zondag, 22 september 2024 12:47

Wolken jacht met Marala

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kijken welke wolken er gezien worden

Beschrijving van de activiteit

Marala komt het lokaal binnen met regenjas en paraplu (liefst een 'verwaaide' dus niet meer goed) en verteld dat het wel herfst lijkt. Marala verteld: Het weer is overal om ons heen - dag in dag uit hebben we te maken met het weer - meteen zodra we naar buiten stappen. Maar zelfs als we binnen zijn, worden we beïnvloed door het weer. Tijdens deze opkomst ga ik met jullie als welpen kijken naar wolken. Waar komen ze vandaan? Wat kunnen we leren? Wat komt eruit?

Kijk dit was het weerbericht van vandaag? Klop dat met hoe het weer er nu uitziet? En hoe komt het dat het elke keer anders is?

Zon zorgt voor warmte op aarde. Zonder de zon zouden er geen wolken zijn en ook geen regen. We zouden niet kunnen leven. De zon geeft ook licht. Door de zon verdampt water uit de zee en uit meren. Op het moment dat het water verdampt, stijgt de damp omhoog de lucht in. Heel hoog in de lucht ontstaat door de kou waterdamp. Deze waterdamp noemen we wolken. Als de waterdamp in de wolken teveel wordt, worden de waterdruppels in de wolken te groot en te zwaar en vallen ze weer naar beneden. Dat noemen we regen. Als het heel koud is, bevriezen hoog in de lucht de druppels water en krijgen we geen regen maar sneeuw of hagel.

De wolken verplaatsen zich door de wind. Hierdoor valt de regen ergens anders dan waar de wolk ontstaan is. Wind ontstaat ook door zon. Zon warmt de lucht boven de aarde op. Dit gebeurt niet overal tegelijk. Hierdoor zijn er koude luchtstromingen en warme luchtstromingen.

De warme lucht wil graag omhoog (net als een luchtballon). Hierdoor krijg je aan de onderkant een soort zuiging en wordt koude lucht aangezogen. Deze luchtverplaatsing wordt omgezet in wind. Dit kan over enorme afstanden gaan! Als in Zuid- Spanje warme lucht omhoog gaat, wordt er vanuit Scandinavië koude lucht aangetrokken. Door de wind worden de wolken verplaatst. Doordat de wolken de zon tegenhouden, wordt het onder de wolken kouder en krijg je dus koude lucht.

Marala begint in een kringgesprek met de volgende vragen. Schrijf de antwoorden van de welpen op een groot stuk papier (in een woordspin) met in het midden het woord wolk. Dit kun je ook doen door eerst met de welpen de welpen in nesten.

  • Waar denk jij aan als ik het woord wolk zeg?
  • Wat kan er uit een wolk komen?

Bekijk hierna het filmpje over regenwolken. Als extra kun je ook het filmpje over sneeuw laten zien.

Hierna kijk marala, samen met de welpen naar de wolken zoekkaart en leg uit hoe je die gebruikt.

Ga naar buiten en als het weer het toelaat is het leuk de welpen op de grond te laten liggen en even vijf minuten naar de wolken te laten kijken. Als alle kinderen liggen te kijken, is het leuk om nog een keer te vertellen wat een wolk eigenlijk is en hoe die ontstaat. Omdat ze naar wolken kijken terwijl jij vertelt, blijft het beter hangen.Hierna mogen ze kijken of ze verschillende vormen kunnen vinden in de wolken.

Deel nu de wolken zoekkaarten uit en laat de welpen in groepjes van twee het werkblad invullen.

Laat hierna de welpen de soordspin uitbreiden met wat ze geleerd hebben. Je kunt nu nog een keer uitleggen hoe wolken en regen ontstaat.

Benodigd materiaal

  • Weerberich van die dag
  • Paraplu en regen jas voor Marala
  • Pen en papier voor woordenspin (liefst groot papier - A2 of stuk behang rol)
  • Laptop en Beamer met basis filmpje over wolken, filmpje over sneeuw
  • Wolken zoekkaart
  • Wolken schema

Tips

Deze opkomst kan het best gedaan worden op een bewolkte dag. Maar het moet niet grijs zijn. De wolken moeten wel te onderscheiden zijn van elkaar.

Aanvullende informatie

Lees 40 keer Laatst aangepast op woensdag, 25 september 2024 14:40
Log in om reacties te plaatsen