woensdag, 10 april 2024 12:26

Banaan bakken in de zon

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In Nederland schijnt vaak de zon. Het is daarom goed mogelijk om in ons land gebruik te maken van zonne-energie. In sommige tropische landen wordt dat al gedaan met grote metalen schotels zo neergezet dat het zonlicht erin reflecteert. In het midden, op het brandpunt, wordt een  opgehangen. Door de warmte van de zon kan de inhoud verwarmd worden. Ook in het klein kan je dit met je groep maken. Hierin kun je bijvoorbeeld een banaan bakken.

Beschrijving van de activiteit

In Nederland schijnt vaak de zon. Het is daarom goed mogelijk om in ons land gebruik te maken van zonne-energie. In sommige tropische landen worden grote metalen schotels zo neergezet dat het zonlicht erin reflecteert. In het midden, op het brandpunt, wordt een  opgehangen. Door de warmte van de zon kan de inhoud verwarmd worden. Ook in het klein kan je dit met je groep maken. Hierin kun je bijvoorbeeld een banaan bakken.

Je knipt uit de beide lange kanten van een schoenendoos een halve cirkel. Het is belangrijk dat de verhouding tussen hoogte en breedte 1 : 2 is. Je kunt hiervoor ook onderstaand patroon vergroten. Daarna beplak je een stuk stevig papier of karton met aluminiumfolie. De grootte van het karton moet de breedte van de schoenendoos en de lengte van de halve uitgesneden cirkel zijn. Probeer er voor te zorgen dat je de folie zo strak mogelijk en zonder
kreukels op het karton bevestigd. Je plakt hierna het midden van het met folie beplakte karton vast in het midden van de uitgesneden halfronde vorm in de schoenendoos. Hierna buig je voorzichtig het karton en plak het aan de bovenzijde vast. Hierdoor krijg je een halfronde vorm.

Maak twee gaatjes in de twee stevige stukken karton van ongeveer 5 bij 15 cm en plak deze als staanders aan de zijkant van de doos, in het midden van de halfronde vorm. Je kunt nu een banaan met
behulp van de saté prikker of het ijzerdraad in het midden, boven het aluminium ophangen. Probeer de zonnekoker zo te plaatsen dat het zonlicht reflecteert op de banaan.

Benodigd materiaal

  • Kartonnen doos (bijvoorbeeld een schoenendoos)
  • Plakband
  • Saté prikker of stevig ijzerdraad
  • Stevig papier of karton (180 gram) ongeveer 70 cm bij 25 cm, afhankelijk van de grootte van de kartonnen doos
  • Lijm
  • Schaar

Veiligheid

.

Tips

Je bent met het maken van de zonnekoker een half uur tot een uur bezig. Hoe lang het duurt voor de banaan gebakken is, is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zon.

Aanvullende informatie

Lees 585 keer Laatst aangepast op woensdag, 10 april 2024 12:33
Log in om reacties te plaatsen