maandag, 25 maart 2024 19:51

Zuid Afrikaanse verjaardagen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Doel van de activiteit

Beseffen wat het verschil  is tussen arm en rijk, zowel in Nederland als in een land als Zuid Afrika.

Beschrijving van de activiteit

In Zuid-Afrika bestaat er een groot verschil tussen arm en rijk. In grote steden als Johannesburg en Kaapstad, staan zowel hoge torenflats, voorzien van de grootste luxe, als ook huizen van planken, karton, golfplaat en plastic. Die hebben geen stromend water, geen elektriciteit en geen verwarming.

Met dit spel leer je spelenderwijs de tegenstellingen tussen rijk en arm kennen. Je speelt in een groep van arme (straat)kinderen of van rijke kinderen. Het is belangrijk is het spel achteraf na te bespreken. Het is een spel waarin je leert dingen met elkaar te delen. Je speelt dit spel in 2 afgescheiden ruimtes, het kan eventueel ook buiten.

Je begint het spel door de groep in tweeën te delen en allebei in een aparte ruimte te zetten. De twee groepen krijgen dezelfde opdracht, namelijk ‘het organiseren van een verjaardagsfeestje’. Het verschil tussen de groepen is, dat de ene groep rijk is en alles heeft en dat de andere groep arm is en bijna niets heeft.

Als je in de ‘rijke’ groep zit, dan heb je voldoende materiaal, echte hapjes, limonade en muziek. Als je in de ‘arme’ groep zit, dan heb je alleen tijdschriften en daaruit knip je plaatjes van eten, waarmee het feestmaal wordt samengesteld. Ook krijg je voor de
hele groep nog één zakje chips en water om te drinken. Voor de verjaardagsspelletjes gebruik je waardeloos materiaal.

Als beide groepen klaar zijn met de voorbereidingen voor het feest, komen ze bijeen. Eerst gaat de ‘rijke’ groep op bezoek bij de ‘arme’ groep, om daar wat te eten en om het verjaardagsspelletje te spelen, dat de ‘arme’ groep heeft voorbereid. Daarna gaat de ‘arme’ groep bij de ‘rijke’ groep op bezoek.

Bij het nabespreken laat je de kinderen vertellen welk feestje het leukst was. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen. Welk feestje was het leukst? Waarom? Wat was er leuk? Wat was er niet leuk? Wat was er leuk aan het andere feestje? Wat was er niet leuk aan het andere feestje? Waarom?

Benodigd materiaal

  • Scharen
  • Tijdschriften
  • Muziekinstallatie
  • Hapjes
  • Limonade
  • Water
  • Bekertjes
  • Waardeloos materiaal
  • Lijm

Tips

Straatkinderen spelen graag voetbal, maak van waardeloos materiaal een bal. Neem een vuilniszak en vul deze met proppen papier. Je kunt de vuilniszakbal ook gebruiken voor een ander balspel.

Aanvullende informatie

Lees 65 keer Laatst aangepast op maandag, 25 maart 2024 19:59
Log in om reacties te plaatsen