zondag, 10 maart 2024 21:14

Levend stratego – Hoe lang blijft afval liggen?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In spelvorm de kinderen informatie verschaffen over hoe lang materialen in de natuur blijven zwerven als deze niet recycled wordt. We zouden het liefst zo veel mogelijk recyclen om zo min mogelijk de natuur te belasten. Er verdwijnt momenteel nog een groot deel van het opgehaalde afval in de verbrandingsoven. Recyclingbedrijven verwachten dat in 2025 meer dan 90% van het afval niet meer de verbrandingsoven in zal gaan maar op de juiste wijze recycled kan worden. Mits het afval natuurlijk een recyclingbedrijf bereikt en niet in de natuur rondzwerft.

Beschrijving van de activiteit

Stel van te voren twee posten vast. De groep kinderen wordt verdeeld over twee gelijkwaardige groepen. Om het verschil tussen de groepen aan te geven is het
ene deel wit, en het andere deel zwart.

Elke speler ontvangt voor de start van het spel een kaartje wat zijn/haar rol weergeeft. De kaarten lopen van 1 tot 10, waarbij hogere kaartjes meestal meer waard zijn dan lagere kaartjes. Een van de spelers per team is “het lopend vuurtje”. Deze speler mag niet tikken, maar als deze getikt wordt is het spel klaar.

Nadat beide partijen de kaarten hebben uitgedeeld aan de deelnemers wordt er een startsignaal gegeven. Alle spelers proberen dus zoveel mogelijk te tikken om “het lopend vuurtje” te vinden.

Wanneer er getikt wordt, laten beide spelers hun kaartje goed zichtbaar zien. Is je kaart hoger, dan neem je de kaart van de ander in, is je kaart lager, dan geef je je kaart af en haal je een nieuwe kaart op je eigen post.

Nadat beide partijen de kaarten hebben uitgedeeld aan de deelnemers wordt een beginsignaal gegeven. Het spel eindigt en wordt gewonnen indien de vlag van tegenpartij wordt gevonden en wordt ingeleverd bij de spelleiding. Het spel kan ook eindigen na een afgesproken maximumduur. De strijd is dan onbeslist.

Benodigd materiaal

  • Download de Scouts4Science Levend stratego variant en print deze uit. (12 A4-tjes voor 108 kaartjes)
  • Druk eventueel een extra set af als je een erg grote groep hebt.
  • Verwachte kosten: meestal kan iemand wel gratis 12 printjes verzorgen :-)

Veiligheid

  • Stel van te voren vast wat de grenzen van het terrein zijn.
  • Zorg voor een terrein waar de kinderen veilig kunnen rennen zonder indringers of al te veel oneffen ondergronden.
  • Zorg dat de lopende spelleiders allen een deel van het spelbos 'beheren'. Zo kan bij ongelukjes snel worden ingegrepen. Neem evt een EHBO-setje en coolpack mee.

Tips

  • De posten kunnen eventueel strategisch kaartjes uitdelen.
  • In geval van een gelijkspel mag er gekozen worden:

- beide spelers met hun kaartje mogen verder gaan,

- of ze hun kaartjes uitwisselen en beiden om een nieuwe moeten,

– of een spelletje steen-papier-schaar zullen spelen.

Aanvullende informatie

Lees 169 keer Laatst aangepast op zondag, 10 maart 2024 21:17
Meer in deze categorie: « Peddeldans (Waterspel) Afvalbingo »
Log in om reacties te plaatsen