woensdag, 04 oktober 2023 22:44

Strandjutten: opzoek naar verloren schatten

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
 

Doel van de activiteit

Het avontuur aangaan en het onverwachte ervaren van het vinden van strand"schatten", en als we toch Op het strand om ons heen kijken ruimen we afval gelijk op!

Het Spel

Een echte scout laat de wereld beter achter dan hij hem aantrof. Dit geldt ook op het strand maar je wil natuurlijk ook toffe dingen vinden. Wanneer en hoe je dat het beste kan doen lees je hieronder.

Wanneer je het beste kan strandjutten: Bij afnemend tij en na een storm met een windrichting tussen zuidwest en noordwest en windkracht 9. Deze stromen komen het meeste voor in de periode van oktober tot maart. Het is een storm vanaf windkracht 9. 

Spreek met elkaar af dat je het weer in de gaten houdt en bij een afnemende storm en afnemend tij met elkaar naar het strand gaat om te gaan strandjutten. houdt ook het nieuws in de gaten. Dan hoor je of er schepen in de problemen zijn gekomen en mogelijk (een deel) van hun lading zijn verloren. Want dan kan je zomaar een autoband, pop of kast vinden.

Op alle stranden kan je (natuur)schatten vinden. Er zijn specifieke stranden die bekend staan om hun vondsten. Als de zee en wind vrij spel hebben, spoelen er bij een strorm de meeste spullen aan.

kwade hoek (zuid-Holland), de Kaloot (Noordzeemonding met Westerschelde, Zeeland) en stranden tussen Cadzand en Breskens (West- Zeeuws Vlaanderen, Zeeland)  is een bekende plek om schelpen en haaientanden te vinden.

Op het strand is het ook belangrijk dat je weet waar je moet zoeken. Tussen de vloedlijn tot hoogwaterlijn is de beste plek om te zoeken. Strandjutten wordt steeds populairder. Ga daarom vroeg op pad en zoek niet op hetzelfde pad als je voorganger. Op de vloedlijn vind je tussen de talloze wieren soms roggeneieren en met een beetje geluk zelfs eikapsels van de hondshaai. Ook schilden van de sepia (geliefd bij kanaries) vind je vaak op de vloedlijn. Na heel heftige stormen kan de kust ook massaal zijn overspoeld met losgeslagen mesheften en zeesterren.

Naast het vinden van bijzondere (natuur)schatten is het ook belangrijk om het strand schoon te maken. Hiervoor kan je, je aansluiten bij de Boskalis Beach Clean up en Schone Schelde, diverse particuliere initiatieven of zelf iets organiseren. Neem zo wie zo vuilniszakken, handschoenen en prikstokken mee zodat je veilig en hygiënisch te werk kan gaan. zo houden we het strand schoon, gaan de plastic soep in de oceanen tegen.

Vaak wordt er gezegd: 'Wat je vind mag je houden' maar dat gaat met strandjuttten helaas niet op. Spullen die je vind behoren toe aan de eigenaar van de spullen. Wanneer je iets van waarde vind, moet je dat melden bij de gemeente of politie.  Het is een grijs gebied want wanneer een voorwerp waardeloos is geworden, mag je het wel meenemen omdat de eigenaar er niets meer aan heeft.

In het buitenland gelden echter weer andere regels. Zo is het in de meeste landen streng verboden om aangespoelde schelpen en koralen mee te nemen in je reiskoffer. Lees daarom altijd goed de douaneregels door.'

Benodigd materiaal

  • Vuilniszakken
  • Eventueel prikstokken of opraapklemmen
  • handschoenen

Veiligheid

Zorg dat je de nodige maatregelen neemt om veilig en hygienisch te werk te gaan.

Tips

bron: website Natuurmonumenten, artikel van 4 november 2019, een interview met Boswachter Paul Begijn.

Aanvullende informatie

Lees 379 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 oktober 2023 14:18

Nieuwste van Natascha van den Pol

Log in om reacties te plaatsen