donderdag, 23 maart 2023 15:35

Wollige wolken bekijken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Onze Nederlandse wolkenluchten zijn wereldberoemd geworden door schilderijen van Hollandse schilders zoals Jacob van Ruisdael.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Bas Bos en Rebbel liggen op hun rug in het gras. Samen liggen ze naar de wolken te kijken. Kijk die wolk lijkt net een paard en die net op stuiter.

Thema introductie welpen

Marala loopt te pootje baden in de Talaab poel. Hij verteld tegen Mowgli en Shanti dat hij regelmatig door de wolken vliegt. Het lijkt er dan net op alsof je door de mist vliegt. Elke wolk ziet er anders uit.

De activiteit

Onze Nederlandse wolkenluchten zijn wereldberoemd geworden door schilderijen van Hollandse schilders zoals Jacob van Ruisdael. Wolken bestaan uit kleine waterdruppeltjes en/of ijskristallen. Ze veranderen voortdurend, wat het fascinerend maakt om ernaar te kijken. Er zijn wel meer dan 100 verschillende wolkensoorten, met allemaal een andere naam.

  • Cirruswolken zijn dunne pluizige wolken hoog in de lucht, ze zien er soms uit als veren of een sluier. Je ziet ze bij mooi weer.
  • Cumuluswolken zijn de lagere grote wollige wolken, in de volksmond ook wel schapenwolken, bloemkoolwolken of stapelwolken genoemd.
  • Stratuswolken betreft laaghangende grijze bewolking zoals mist.

Neem af en toe de tijd om even met de jeugdleden naar de wolken te kijken. ga achterover in het gras liggen en bekijk de wolken.

Zijn er cumuluswolken? Het is altijd leuk om de fantasie aan te spreken en dieren of andere vormen in de wolken te ontdekken. Of om je heerlijk weg te laten dromen en mee te laten voeren door een zachte wollige wolk.

Hoe zou je de wolken van vandaag kunnen omschrijven? Hoeveel verschillende soorten wolken kunnen de kinderen in de loop der tijd ontdekken?

Laat een landschap met een wolkenlucht tekenen of schilderen, geïnspireerd door de Hollandsche Meesters. Bij de kleuters kun je watten op de tekening laten plakken als zachte aaibare wollige schapenwolken.

Benodigd materiaal

  • Teken/verf materiaal
  • Watten

Tips

Meer uitleg over wolken een filmpje van het klokhuis.

Aanvullende informatie

Lees 487 keer Laatst aangepast op vrijdag, 24 maart 2023 00:42
Log in om reacties te plaatsen