donderdag, 23 maart 2023 16:04

Wilgenkatjes en tenen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Doel van de activiteit

De wilg beter bekijken.

Beschrijving van de activiteit

Al vroeg in het voorjaar zie je katjes aan de wilgentakken verschijnen. In knop zijn het zachte zilverachtige donsjes, aaibaar als een kat. Als de katjes opengaan zie je dat het de bloemen van de wilg zijn. Er zijn mannelijke wilgen met meeldraadkatjes en vrouwelijke wilgen met stamper katjes. De mannelijke katjes produceren geel stuifmeel, dat door de wind, bijen of vlinders naar een boom met vrouwelijke katjes wordt gebracht. Als er stuifmeel op de stamper van een vrouwelijk katje komt, groeit er een doosvrucht met zaden uit. In mei/juni worden de zaadjes met witte pluisjes door de wind verspreid. Het lijkt dan wel te sneeuwen, wilgenpluis wordt daarom ook wel zomersneeuw genoemd. Als een zaadje op een geschikte bodem valt en ontkiemt kan het kiemplantje uitgroeien tot een volwassen wilg.

Knotwilgen worden geknot o.a. om te voorkomen dat de takken te zwaar worden en afscheuren. Op het snijvlak gaan dan lange, rechte scheuten groeien, die we water loten of wilgentenen noemen. Wilgentenen zijn heel buigzaam en sterk, je kunt er o.a. manden mee vlechten. Als je een tak van een wilg in vochtige grond steekt, kan deze wortels krijgen en verder leven, er groeien dan weer blaadjes aan.

Bekijk in maart/april wilgen met katjes en onderzoek of de wilgen mannelijke of vrouwelijke katjes hebben. Breng met je vinger stuifmeel over van een mannelijke boom, naar de stamper van een katje in een vrouwelijke boom, net zoals bijen doen. De kinderen hebben nu geholpen bij geslachtelijke voortplanting. Kom in mei/juni nog eens terug om zomersneeuw te bestuderen en wilgenzaadjes te planten.

Zijn er geen katjes omdat de wilgen net zijn geknot? Vraag de eigenaar of je een gesnoeide tak mag meenemen om bij het clubhuis te planten, zodat er een nieuwe wilg uit kan groeien. Dit noemen we ongeslachtelijke voortplanting. Krijg je meer wilgentenen mee, dan kunnen de kinderen leuk knutselen met de buigzame takken.

Tips

Als je het als welpen activiteit kun je dit als thema introductie: vlak bij de talaab poel. staan een paar wilgen. Regelmatig worden wilgen geknot om zo een bijzondere boom te creëren. Jakala verteld graag over deze mooie boom.

Maak ook eens van een wilgentak een fluitje.

Aanvullende informatie

Lees 493 keer Laatst aangepast op donderdag, 23 maart 2023 16:06
Log in om reacties te plaatsen