zondag, 19 februari 2023 14:53

De molen van Stanley Stekker

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Beschrijving van de activiteit

Stuiter komt bij Steven Stroom aanlopen. In de tuin heeft Stanley net een modelmolen in zijn tuin neergezet. Die is mooi, vind Stuiter. Maar waarom heeft deze molen een wiel aan de zijkant? Steven begint te vertellen dat er meerdere soorten molens zijn. Sommigen molens vermalen graan zodat het meel wordt, andere molens zagen houten stammen in planken en weer anderen molens pompen water van de ene kant van de dijk naar de andere kant zodat het land door de boeren er gebruikt kan worden. Als de molen vaan Steven dtaait dan komt het water van de vijver gaat naar een hoger gelegen vijver zodat er een waterval ontstaat.

Steven kent wel een aantal met molens.

De wieken van de molen

Een molen draait door de wind. De bevers gaan dat na doen. Eerst doet Stanley voor hoe het moet. Eerst draaien als wieken met de armen. Dan zelf in de rondte draaien, langzaam beginnen, sneller als de wind harder blaast. Geef de bevers ook een stokje met lintje van crêpepapier; deze zal door de wind mee wapperen.

Evenetueel kan tegelijkertijd het liedje "Zo gaat de molen" gezongen worden. Deze is gemakkelijk op internet te vinden.

Graankorrels werpen

Elke bever krijgt een zakje met graan of mais korrels. De moeten proberen van een afstand deze in de emmer of pan te gooien. Iedere keer weer een stukje verder proberen. Wie komt het verst?

Stanley en de molenaar (tikspel)

De bevers zijn in muizen veranderd en willen het graan van de molenaar pikken. Stanley helpt de molenaar met bescherming. Verdeel het speelveld in drie delen: in het midden staan Stanley en de molenaar. Aan beide uiteinde van het speelveld zijn muizenholletjes.Verdeeld over het middendeel liggen zakjes met graan. De muizen proberen het graan te pakken en mee te nemen naar hun eigen holletje. Maar pas op: de muizen kunnen getikt worden door de molenaar en Stanley. De muizen die getikt zijn, zijn af. Welke muizen stelen het meeste graan?

Molenaar en de muizen (kringspel)

De bevers (muizen) zitten in een kring om de molenaar heen. De molenaar is geblinddoekt. Om de beurt wordt een muis aangewezen die mag piepen. Kan de molenaar raden welke muis gepiept heeft?

Eten als een muis

De bevers krijgen iets te knabbelen (bv popcorn, honeyloops oid) voor zich. Dit mogen ze lekker opsmikkelen, maar net als een muis: dus zonder hun handen te gebruiken.

Molen maken (knutselen)

Vouw van papier een molentje en plak deze op een stokje. Voorbeelden is de activiteit molen vouwen.

Benodigd materiaal

De wieken van de molen:

  • Saté stokjes of laten zoeken in een bosrijke omgeving.
  • Crêpepapier

Graankorrels werpen

  • Graan of mais korrels

Stanley en de molenaar

  • Zakjes met graan of mais korrels
  • Iets om het speelveld mee duidelijk te maken

Molenaar en de muizen

  • Blinddoek of groepsdas

Molen maken

  • Afhankelijk van het gekozen ontwerp

Veiligheid

Niet iedere bever wil geblindoekt worden; dwing ze niet.

Aanvullende informatie

Lees 606 keer Laatst aangepast op dinsdag, 02 mei 2023 22:24
Log in om reacties te plaatsen