zondag, 30 oktober 2022 11:22

Bas Bos verwonderd zich over bomen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bomen bekijken in allerlei grotes.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos loopt samen met met Stuiter door het bos. Samen verwonderen ze zich over bomen, want één van de grote wonderen in de natuur is hoe uit een piepklein zaadje een reusachtige boom kan groeien. In het zaadje zit alle informatie voor het bouwplan van de boom (DNA) plus voldoende voedsel om te kunnen ontkiemen. Zodra de eerste worteltjes water op kunnen nemen uit de bodem en de eerste groene blaadjes zonlicht kunnen pakken, kan de plant zijn eigen voeding gaan maken om te gaan groeien. Een boom maakt heel veel zaden aan, waarvan slechts enkele zullen uitgroeien tot een volwassen boom.

Lees het boek ‘Het begint met een zaadje’ voor en laat de prachtige prenten zien als voorbereiding op een boswandeling. Ga aan de hand van het prentenboek in het bos op zoek naar de verschillende groeistadia van een bepaalde soort boom.

Het boek gaat over de esdoorn, maar het kan bijvoorbeeld ook met een eik of een beuk. Begin bij de boomvrucht (een ‘helicoptertje’ van een esdoorn, een eikeltje of beukennootje). Zoek dan een kiemplantje, daarna een jong boompje, een volwassen boom en wellicht vind je ook een stokoude boom. Vergelijk met mensen: baby - kind - tiener - volwassene (papa / mama) - oudere (opa / oma). Bij elk stadium kun je het bijpassende rijmpje nog eens voordragen. In het boek gaan er steeds meer dieren in de boom wonen, naarmate deze groter wordt. Onderzoek of er in deze bomen ook dieren wonen.

Benodigd materiaal

Boek ‘Het begint met een zaadje

Aanvullende informatie

Lees 556 keer Laatst aangepast op zondag, 30 oktober 2022 11:43
Log in om reacties te plaatsen