woensdag, 15 juni 2022 16:37

Lamp van de farao

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De jeugdleden proberen de zaklamp uit te doen zonder afgeschenen te worden door de leiding

Beschrijving van de activiteit

In een bosrijk gebied graaf je een mac-light (of andere lichtbron) een klein stukje in zodat deze naar boven schijnt. De jeugdleden moeten proberen de lamp uit te zetten. Dit kunnen zij doen door op slinkse wijze bij de lamp te komen en de aanval in te zetten als de leiding niet kijkt. Lukt het een jeugdleden om de lamp uit te zetten. Dan hebben zij gewonnen.

Door voorafgaand aan het spel een verhaal te vertellen maakt je het spel nog spannender. Hieronder het voorbeeld verhaal van de lamp van de farao, maar het is natuurlijk leuk om te zetten naar een ander thema zoals de Olympische fakkel of de Akela's fakkel van de Jungle. 

Verhaal

Er was eens een Farao in het verre verre Soedan. Deze Farao was niet de slimste en geloofde in een mythe. Ooit had hij een magische lamp gekocht. De koopman die aan zijn deur kwam vertelde dat je met deze lamp de macht over de gehele aardbol. Als het licht uit ging zou de aarde namelijk vergaan. 

De Farao was dol op macht en vond dit een ultieme vorm van macht. Deze lamp moest hij hebben! Hij betaalde er ongelofelijk veel geld voor. De koopman vertrok met een grote lach op zijn gezicht. Hij hoefde van zijn leven de deuren niet meer af om zijn waren te verkopen. Hij was rijk. Zo rijk dat de nakomelingen van deze beste man nu nog in grote huizen wonen.

De Farao vertelde het verhaal aan iedereen die het wel of niet wilde horen. De mensen om hem hen gaven de Farao inderdaad macht, want hij had het lot van de aarde in zijn handen. Totdat de Farao eens op reis ging naar het volgende dorp. Bewaker Hakim bleef alleen achter met het licht. Zijn taak was om deze lamp brandend te houden. Naar mate het later werd begon hij moe te worden en begon een beetje te wankelen naast de pilaar waarop de lamp stond. Plots liet hij zijn speer vallen. Je raadt het al… boven op de vlam van de lamp.

De lamp ging meteen uit en de bewaker liet een hoge gil ontsnappen. Hij was bang! Vergaat de wereld nu? Door zijn stommiteit? Alleen maar omdat hij zo moe was geworden.

Maar tot zijn verbazing gebeurde er niets. Hij begon te lachen. Wat een onzin! Maar toen hoorde hij voetstappen. Oh nee de Farao. Snel stak hij de lamp weer aan en ging rechtop staan. Toen de farao aankwam leek er niets aan de hand te zijn. De Farao begroette de bewaker, kijk tevreden naar zijn lamp en ging rustig slapen.

De bewaker liet het hier natuurlijk niet bij. De volgende dag vertelde hij in alle geuren en kleuren wat er die avond was gebeurt. Iedereen was stiekem blij, Zo bang hoefde ze niet meer te zijn voor de Farao.

De Farao begon te merken dat mensen hem geen macht meer gaven. Het leek wel alsof ze niet meer bang voor hem waren. De dorpelingen gaven hem steeds minder gratis waar en zelf niet iedereen zei hem gedag.  Daarom besloot hij de lamp op een plek te zetten waar iedereen hem de hele nacht kon zien. Misschien waren ze de lamp wel vergeten en moest hij hen gewoonweg helpen herinneren.

De mensen uit het dorp werden hier gek van. Zij hadden geen nachtrust meer door die stomme lamp. Ze bedachten een plan om de lamp uit te doen maar deze mislukte en de dorpelingen die een poging hadden gedaan tot het uitdoen van de lamp werden opgesloten in het gevang.

De farao besloot zelfs meer bewaking in te schakelen. Zo’n tien stuks. Hoe moeten de dorpelingen de lamp nu uit krijgen?

Benodigd materiaal

  • Mac-lights
  • Schep of lepel om de lamp in te graven
  • Leiding om kinderen af te schijnen

Tips

Voor dit spel moet het uiteraard donker zijn. 

Aanvullende informatie

Lees 1970 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 juni 2022 19:35
Log in om reacties te plaatsen