zaterdag, 30 april 2022 16:46

Mythes en sages verkopen! (groot spel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wat verkoopt? Hoe wordt er gebruik gemaakt van onze onzekerheden? Geeft het gekochte product nog iets anders aan dan het product zelf?  hoe zit dat met die wereld handel? 

Beschrijving van de activiteit

Begin 19e eeuw probeert een marktkoopman zijn waar aan de man te brengen, door grote meeslepende verhalen en grappen te vertellen, Hij heeft in zijn kraam tubes tandpasta en tubes schoensmeer. Hij vertelt de omstanders dat hij pas nog twee tubes heeft verkocht aan een dom wicht. Zij smeerde de tandpasta op haar schoenen. Er stond toch duidelijk op de verpakking pro-dent. Dat betekent, in het Latijn, voor je tanden. Dat weet toch ieder ontwikkeld mens. En hij begint heel aanstekelijk hard om zijn eigen grap te lachen. Zijn prachtige rij tanden glimmen in de zon.

In dit voorbeeld wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt van mythes en sages. Latijn is een dode taal met mythische uitstraling. Er wordt gesuggereerd dat je dom bent als je die taal niet kent. De omstanders lachen. In alle waarschijnlijkheid kende niemand deze woorden. Het mee lachen of het weglachen van hun eigen schaamte heeft als gevolg dat ze het product te kopen. Op deze manier laat je zien dat je latijn kunt en slimmer bent dan het domme wicht, de hulp van de huishoudster. Als toegift suggereerde hij dat zijn tanden zo mooi zijn geworden door het gebruik van de tandpasta.

Inmiddels zijn we zoveel reclame gewend dat dit verkoop verhaal te duidelijk overtrokken is. Het ongeschoolde wicht kon dan waarschijnlijk niet lezen maar had kennis en vaardigheden waar een busch crafter in onze tijd nog veel van kan leren. Een vette substantie smeer je op een huid/leer. Dit isoleert en stoot water af. Een korrelige schurende instantie, alsof er fijn zand in zit, is om te schrobben.

Eerst werd gedacht dat veel producten, gebouwen, instanties, ziektes, eigenschappen etc Latijnse namen hadden omdat dat internationaal gezien handiger zou zijn. Dat is misschien wel zo. Het kan ook zijn dat de fantasie van de naamgever niet zo groot was. Of men wilde aantonen (de ander laten geloven) dat men intellectueel, goed ingelezen en dus zeer begaafd is en zo de ander raakt in eigen minderwaardigheid gevoel. Er zijn in verhouding met het gebruik van de mythische taal erg weinig mensen die het kunnen en konden lezen. Gelukkig hebben wij google en zoeken het gewoon op.

Speel een wereldhandel spel waarbij je zoveel mogelijk de grondstoffen en producten in de bestaande “mythische” naam aanduidt.  Je kunt al beginnen in de supermarkt. Het woord super betekent in het latijn hoger/beter. Letterlijk vertaalt is supermarkt een betere verkoopplek.  

Benodigd materiaal

wereld handel spel 

https://klassieken.nu/2017/03/29/dagelijks-klassiek-latijn-vind-je-overal/

https://maken.wikiwijs.nl/106885/Speel_het_wereldhandelspel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldhandelsspel

Tips

Lees eerst de beschrijving van het spel goed door zodat je als spelmeester weet waar het over hgaat. 

Aanvullende informatie

Lees 867 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 15:28
Log in om reacties te plaatsen