vrijdag, 04 maart 2022 21:48

Maatschappelijk betrokken bij vluchtelingen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Vluchtelingen (kinderen) uitnodigen om een dag mee te draaien bij de scouts om ze heel even een onbezorgde tijd te geven. Tevens de maatschappelijke betrokkenheid van scouts vergroten en culturele verschillen overbruggen.

Beschrijving van de activiteit

Neem contact op met een asielzoekerscentrum in de buurt om de kinderen (eventueel met leeftijdsgrenzen) uit te nodigen om een keer mee te draaien bij een scouts opkomst.  

Vraag of er taalbarrières of anderszins beperkingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Zo kun je van tevoren regelen dat de barrières weggenomen worden, zoals bijvoorbeeld een tolk aanwezig laten zijn die dag. 

Houdt bij de keuze voor spellen rekening met culturele verschillen. Hieronder een voorbeeld van een kennismakingsspel. 

Uitleg: Alle deelnemers krijgen van te voren de opdracht om een object mee te nemen wat iets over hunzelf zegt. Tijdens het kennismakingsspel zeggen ze hun naam, en vertellen ze waarom ze hun object hebben meegenomen en wat het voor hen betekend. 

Na het kennismakingsspel kun je met elkaar aan de slag gaan om elkaars culturen beter te leren kennen. Bijvoorbeeld door een typisch Nederlands/lokaal gerecht of snack te maken en uiteraard ook een typisch gerecht of snack uit het land van de vluchtelingen te maken. Tijdens het bereiden hebben alle kinderen in kleinere groepjes onderling contact met elkaar en kunnen ze elkaar een beetje beter leren kennen. Eventueel kunnen er een aantal voorbeeldvragen gegeven worden die ze elkaar kunnen stellen. 

  • Wat doe jij graag in jouw vrije tijd? 
  • Heb je broers/zussen? 
  • Wat is jouw favoriete spel? 
  • etc.

Benodigd materiaal

  • Object door de deelnemers meegenomen 
  • Kookgerei en ingrediënten 
  • Evt. Een tolk 
  • Evt. Voorbeeldvragen 

Veiligheid

Overweeg goed de sfeer en behoeftes van de groep. Houd het het liefst een luchtige activiteit en ga niet te veel in op de narigheid van het vluchteling zijn. Maak van te voren je scouts hiervan bewust.

TIP

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

 

Aanvullende informatie

Lees 884 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:17
Log in om reacties te plaatsen