zondag, 20 februari 2022 14:45

Natuurliefhebbers zijn verschillend

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken wat jou interesses in de natuur zijn.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Rebbel en Bas Bos zijn echte natuurliefhebbers en houden van natuur. Rebbel verteld dat niet iedereen van hetzelfde in de natuur houdt. Vogelaars houden van vogels, vinden vogels razend interessant en willen er alles over weten. Ze worden er blij van als ze vogels zien en zijn bijvoorbeeld helemaal gelukkig als ze een zeldzame vogel zien. Ze willen er ook alles aan doen om vogels te beschermen, bijvoorbeeld vogels tellen om in de gaten te houden of het goed gaat met de soort. Een vogeldeskundige, die dit voor zijn of haar werk doet, noemen we een ornitholoog.

Zo zijn er liefhebbers en experts voor alles wat zich in de natuur bevindt: bomen, insecten, spinnen, stenen, landschappen, vlinders, bloemen etc. Wat zijn momenten in de natuur waar jij heel blij van wordt? Waar gaat jouw hart en interesse naar uit?

Thema introductie welpen

Chil Mowgli en Shanti zitten bij de Talaab poel. Chil verteld dat hij een echte natuurliefhebber is: natuurliefhebbers houden van natuur. Maar niet iedereen houdt van hetzelfde. Vogelaars houden van vogels, vinden vogels razend interessant en willen er alles over weten. Ze worden er blij van als ze vogels zien en zijn bijvoorbeeld helemaal gelukkig als ze een zeldzame vogel zien. Ze willen er ook alles aan doen om vogels te beschermen, bijvoorbeeld vogels tellen om in de gaten te houden of het goed gaat met de soort. Een vogeldeskundige, die dit voor zijn of haar werk doet, noemen we een ornitholoog.

Zo zijn er liefhebbers en experts voor alles wat zich in de natuur bevindt: bomen, insecten, spinnen, stenen, landschappen, vlinders, bloemen etc. Wat zijn momenten in de natuur waar jij heel blij van wordt? Waar gaat jouw hart en interesse naar uit?

De activiteit

Hart:

Maak een wandeling door de natuur en vraag de jeugdleden om voor zichzelf te onderzoeken, waar hun natuurlijke interesse naar uitgaat. Hou je het meest van bomen of meer van vogels of juist van bloemen? Heb je een lievelingsdier of heb je bijvoorbeeld oog voor stenen, of voor het landschap? Wat trekt jouw aandacht in de natuur?

Hoofd:

Waar je interesse in hebt, daar wil je meer van weten. Ga op onderzoek uit en ontdek iets, wat je nog niet wist.

Handen:

Waar je van houdt daar wil je graag voor zorgen. Wat kun jij doen voor de natuur? Kan dit bij het clubhuis of misschien als uitstapje tijdens een opkomst?

Vragen:

Stel de jeugdleden de volgende vragen:

  • Ben jij benieuwd wat er in het water leeft?
  • Wil jij weten wat voor diertje dit is? Zie je de sabel? Het is een sabelsprinkhaan. Zou hij ver kunnen springen?
  • Hou je van bomen? Hoe hoog zou de boom zijn?
  • Vind jij het ook zo gaaf dat elke steen anders is?
  • Enzovoort
Lees 796 keer Laatst aangepast op zondag, 20 februari 2022 14:47
Log in om reacties te plaatsen