zondag, 07 november 2021 12:54

Spelen met boeken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Voor de kinderboekenweek of naar aanleiding van het verhaal van Hugo de Groot is het erg leuk om een keer een opkomst over boeken te houden. Zo ben je een keer met boeken bezig niet stilzittend achter een tafeltje in het lokaal, maar van een heel andere kant ben je er toch wel mee bezig.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Stuiter komt aanlopen bij Keet Kleur Deze keer heeft ze niet de hele kamer vol met papier verf en kwasten liggen maar vol met boeken. Alles ligt er tussen: van nieuwe boeken die nog in de verpakking zitten, tot hele oude boeken. Van kleine boeken die in het zakje van je scoutfit passen tot hele grote dikke boeken. Van boeken met alleen maar letters tot stripboeken. Stuiter kan het niet laten om er in te gaan baderen. Na een paar boeken bekeken te hebben gaat Stuiter, samen met Keet, leuke spelen met boeken doen.

Thema introducte welpen

Mowgli en Shanty zitten bij de Guha grotten. Baloe heeft zijn leesbril opgezet en heeft veel boeken om zich heen liggen. Alles ligt er tussen: van nieuwe boeken die nog in de verpakking zitten, tot hele oude boeken. Van kleine boeken die in het zakje van je scoutfit passen tot hele grote dikke boeken. Van boeken met alleen maar letters tot stripboeken. Mowgli kan het niet laten om er in te gaan baderen. Na een paar boeken bekeken te hebben gaan Mowgli en Shanti, samen met Baloe, leuke spelen met boeken doen.

De activiteit

Boeken zijn heel leuk. Er worden heftige avonturen in beleeft en de fantasie wordt geprikkeld. Bij deze activiteit komen we er achter dat daarnaast boeken een ultieme bron is van eindeloos plezier en uitdaging via allerlei spelen.

De volgende spelen met boeken kunnen worden gedaan.

 • Gebruik oude, kapotte boeken als dominostenen en bouw er samen een Domino Day opstelling mee door het hele lokaal.
 • Zet boeken op de vloer om zo "paden" te maken. Het is een doolhof. De kinderen moeten zo snel mogelijk de overkant zien te bereiken.
 • Boeken stapelen: welk groepje kan de boeken het hoogst opstapelen voordat alles omvalt?
 • De kinderen zijn in een aantaal groepjes verdeeld. Elk groepje staat op een rij, en voor de rij begint een "pad" van los op de grond gelegde boeken. Het eerste kind van de rij probeert zo snel mogelijk naar de overkant te komen, maar mag alleen op de boeken staan. Als je eraf valt komt de Boekenwurm je opwormen! Denk aan het spel "eilandje hoppen". Als het eerste kind aan de overkant is, gaat de volgende. Het is een estafette: welk groepje heeft als eerste alle bevers aan de overkant?
 • Knutsel je eigen boekenlegger. Je kunt papieren boekenleggers maken met papier en kleurtjes en stickers, en die dan bijvoorbeeld door het lamineerapparaat halen. Op het internet zijn ook veel leuke ideeen om ze te maken met bijvoorbeeld origami of door papieren stroken te vlechten.
 • Er zijn ook boeken waar alleen plaatjes instaan, en geen geschreven tekst. Kies er daar een van uit. Ga in een kring zitten, laat de platen zien, en laat de kinderen samen het verhaal vertellen dat de platen uitbeelden. Laat de kinderen dan zelf zo’n verhaal tekenen waar geen tekst bij nodig is en niet hun verhaaltjes in een boekje. Kunnen ze er ook nog een mooie kaft omheen maken?
 • Ga in een kring zitten en lees een boek uit de serie Kikker en zijn Vriendjes voor. De kinderen krijgen papieren emoticons: het ene kind houdt een blij gezichtje vast, een ander kind een verdrietig gezichtje, een ander een bang of boos gezichtje. De kinderen moeten hun papieren gezichtje steeds omhoog houden waneer die emotie voorkomt in het verhaal.

Benodigd materiaal

 • Veel boeken. Tip: Aan het eind van de rommelmarkt, als alles wordt opgeruimd, verdwijnen er waarschijnlijk heel veel oude boeken in het oud papier. Neem er daarvan lekker veel mee.
 • Voor de boekenleggers zijn stevig papier en kleurtjes, of vouwblaadjes, of papieren stroken nodig.
 • Voor eigen boekjes maken zijn wit papier, kleurtjes, en een nietmachine nodig.
 • Voor het emoticon-spel heb je een Kikker-boek nodig, en moet je plaatjes van gezichtjes met emoties uitrpinten. Je hebt blij, bang, verdrietig, verbaasd en boos nodig.

Veiligheid

Als er overal boeken op de grond liggen zou je erover kunnen struikelen/uitglijden. Pas daarvoor op.

Lees 807 keer Laatst aangepast op zondag, 12 december 2021 11:50
Log in om reacties te plaatsen