maandag, 31 augustus 2015 02:00

Neuzen in de goede richting

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Proberen aan de hand van een kaart en een kompas de verschillende posten te vinden binnen een afgesproken tijd

Beschrijving van de activiteit

Thema

De regenboog heeft haar kleuren verloren. Wij moeten de regenboog terug kleur geven. Zou het ook lukken in de juiste kleurcombinatie?

Speluitleg

De groep wordt verdeeld in ploegjes van 2 of 3 personen. Elke ploeg ontvangt een niet ingekleurde regenboogkaart, een startcode en een decodeersleutel. Als ze de code ontcijferd hebben, vinden ze de locatie van hun vertrekpunt. Elke ploeg heeft zijn eigen vertrekpunt. Aangekomen op dit punt, openen ze de eerste opdracht. Elke opdracht omvat een stukje kaart waar de te zoeken posten op aangegeven staan. Vanaf het aangeduide punt (een bank, een bord, een jalon) moeten ze met behulp van de opdracht de juiste plaats van het merkteken (een rood-wit of rood-geel gekleurd stuk stof) bepalen en daar hun regenboogkaart inkleuren met een kleurpotlood. Daarna keren ze terug naar het controlepunt en krijgen ze een nieuwe startcode.

De ploeg die het eerst de 7 locaties heeft gevonden en de regenboog juist heeft ingekleurd, is gewonnen.

Bosvriendelijke tips

Er wordt op gelet dat de posten niet te ver in het bos staan. Zo moet het bos minimaal betreden worden. Op het terreinkaartje dat elke groep krijgt, staat ook aangegeven welke delen van het bos niet mogen betreden worden. Dit zijn ondermeer rustgebieden voor dieren of zones met een kwetsbare ondergroei. Aan het begin van het spel kan worden aangegeven waarom die specifieke delen niet betreden mogen worden. Gebruik zoveel mogelijk de bestaande wegen en paden. Bij deze oriëntatieloop brachten we slechts weinig materiaal aan. Het is wel materiaal dat duidelijk niet in het bos thuishoort. Daarom letten we er extra op om nadien alles te verwijderen. Tenslotte werken we in kleine groepjes (2 of 3 personen) en met een beperkt aantal deelnemers (maximum een 20 tal). Oriëntatielopen met een groot aantal deelnemers en/of grotere groepen die kriskras het bos doorkruisen, zullen beduidend meer schade aanbrengen aan het bosecosysteem.

Voorbereidingstijd

Tocht uitzetten en materialen klaar zetten

Benodigd materiaal

  • 7 stoffen merktekens (rood/geel of rood/wit gekleurd)
  • 7 kleurpotloden (kleuren van de regenboog)
  • enkele jalons
  • voor elke team: kompas, tijdsmeter (chronometer, horloge), 7 startcodes, decodeersleutel, 7 kaartstukjes, 7 opdrachten
Lees 2197 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 12:03
Log in om reacties te plaatsen