dinsdag, 06 juli 2021 19:07

Pop pop bootje maken (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een klein bootje en inzicht krijgen in een eenvoudige aandrijvingstechniek.

Beschrijving van de activiteit

Een pop pop boot is een bootje, aangedreven door een waxine lichtje die zich zo vooruit beweegt. De pop pop boot is misschien wel een van de eerste en simpelste motors die er ooit zijn uitgevonden. Hij is dan ook in de elfde eeuw uitgevonden. Het maken van een pop pop boot is dus ook zonder veel ervaring te doen.

Om een beetje te begrijpen wat er allemaal mis kan gaan, is het handig om eerst te weten hoe zo’n bootje nou werkt: Je vult buisjes en het reservoirtje met water en zet het bootje dan in het water met de straalbuisjes onder het wateroppervlak. Het waxine lichtje verwarmt een buisje of reservoirtje van blik. Het water in het reservoirtje zet uit. Het water spuit met enige snelheid uit het buisje en zuigt (langzamer) weer water op. Doordat hij dus water ‘spuugt‘ gaat het bootje vooruit.

Waar je dus voor moet zorgen is dat het verwarmingselement waterdicht is. Als het verwarmingselement gelijmd is, dan moet dat met watervaste warmtebestendige lijm (lijmpistool lijm smelt weg). Epoxylijm en constructielijm zijn geschikt.

Een pop pop boot ontwerpen is soms nog een lastig karwei. Het ontwerp moet aan een aantal eisen voldoen.

  • De materialen moeten makkelijk te vinden zijn.
  • Het ontwerp moet waterdicht zijn.
  • Het ontwerp moet enigszins gestroomlijnd en licht zijn.
  • Het bootje moet tegen warmte kunnen (vooral het reservoir).
  • Het bootje moet stabiel zijn.

Verder is het ook handig om veel gebruik te maken van technieken als vouwen (bij blik) hierdoor zijn er minder gaten te dichten met lijm/soldeer. Lijmpistool lijm is goed te gebruiken voor het afdichten van het model, buiten het verwarmingselement (want lijmpistool lijm smelt). Kit kan ook maar wordt afgeraden, omdat je hiermee alleen kan dichten en de plakkerigheid slecht is.

Zorg dat de boot symmetrisch is en dat het evenwichtspunt in het midden ligt. Hou rekening met het gewicht van lijm en het kaarsje. Een asymmetrische boot zal rondjes gaan varen. Maak een tekening, beschrijving met foto's van je ontwerp, of haal deze van internet af. Dit scheelt problemen bij het bouwen.

Benodigd materiaal

  • Schets (papier en potlood)
  • Watervaste lijm
  • Klein metalen buisje (voor warmte element)
  • Waxinelichtje

Tips

  • Als je meer stabiliteit bij je bootje wil, kun je ook een vast roer aanbrengen.

Aanvullende informatie

Lees 875 keer Laatst aangepast op dinsdag, 03 oktober 2023 11:41
Log in om reacties te plaatsen