maandag, 31 augustus 2015 02:00

Omroep Scouting 2025

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Deze activiteit biedt een leuke manier om met welpen laagdrempelig aan jeugdparticipatie te doen. In hun eigen “tv - programma” kunnen welpen hun mening over scouting, de activiteiten die jullie ondernemen en wensen/ideeën voor de (nabije) toekomst uitdrukken. Naast dat je de uitkomsten kunt gebruiken voor je eigen groep, is het een mooie kans om ze te delen binnen project Scouting 2025 en je welpen een stem te geven in de toekomstvisie van scouting.

Beschrijving van de activiteit

De welpen maken hun eigen tv - programma(’s), waarin ze (indirect) hun visie tonen op de volgende onderwerpen: Wat is een echte scout?: Als mensen in je omgeving niet aan je kleding kunnen zien dat jij een Scout bent waaraan kunnen ze dit dan wel merken? Inspiratie naar wensen/ ideeën om in de eigen speltak (meer) te doen Een blik op de toekomst en wat dit voor Scouting kan betekenen Het leukste is om echt te filmen, zodat de welpen het terug kunnen kijken en je eventueel (een selectie van) de beelden kunt vertonen aan ouders en/of medeleiding (uit de regio).

Thema - intro

Akela zit op de Raadsrots en kijkt tevreden naar alle wolven en andere jungledieren. Met een grote wolvenhuil opent hij de jungleraad. "Yalahi! Welkom, fijn dat jullie er allemaal zijn. Vandaag gaan we het hebben over hoe het gaat in de jungle en wat we de komende tijd allemaal gaan doen. Iedereen mag vertellen wat hij of zij vindt. Als eerste geef ik de beurt aan Mowgli en Shanti. Zij zullen ons vertellen wat ze nu al allemaal in de jungle hebben geleerd en gedaan en hoe ze het vinden om als welpen in de Jungle te spelen."

Mowgli en Shanti klimmen naast Akela op de raadsrots, maar voor ze iets kunnen zeggen, komt Riki Tiki Tavi uit de bosjes gerend. "Riki Tiki Tavi! Jij bent ook altijd te laat!," moppert Akela. "Sorry," hijgt Riki, "maar ik zag mensen in de jungle heel raar doen. Ze hebben een raar, groot, ding bij zich. Eén van de mensen houdt het de hele tijd tegen zijn hoofd, terwijl de ander een rare boomtak bij zijn mond houdt en tegen hem praat." "Vreemd," zegt Akela. "Bagheera en Shanti, gaan jullie als mensenkenners eens stiekum kijken wat er aan de hand is!" Shanti heeft al een idee, maar ze gaat voor de zekerheid nog even met Bagheera mee.

Als ze terugkomen, vertelt Shanti wat ze al dacht: "Deze mensen zijn aan het filmen. De jungle komt op tv." Bagheera legt aan de verbaasde dieren uit wat dat betekent. "We hoeven ons geen zorgen te maken. De mensen gingen alweer weg." Mor heeft natuurlijk enthousiast staan luisteren. Iets waardoor iedereen je kan zien en bewonderen. Dat is nog eens een fantastisch idee! "Waarom maken wij niet een keer tv?," stelt hij voor. "Later misschien," zegt Akela. "Het heeft lang genoeg geduurd. We gaan verder met de raad." Maar iedereen praat nu opgewonden door elkaar. Tot Marala haar lange nek uitsteekt en zegt: "Bagheera zei net dat mensen op tv laten zien wat ze kunnen en wat ze vinden. Als we nu eens in de Guha Grotten ons eigen tv - programma gaan maken over wat Mowgli en Shanti te vertellen hebben?" "Jaaa!," roept Mowgli. "Ah toe Akela, mag het?," vraagt Shanti met haar mooiste glimlach. Iedereen kijkt vol verwachting omhoog naar de Raadsrots. "Nou, zo te horen heb je weer eens een goede oplossing voor iedereen gevonden Marala," zegt Akela tevreden. "Kom op allemaal, aan de slag!"

Het spel

Lees bovenstaand themaverhaal voor, vertel vanuit je eigen junglefiguur wat er is gebeurd, of speel "live" (De welpen vervullen in dat geval de rol van Shanti: vraag de welpen wat de mensen die "je hebt gezien" volgens hen aan het doen zijn). Vertel de welpen wat jullie met de ideeën gaan doen en wie de eventuele opnames allemaal te zien krijgen (als je de activiteit binnen Scouting 2025 doet, vertel dan bijvoorbeeld daar iets over)'. Hieronder staan een aantal suggesties voor tv programma’s en hoe je dit aan zou kunnen pakken. Kies (een) programma(‘s) en bijbehorende werkwijze(n) die jou (en je welpen) aanspreken.

Superscouts

Gebaseerd op het populaire familieprogramma Superkids. Laat de welpen alleen of in kleine groepjes kort een “act” voorbereiden, waarin ze één of meerdere vaardigheden laten zien die ze binnen scouting hebben opgedaan of versterkt. Uiteraard kiezen ze iets dat ze ook heel leuk vinden om te doen. Eventueel kan je welpen daarnaast een niet zo veel aan bod komend “talent” laten presenteren dat ze (vaker) binnen scouting zouden willen gebruiken.

Speltakleiding speelt in dit geval de vakjury. Na afloop van de act kunnen zij binnen hun lovende kritieken dus nog een aantal verdiepende vragen verwerken, zoals: Waarom wil jij een superscout worden (wat vind je (nog meer) leuk aan scouting)? Waarom ben jij nou een echte superscout (wat hoort een “superscout” volgens jou te kunnen)? Als je later helemaal “doorbreekt” als super scoutingleiding, wat gaan jullie dan met de welpen heel vaak doen en wat ga je anders doen?

De welpen die niet optreden vormen het “jeugdpanel”. Zij houden rode of blauwe kaartjes omhoog om te laten weten of ze de act “wel of niet door laten gaan” (dus of zij dit ook echt een leuke scoutingactiviteit vinden die ze nog wel vaker willen doen)

Het beste idee van Scouting

Gebaseerd op Het beste idee van Nederland. Laat welpen alleen of in kleine groepjes hun “nieuwe” idee voor/vanuit scouting presenteren: iets dat ze anders willen (een nieuwe (soort) activiteit of een oplossing voor iets dat volgens hen niet helemaal goed of leuk gaat), of iets waarmee ze op scouting kennis hebben gemaakt of hebben geleerd dat ze buiten scouting toe kunnen passen (en hoe dan). Eventueel kunnen de welpen eerst een collage of tekening maken van hun idee, attributen zoeken en/of een daadwerkelijk 3D-voorbeeld maken.

Speltakleiding treed op als jury en kan tijdens hun “beoordeling” onder het mom van “informeren naar het idee” verdiepende vragen stellen, zoals: Waarom zit je op scouting? Waarom ben jij een echte deskundige: wat maakt een echte scout? Wat vind je (nog meer/wel) leuk aan scouting? Zijn er ook dingen die je hetzelfde wilt houden? Zijn er dingen in scouting die op jouw idee lijken? Waarom zou je mensen graag kennis laten maken met scouting?

Deze opzet is leuk omdat het opperen van nieuwe ideeën stimuleert, maar het vraagt ook wel wat van (jonge) welpen. Doe dit liever niet als enige programma, of zorg voor goede begeleiding.

Het klokhuis

Maak een klokhuisaflevering over scouting. Dit vergt waarschijnlijk iets meer tijd en voorbereiding dan de andere ideeën (en idealiter nog wat montagewerk achteraf), maar is voor de meeste welpen wel herkenbaar, uitdagend en geschikt om verschillende onderwerpen in te verwerken.

Klokhuis bestaat uit verschillende “hoofdstukjes”, afgewisseld met korte, komische sketches. Laat welpen die het willen ook deze komische sketches voorbereiden (bijvoorbeeld eentje over de speltakleiding, en/of eentje over een vervelend persoon die scouting afkraakt, maar uiteindelijk zichzelf belachelijk maakt door geklungel of omdat hij ergens bang voor is, terwijl de welp het gewoon oplost).

Het is echter belangrijk dat de welpen ook aanwezig zijn bij de voorbereiding over de informatieve delen (je wil tenslotte ieders mening weten): Wat willen zij laten zien?

Hoofdstukjes

Wat is scouting? intro dat het over scouting gaat, filmen van de opening en een aantal leuke, “typische” scoutingactiviteiten / dingen (wat volgens de welpen echt bij scouting hoort). Laat een welp of speltakleiding met een microfoon aan individuele welpen vragen wat ze nu aan het doen zijn en waarom dat echt bij scouting hoort. Waarom hebben ze die kleding aan en wat vinden ze ervan? Wat is scouting volgens hen?

Wat is leuk aan scouting?: filmen van nog een aantal favoriete scoutingactiviteiten. Laat een welp of speltakleiding de bezige welpen af en toe met een microfoon vragen wat ze aan het doen zijn, of dat hun favoriete activiteit is en wat zij het leukste vinden aan scouting. Zijn er ook dingen op scouting die je anders zou willen? Zijn er bijvoorbeeld dingen die jullie niet of niet zo vaak doen en die je wel graag zou willen doen?

Wat leer je op scouting?: Filmen van een nestleider die iets aan de “presentator” leert zoals hij of zij dat op scouting heeft geleerd. Bespreek wat een nestleider doet en wat deze welp ervan vindt om nestleider te zijn. Wat leer je nog meer op scouting? Welke dingen vind je het leukst/belangrijkst om te leren en welke wat minder leuk? Leer je dingen die ook wel eens handig zijn als je niet op scouting bent? Wat zou je nog willen leren? Wat ga je leren als je straks overvliegt?

Een scout voor altijd'': Interview met een aantal welpen: Waarom ben jij nou een echte welp/scout? Hoe kunnen mensen als je niet op scouting bent of je scoutfit aan hebt toch weten dat je een scout bent? Wat wil je later worden? Doe je dingen op scouting die daarop lijken en/of die je vast kunt leren voor later? Wil je later ook scoutingleiding worden en hoe ga je dat doen? Zal scouting dan anders zijn als nu? Wat zal altijd hetzelfde blijven? Wat wil jij dat er hetzelfde blijft en wat mag er van jou veranderen? En tot slot: waarom moet iedereen bij scouting komen?

Bekijk de volgende opkomst (of een avond op het zomerkamp) samen jullie klokhuisaflevering. Wat vinden de welpen van het programma en wat er in wordt gezegd? Missen er nog dingen en zijn er welpen die hele andere ideeën hebben?

Wie van de drie?

Wie van de drie is een populair spelprogramma van vroeger, dat van 2010 tot 2013 terug is geweest op omroep Max. Het programma zal niet bij alle welpen bekend zijn, maar is wel een leuk en eenvoudig concept om te gebruiken. Laat eventueel een filmpje van het programma zien. Laat de welpen deze spelshow in nesten naspelen. Er zijn drie “scouts/welpen” (koppels): de “echte”, de “neppe” en de “klasgenoot” (of klasgenoten). De welpen krijgen vooraf de vragen die door het panel (speltakleiding) gesteld gaan worden. Ze bereiden met hun nest voor wat er op de vragen geantwoord gaat worden en schrijven dit eventueel op een spiekbriefje:

 • “De echte”: Wat zouden jullie op deze vraag antwoorden?
 • “De nepperd”: Wat zou een welp/scout absoluut niet op deze vraag antwoorden?
 • “De klasgenoot”: Wat zou een klasgenoot die scouting niet zo goed kent antwoorden? Wat denken mensen in jouw omgeving dat scouting is?
Vragen
 1. Waarom vind je scouting zo leuk? Wat zijn de allerleukste dingen?
 2. Wat heb je op scouting geleerd? Is dat ook wel eens handig als je niet op scouting bent?
 3. Waarom ben jij nou een echte welp/scout? Hoe kunnen mensen als je niet op scouting bent of je scoutfit aan hebt toch weten dat je een scout bent?
 4. Zijn er ook dingen op scouting die je anders zou willen? Zijn er bijvoorbeeld dingen die jullie niet of niet zo vaak doen en die je wel graag op scouting zou willen doen?
 5. Als jij later scoutingleiding bent, hoe ga je het dan doen? Wat gaan jullie allemaal doen met de welpen?

Zodra het “panel” de “echte” welp/scout moet kiezen, roepen de welpen vanaf “de tribune” natuurlijk heel hard wie zij denken dat het is.

Je kan ook nog drie “welpenleiding” laten spelen (eventueel met de echte naam van één leidinglid): “de echte”, “de neppe” en “de voetbalcoach of de juf/meester”. Denk naast bovenstaande vragen over wat leuk, leerzaam en typisch is aan scouting, aan: Wat moet een welpenleiding goed kunnen?, Wat zijn de belangrijkste regels bij de welpen en zijn de welpen het daar mee eens?, Wat zal er als jouw welpen leiding zijn altijd hetzelfde blijven en wat gaat er veranderen?

Voorbereidingstijd

Afhankelijk van het/de programma(‘s) die je kiest en hoeveel je hier zelf nog voor wilt bedenken.

In ieder geval + 45 minuten voor het verzamelen van al het benodigde materiaal en klaarmaken van “de set”.

Benodigd materiaal

 • Ruimte voor een podium en/of opname
 • Videocamera (met voldoende geheugen)
 • Bij voorkeur een tv om de opnames op terug te kijken
 • (Materiaal voor het maken van) Attributen (bijvoorbeeld vragen /antwoordkaartjes, microfoon(s), (spel)materiaal voor scoutingactiviteiten)

Optioneel

 • Muziek van het echte tv programma en iets om het mee af te spelen
 • (Materiaal voor het maken van) Verkleedkleren en decors
 • Computer met videobewerkingsprogramma.

Tips

 • Het geheel begint al bij de voorbereiding, waarin misschien nog wel de meeste discussie wordt gevoerd en ideeën, meningen en wensen worden geuit. Zorg dat tijdens de voorbereiding bij ieder groepje een lid van het leidingteam aanwezig is.
  Deze kan zorgen dat iedere welp zijn zegje kan doen (waar denk jij aan?, wat zou jij willen?) en ook de ideeën/meningen oppikken die uiteindelijk niet de “uitzending” halen.
 • Vertel van tevoren waarom jullie dit doen (wat je met de opnames gaat doen) en waarom het dus belangrijk is om eerlijk te zijn (en bijvoorbeeld niet alleen maar grappig). De fantasie van het tv - programma maakt het leuk en “veiliger”, maar kan welpen ook meesleuren en ze “van zichzelf” en hun eigen mening weghalen. Kijk of de welpen tijdens de “opnames” in hun opwinding niet volledig afwijken van wat ze in de kern hebben gezegd tijdens de voorbereidingen.
 • Het kan leuk zijn om (een selectie van) jullie opnames te vertonen op het kampvuur 2025 in jouw regio. Neem hierover even contact op met de betreffende organisatoren.
 • In plaats van een tv programma, kan je ook een tijdschrift/nieuwsblad maken. Maak artikelen van de verschillende onderwerpen die onder het klokhuis worden genoemd. Maak foto’s van activiteiten en laat welpen eventueel ook puzzels, strips, etc. maken over het onderwerp scouting/welpen.  Laat de welpen ook hun eigen decor/attributen maken en/of zelf filmen.

Veiligheid

Als je de opnamen later aan alle ouders en/of derden (de regio) wilt laten zien, zorg dan dat je hier vooraf van alle ouders toestemming voor hebt. Geef als je de opnamen aan derden wilt laten zien een informatiebrief mee om te ondertekenen. Voor alleen vertoning aan ouders volstaat het om de kans te geven om voor de opkomst bezwaar te maken: geen bezwaar = toestemming.

Lees 2304 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 september 2021 20:31
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

ExpressieIdentiteit

Duur

2 - 3 uurhalve daghele dagmeerdere dagdelen / opkomsten

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

BinnenRondom het clubhuis