zondag, 21 maart 2021 14:16

Bloembollen lasagne

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een mooie bloemen plek bij het clubhuis

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti  zitten bij de Talaab poel. Ze vinden de bloemen in de jungle zo mooi, maar willen er eigenlijk nog meer. Mor en Marala vangen dit op en komen met een idee: een lasagne van bloembollen

De activiteit

In het voorjaar, vanaf februari, als het na de koude winter iets warmer wordt, komen de eerste lentebloemen tevoorschijn. Het meest opvallend zijn de bloemen uit bloembollen zoals krokussen, blauwe druifjes, narcissen en tulpen. Ze brengen kleur in parken en tuinen. Hun stuifmeel en nectar is erg belangrijk als eerste voedsel voor vlinders, bijen en hommels die ontwaken uit hun winterrust. Vanaf maart, maar vooral in april kun je ook bloesems aan fruitbomen bewonderen, zoals pruimen-, kersen-, appelen perenbloesem.

Ga naar buiten met het zoekblad lentebloemen en ontdek welke lentebloemen er in de omgeving staan. Welke bloemen vind jij het mooist?. Maak een bloembollen ‘lasagne’, door bloembollen in laagjes te planten, die om de beurt bloeien. Neem een grote bloempot met onderin een gat waar het overtollige water uit kan lopen. Kies 3 verschillende soorten bloembollen die een maand na elkaar bloeien (zie tips).

Doe een laagje kleikorrels of potscherven onder in de pot. Dan een laagje potgrond. Plant de bloembollen die het laatst bloeien onderin met 3 cm potgrond erop. Dan de bloembollen die daarna bloeien en weer een laagje met 3 cm potgrond. Tot slot de bloembollen die als eerste bloeien en eindig met een laagje potgrond. Geef de bloembollen regelmatig een beetje water, zodat de aarde vochtig blijft.

Bron: Natuurwijs

Benodigd materiaal

Tips

  • Bloembollen voor lentebloeiers plant je in de herfst vóór de eerste nachtvorst. Bijvoorbeeld een lasagne van:
    • tulp (april)
    • hyacint (maart)
    • krokus (februari)
  • In de lente, ná de laatste nachtvorst, kun je zomer bloeiende knollen planten. Zoals een lasagne van
    • dahlia (augustus)
    • gladiool (juli)
    • begonia (juni)
  • Check de bloeiperiode op de verpakking
Lees 1364 keer Laatst aangepast op maandag, 05 april 2021 16:51
Log in om reacties te plaatsen