zaterdag, 27 februari 2021 12:07

Bagheera's natuurlessen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bagheera weet heel veel over de natuur en wil Mowgli en Shanti graag wat bijbrengen. Terwijl ze samen rond de Talaab poel zitten geeft hij Mowgli en Shanti 6 opdrachten.

Beschrijving van de activiteit

Bagheera weet heel veel over de natuur en wil Mowgli en Shanti graag wat bijbrengen. Terwijl ze samen rond de Talaab poel zitten geeft hij Mowgli en Shanti 6 opdrachten.

Opdracht 1: Zuurstof en eten maken

De jungle staat vol met mooie en bijzondere bomen en planten. Zo staat midden in de vlakte in het ravijn de Dhak-boom. Hij is het gehele jaar bedekt met geelrode bloemen. De Mowha boon is een boom waar Mowgli verzot op is. Baghera verteld dat bomen en planten zijn de enige levende wezens die zuurstof en hun eigen voeding kunnen maken. Knap, hè? Dit maken van zuurstof en voeding heet fotosynthese.

Maar hoe doen die bomen en planten dat? En wat hebben ze ervoor nodig? Om de antwoorden te vinden kun je kijken op het klokhuis. Tik het zoekwoord boom in en bekijk dan het filmpje Boom.

Kies zelf een manier om de antwoorden te presenteren. Je kunt daarvoor kijken op de hulpkaart ‘Informatie presenteren’.

Opdracht 2: De woestijn

Bagheera verteld dat er op de wereld niet alleen landschappen bestal als de jungle maar ook drogere plekken bestaan, waar veel minder wil groeien. Op het werkblad “Woestijnenquiz” zie je acht vragen over woestijnen.

Zoek in boeken en op internet naar de antwoorden op deze vragen. Als je de antwoorden gevonden hebt, kun je een werkstukje maken over woestijnen.

Opdracht 3: Bergen

de jungle bestaat uit een mooi heuvelachtig / bergachtig landschap, maar weet jij hoe een berg ontstaat? Dit gebeurt, doordat twee platen van de aarde tegen elkaar botsen. Bergen kunnen dus alleen op plekken liggen, waar deze platen tegen elkaar aan komen. Op het werkblad ‘Bergen’ zie je een kaart van alle platen die onder de aardkorst liggen. Pak een atlas en controleer of de grootste gebergten van de wereld inderdaad op de grens van deze platen liggen. Maak daarna een eigen wereldkaart waarop geen landen staan, maar alleen gebergten en namen van bergen.

Opdracht 4: De Noord- en Zuidpool

Bagheera verteld dat het in de jungle vaak lekker warm weer is maar er zijn op de aarde ook plekken waar het altijd vriest. Deze plekken worden de polen genoemd. Kies een van de twee polen van de aarde uit: de Noordpool of de Zuidpool.

Maak een PowerPoint-presentatie over de pool die jij gekozen hebt. Heb je tips nodig? Kijk dan op de hulpkaart ‘Een PowerPoint-presentatie maken’.

Opdracht 5: Bomen door het jaar heen

De pagode boom is een boom die midden op het plein in Haveli staat. Mowgli en Zien deze boom het hele jaar door veranderen. En ieder jaar gebeurt dat veranderen op dezelfde manier.

Zoek eerst uit, hoe een boom verandert.

Maak er daarna een stripverhaal van. Als een andere welp jouw stripverhaal leest, moet het begrijpen hoe een boom verandert en waarom dit gebeurt.

Opdracht 6: Planten verzorgen

Salboompjes zijn de jonge aanplant in de jungle waar de dieren graag in uitrustten. Als je in een tuincentrum een plant gaat kopen, zit er meestal een kaartje bij. Daarop staat hoe je de plant moet verzorgen: veel of weinig licht, water, extra voeding, warm of koud. Met symbolen wordt verteld, hoe je de plant lang mooi kunt houden.

Vraag aan je ouders, of je een of twee plantjes in de klas mag verzorgen. Doe dit drie weken lang en maak er dan ook zo’n verzorgingskaartje bij. Gebruik op jouw kaartje ook symbolen.

Benodigd materiaal

  • Laptop om filmpjes te bekijken en presentaties te geven.
  • Planten om te verzorgen
  • Teken materiaal
Lees 1395 keer Laatst aangepast op maandag, 01 maart 2021 14:12
Log in om reacties te plaatsen