donderdag, 18 februari 2021 19:36

Vijf broden en twee vissen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Eten kan ook worden ingezet als zingevend programma-onderdeel. In het "spel" Vijf broden en twee vissen zullen de gemoederen losgeschud worden en (uiteindelijk) tot betere samenwerking leiden. Lees en huiver.

Beschrijving van de activiteit

Et

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

en kan ook worden ingezet als zingevend programma-onderdeel. In het "spel" Vijf broden en twee vissen zullen de gemoederen losgeschud worden en (uiteindelijk) tot betere samenwerking leiden. Lees en huiver.

Dek twee tafels

De een luxueus: snoep, limonade, chips in overvloed. (Echt te veel). De ander armzalig: alleen oudbakken brood en water. (Echt te weinig).

Leg de regels uit

Het zijn er "slechts" twee (hang deze duidelijk op). 1. Het is verboden op te staan van tafel. 2. Het is verboden iets te vragen, eisen, verzoeken, onderhandelen, enzovoort De deelnemers voelen nu waarschijnlijk al nattigheid. Verdeel de groep (letterlijk en figuurlijk) door "1-2" te nummeren. Laat het lot beslissen wie rijk/arm is.

Zie er streng op toe dat de twee regels worden nageleefd

Stuur of begeleid verder niet. De gemoederen zullen hoog oplopen, erg hoog. Wees echter consequent en inflexibel star. "Zitten blijven en niets vragen". Gebruik daarbij dooddoeners zoals "Zo gaat dat in de echte wereld ook", "Tja, je bent arm, sorry", "Leg je er maar bij neer, zo is het nu eenmaal" of "Sorry, er was niet genoeg voor iedereen" (ook al klopt dat niet).

Groepsproces

Wat er precies gebeurt hangt af van de groep
Let dus vooral op het groepsproces, de leiders, volgers, buitenstaanders. Als de luxe echt in overvloed is zal er na verloop van tijd iets bijzonders gebeuren. Wat? Wacht maar af.

Benodigd materiaal

  • 2 gedekte tafels:
    • Luxe tafel met (veel) te veel eten en drinken
    • Armoedige tafel met droog / oud brood en water
  • Voor iedereen een stoel

Tips

  • Een vergelijkbaar spel, maar met minder escalatie en impact, is BBQ-economie.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 2 Einde aan honger.

 

Aanvullende informatie

Lees 1777 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:47
Log in om reacties te plaatsen