maandag, 31 augustus 2015 02:00

Passiespel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Passiespelen zijn een soort van toneelspelen, die met name in de Passietijd (de tijd voor Pasen) worden opgevoerd. Bij passiespelen staat vaak het leven en lijden van Jezus centraal. Het bekendst zijn de Passiespelen in Tegelen. De EO heeft er met bekende Nederlanders, die eigentijdse liedjes gebruiken een heel eigen draai aan gegeven. Deze vorm kun je natuurlijk erg gemakkelijk zelf gebruiken.

Beschrijving van de activiteit

Allereerst zoek je een mooi verhaal, dat kan het lijdensverhaal van Jezus zijn, zoals in de oorspronkelijke passiespelen gewoon was, maar ook een ander mooi verhaal.
Breek het verhaal in stukjes, in scenes. Schrijf die scenes uit.
Vervolgens ga je muziek zoeken bij elk onderdeel van het verhaal.
Dan ga je op zoek naar een locatie. Waar ga je het uitvoeren? In de Passion van de EO doen ze dat door de hele stad heen, maar veelal gebeurt het in een soort van openluchttheater.
Denk ook na over de kostuums. De kleding moet op een of andere manier passen bij de rollen.
Wanneer je een uitvoering gaat geven, denk dan ook na over promotie: posters, stukje in de lokale krant enzovoorts.

Voorbereidingstijd

Dat is een beetje afhankelijk van hoe serieus je dit aanpakt. Als je een bekend verhaal neemt, waarbij de afdeling in groepjes elk een fragmentje voorbereiden. Dan hoef je niet veel meer te doen dan een goed verhaal kiezen en aangeven welke scenes er zijn. Tijdens een opkomst kunnen de groepjes dan tekst en muziek erbij bedenken. Je kunt het dan aan het eind van dezelfde opkomst of op een volgende opkomst of een groepsactiviteit opvoeren. In dat geval is het misschien leuk om er een YouTube filmpje van te maken, zodat anderen het ook kunnen zien.

Ga je een heuse opvoering geven, dan komt er veel meer bij kijken en wordt het een project van een aantal weken. Kijk in dat geval ook eens naar de Spelbrochure 'Het-organiseren van grote activiteiten voor regio en admiraliteit'

Benodigd materiaal

  • Een verhaal
  • Veel muziek, zodat je kunt kiezen. Laat iedereen dus zijn muziekcollectie meenemen.
  • Kleding
  • Eventueel camera om het resultaat te filmen

Tips

  • Voor Scoutinggroepen, die niet gebaseerd zijn op het christelijk geloof, kun je natuurlijk ook een ander verhaal nemen en dat op muziek zetten.
  • Wanneer je het goed doet en er een opvoering van kunt maken, kun je deze activiteit omzetten in een sponsoractie.
  • Gebruik Nederlandse liedjes, dat is voor de toeschouwers veel makkelijker te begrijpen dan Engelse songteksten.
Lees 2298 keer Laatst aangepast op woensdag, 25 maart 2020 12:18
Log in om reacties te plaatsen