maandag, 31 augustus 2015 02:00

Het grote boerderijdierenspel

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen leren in een uitdagend spel over boerderijdieren en de producten die we aan hen te danken hebben

Themaverhaal

Het is een erg warme dag en Mowgli en Shanti dobberen een beetje rond in de Talaab Poel. “Kom er toch in Bagheera!,” roept Shanti. “Lekker koel…” “Water? Mij niet gezien,” mompelt Bagheera vanaf zijn tak in de schaduw. Mowgli glimlacht ondeugend en wil Bagheera net nat spetten, als hij achter zich een grote plons hoort. Dan is er een hoop gespetter en lijkt iemand te schreeuwen. “Mèèèèh! Mèègloeb…” Twee grote, bange ogen en kleine, witte oortjes komen even boven het water uit, en verdwijnen dan weer onder water. Snel zwemt Mowgli naar het vreemde dier toe en haalt het uit het water.

“Gaat het?,” vraagt Mowgli als ze aan de kant zijn. Verbaasd kijkt hij het bibberende dier aan. Het is helemaal wit, met rare krulletjes. Mowgli heeft nog nooit zo’n dier in de jungle gezien… “Mèèèh,” zegt het diertje zielig. “Versta jij wat hij zegt?,” vraagt Mowgli aan Bagheera. “Nee,” antwoordt Bagheera, “ dit is geen jungledier, het …” “Àààààhhh!” roept Shanti door hem heen. Ze komt snel de kant op gekrabbeld. “Een lammetje!” Met een glimlach rent ze naar het diertje toe. “Mja,” zucht Bagheera, “ zoals ik dus al zeggen wou: het is een mensendier. Een jong wel te verstaan. Breng hem maar snel terug, voordat de mensen hem missen. Anders komen er nog problemen van…” “Nouou…” Shanti kijkt teleurgesteld, maar pakt toch een paar bloemen en lokt het lammetje zo mee richting Haveli. Mowgli rent snel achter haar aan. “Ik wist niet dat er ook dieren bij de mensen leefden,” zegt hij. “En zo… anders…”

Zodra ze in de buurt van Haveli komen, horen ze een hoop kabaal. “Dat klinkt als schapen,” zegt Shanti, “Volwassen lammetjes.” Het lammetje spitst zijn oren en rent dan snel richting het geluid. Mowgli en Shanti sluipen er achteraan. Vanuit de struiken zien ze een grote groep schapen. Een mens heeft één schaap goed vast. Hij pakt een grote schaar en begint daarmee in het dier te knippen. “NEEE!,” roept Mowgli boos. Hij wil uit de struiken rennen, maar Shanti houdt hem tegen. “SSST!,” sist ze. “Het is goed!” “Mensenschapen verliezen hun eigen vacht niet,” fluistert Bagheera plotseling achter hen. “De mensen knippen de vacht er af om kleren, dekens en andere dingen van te maken. Het doet het schaap geen pijn en zonder die dikke vacht heeft het het tenminste niet meer zo heet…” “Leven er nog meer dieren bij de mensen?,” vraagt Mowgli. “Heel veel,” antwoordt Bagheera. “Vooral op de boerderij zijn er veel dieren. Zonder die dieren zouden de mensen een heleboel dingen moeten missen… Het is goed om over alle dieren te leren, ook als ze niet in de jungle leven. Zouden jullie meer over mensendieren willen leren?” Mowgli en Shanti zijn één en al oor…

Lees dit verhaal voor, of vertel vanuit Bagheera of je eigen themafiguur “ wat er is gebeurd”. Met de hulp van Bagheera gaan de welpen nadoen hoe het is om “boerderijdieren te verzorgen” en hiervan te “oogsten”…

Beschrijving van de activiteit

Het speelveld bestaat uit een “boerderij” (de basispost) en drie “marktkramen”. De welpen spelen het spel in nesten. Ieder nest krijgt 1000 euro. Het is de bedoeling dat de welpen hiermee een kaartje met een aantal jonge dieren van één soort erop kopen en deze jonge dieren gaan voeden. Door deze dieren van het juiste voedsel te voorzien, kunnen de welpen de jonge dieren volwassen laten worden. Met volwassen dieren kan geld en/of voedsel worden verdiend om weer een nieuwe soort jonge dieren te kopen/voeden, etc. Het nest dat aan het einde van het spel de meeste soorten volwassen dieren heeft verzameld, is de winnaar.

Voedsel verzamelen

Voedsel voor de dieren kan bij de boerderij worden gekocht, maar daar zijn de prijzen over het algemeen hoog. Veel producten kunnen de welpen ook bij de marktkramen krijgen (uitzondering: zoogdierenmelk die wij mensen niet gebruiken). De verschillende kramen hebben verschillende aan- en verkoopprijzen. Zo kan een jaarvoorraad gras bij de ene post 100 euro waard zijn, terwijl het bij een andere post bijvoorbeeld 200 euro of meer waard is. Als de welpen slim zijn, kunnen ze dus extra geld of voedsel verdienen door bij de ene post goedkoop voedsel in te kopen en dit bij een andere post voor meer geld te verkopen of te ruilen voor (een deel van) het voedsel dat ze nodig hebben. Bij de boerderij kan alleen dierenvoedsel worden gekocht en kunnen de welpen niets verkopen. Per nest kan hier één soort zoogdierenmelk één keer worden gekocht.

Volwassen

Als een nest al het voedsel heeft verzameld dat een jong dier nodig heeft, kunnen ze dit inleveren op de boerderij. Vervolgens mogen ze het jonge dier omruilen voor een volwassen dier. Daarnaast krijgen ze het geld terug dat het jonge dier hen bij aanschaf gekost heeft.

Oogsten

Volwassen dieren kunnen producten opbrengen of diensten verlenen, maar hiervoor moeten ze natuurlijk wel gevoed worden.

Als een nest op de boerderij een volwassen “productdier” laat zien en het op het kaartje aangegeven voedsel inlevert, krijgt het nest hier de producten voor terug (staan ook op het kaartje). Deze kunnen op de markt worden verkocht of weer als voedsel dienen voor één van hun andere dieren.

Vlees kan natuurlijk maar één keer van een dier worden geoogst. Daarom staat bij "vleesdieren" een aantal dieren op het kaartje. Wanneer een nest besluit één dier te slachten, wordt het aantal dieren naar keuze hier vanaf getrokken en wordt dit met vinkjes/knipjes op het dierenkaartje aangegeven. Hiermee neemt ook het aantal andere producten dat met het dier geoogst kan worden af (bijv: als een nest nog 1 kip over heeft, krijgt het maar één keer kippeneieren in plaats van drie). De benodigde hoeveelheid voedsel hiervoor blijft wel hetzelfde.

Werkdieren

Werkdieren (zoals honden en paarden) kunnen op de boerderij of bij de marktkramen worden “uitgeleend”. De boer (spelleider) of de marktkoopman vertelt waarom hij of zij dat dier graag wil (bijv. iets bewaken, kar trekken, muizen vangen, etc.) en doet in ruil hiervoor een aanbod van voedsel en/of geld. Daarnaast wordt er onderhandeld over de voeding van het dier. Levert het nest dat erbij, of moet de boer/marktkoopman hiervoor zorgen? (uiteraard wordt het tegenaanbod gunstiger als ze het nest zelf voor het voedsel zorgt)

Vervolgens moet het nest het werkdier inleveren om een bepaalde tijd bij de marktkoopman/boer te blijven (bijv. 5 minuten). Dit wordt gemeten door een zandloper/stopwatch/eierwekker bovenop het dier te zetten/leggen. Zodra de tijd om is, mag het nest het dier komen halen. Per kraam/boerderij kan er één dier tegelijk worden gehuurd. Hetzelfde dier (van hetzelfde nest) mag niet twee keer achter elkaar op dezelfde plek worden uitgeleend.

Voorbereidingstijd

Thuis: Overzichten uitprinten en eventueel speelgeld maken. Kaartjes met producten en dieren maken, uitprinten en eventueel plastificeren. Het beste is om op ieder dierenkaartje het benodigde voedsel erbij te zetten en aan te geven of het een werkdier is. Als je dat teveel werk vindt, kan je ook kaartjes maken met alleen een plaatje of dierennaam. (20-60 minuten)

Vooraf aan de opkomst: Benodigd materiaal verzamelen en klaarleggen, overzichten ophangen (zie materiaal, +-20 minuten)

Benodigd materiaal

 • Kaartjes van de jonge en volwassen dieren (zie ook “voorbereidingstijd”, van iedere diersoort 1 per nest)
 • Kaartjes met namen/plaatjes van producten (3-50 per soort, schat in: herhaaldelijk te oogsten dierenproducten en voedsel dat voor veel dieren nodig is het meest, producten die slechts van één diersoort worden geoogst en niet worden gegeten minder, zoogdierenmelk maar één per nest, etc.)
 • Dierenoverzicht (voor bij de boerderij. Als je dierenkaartjes zonder voedselinformatie, etc. maakt, hang dit overzicht dan ook bij elke marktkraam )
 • Prijslijsten (ophangen bij resp. de verschillende marktkramen en de boerderij)
 • Speelgeld met hoge waardes (100, 500 en 1000)
 • Per kraam/boerderij iets om de “verhuurtijd” mee te meten: kookwekker/stopwatch (op mobiel)/zandloper/etc.
 • Iets om geslachte "vleesdieren" mee af te strepen/knippen bij de boerderij

Tips

 • Als je met te weinig leiding bent om drie marktkramen te bezetten, maak dan van de boerderij ook een “handelspost”. Gebruik voor de aankoopprijzen voor voedsel dan wel de lijst van Boer Bertus en maak de verkoopprijzen voor dierenproducten laag (anders wordt het wel erg makkelijk...)
 • Als je niet met nesten werkt of zelf groepjes in wilt delen: maak dan teams van 3-6 welpen. Verdeel de leeftijden wel goed over de teams, want jonge welpen zullen de hulp van oudere welpen nodig hebben om hen te helpen.
 • Verdeel het voedsel en de producten handig over de kramen op basis van prijs (hoe goedkoper, hoe meer kaartjes van dat product) Ook zal de boerderij bijvoorbeeld heel veel dierenproducten nodig hebben, die de boer alleen maar uitdeelt en niet krijgt.
 • Let op dat welpen niet gelijk in het begin al een duur dier kopen, waardoor ze het dier niet meer kunnen voeden. Je kan de welpen dit zelf laten ontdekken, maar bied dan wel de mogelijkheid om het dier tegen de kostprijs terug te ruilen bij de boer.
 • Bied een gunstige beloning voor het “lenen” van een dier (minstens zoveel geld als dat “voedsel” dieren opleveren, of bijvoorbeeld al het voedsel dat ze voor hun jonge dier nodig hebben)
 • Hoewel veranderende aanschafprijzen voor welpen nog wat ingewikkeld is, kan je als marktkoopman natuurlijk wel wat meer bieden voor producten die bij je kraam op dreigen te raken. Je kan een nest dan ook op een soort “quest” wegsturen (als jullie … voor mij halen, krijgen jullie….)
 • Om het spel wat actiever te maken, kan je af en toe een “vos” in het spel loslaten (lid van het leidingteam). Deze eet jonge dieren. Als een welp van een nest wordt getikt, moet het nest zijn jonge dier(en) inleveren. Volwassen dieren, voedsel en geld mag het houden.
 • Als je de kaartjes nog een keer wilt gebruiken, kan je bij de "vleesdieren" een apart vinkkaartje meegeven, zodat het kaartje zelf onaangetast blijft. Je kan ook kaartjes maken met verschillende aantallen erop. Als er dan bijvoorbeeld een koe geslacht wordt, ruilt het nest het kaartje met "vijf koeien" om voor een kaartje met "vier koeien".

Veiligheid

Zorg dat er een duidelijk, eventueel afgezet speelveld is. Zeker als je gebruik maakt van de vos. Als je gebruik maakt van de vos, let er dan op dat de ondergrond vlak genoeg is om veilig voor de vos te kunnen wegrennen.

Lees 7604 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 november 2018 20:19

2 reacties

Log in om reacties te plaatsen