maandag, 31 augustus 2015 02:00

Waxine-vuurtje

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren dat er dingen zijn die je alleen voor elkaar kunt krijgen als je samenwerkt.

Thema introductie

Stuiter zit gezellig met Rebbel en Rozemarijn in de keuken spekkies aan lange stokken te prikken, als ze ineens een luide schreeuw horen. Rebbel springt meteen verschrikt op; "Volgens mij was dat Bas Bos! Hij was bezig met hout hakken voor een vuurtje!". Rebbel rent naar buiten om te kijken wat er aan de hand is, terwijl Rozemarijn ondertussen naar Professor Plof roept of hij vast de verbandkoffer kan pakken. Stuiter blijft besluiteloos staan.

Dan komen Rebbel en Bas Bos binnen. Bas Bos heeft zijn duim in zijn mond en ziet een beetje witjes. "In zijn vinger gehakt" vertelt Rebbel. Professor Plof komt binnen met de verbanddoos en verbind de duim. Stuiter kijkt sip. "nu Bas even geen hout meer kan hakken kunnen we zeker geen marshmallows meer maken?" Gelukkig heeft Rozemarijn wel een idee. "We kunnen toch een vuurtje maken met waxinelichtjes? Zelfs met maar een hand kan Bas Bos ook meehelpen." "Weet je wat?", zegt Stuiter, "Zullen we allemaal maar een hand gebruiken?". "Dat lijkt me een goede oefening", zegt Rozemarijn. "Je weet nooit wanneer dat eens van pas kan komen".

Beschrijving van de activiteit

De bevers krijgen allemaal een lepel met daarop een waxinelichtje (zodat ze het warme kuipje niet aanraken en er geen kaarsvet over hun handen kan druipen, maar dat het kaarsje wel gemakkelijk uit kan waaien). Een hand houden ze op hun rug. Zo lopen ze voorzichtig naar de kampvuurkuil, waar ze het lichtje neerzetten. Ze zullen al snel merken dat als je te snel loopt en/of het waait, het vlammetje gemakkelijk uitgaat. De hand op je rug mag je niet gebruiken om het vlammetje te beschermen. Kunnen ze een manier verzinnen hoe ze het dan toch voor elkaar krijgen? (bijvoorbeeld door elkaar te helpen: een bever loopt met het kaarsje en een of twee andere kinderen schermen het kaarsje af voor de wind). Wanneer alle lichtjes in de kuil staan is het vuur groot genoeg om een marshmallow boven te bakken. Lekkerrrr!

Voorbereidingstijd

5 minuten om kaarsjes aan te steken en lepels te pakken.

Benodigd materiaal

  • Waxinelichtjes
  • Lepels
  • Stokken
  • Marshmallows

Tips

  • Je kunt de kaarsjes 'vastplakken' aan de lepel met wat kaarsvet. Dan is het lichtje ook meteen niet zo vol meer.
  • Laat de leiding de lichtjes van de lepel halen en in de kampvuurkuil neerzetten.
  • Misschien vinden sommige bevers het leuk om zelf een waxinelichtje aan te steken. (kan dat ook met 1 hand?!)

Veiligheid

  • Pas op met heet kaarsvet!
  • Vuur is gevaarlijk! Niet rennen dus.
Lees 1430 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 februari 2019 01:34
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Sport & Spel

Duur

5-15 min

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen

Leeftijdsgroep

5-7 bevers

Locatie

BuitenRondom het clubhuis