maandag, 16 november 2020 11:21

Veilig onderweg: blijf uit de dode hoek

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken wat de dode hoek is en zelf ervaren wat er vanuit voertuigen te zien is.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Baloe zit bij het wolvenhol. Hij is geschrokken van een vrachtwagen. Hij was bij de stoplichten naast deze vrachtwagen gaan staan. Toen de stoplichten groen werd had de vrachtwagen chauffeur hem afgesneden. Baloe natuurlijk geschrokken, maar Bagheera verbaast zich er niet over. Baloe was namelijk in de dode hoek van de vrachtwagen gaan staan, en de chaufeur had hem niet gezien.

Introductie

Elke dag fietsen duizenden kinderen op straat en dat is niet altijd zonder gevaar. De dode hoek van grote voertuigen zoals vrachtauto's, inzamelingswagens, bussen of tractors, is zo’n gevaar waarvan veel kinderen zich niet bewust zijn. Het gevaar schuilt hier letterlijk in een klein hoekje. Doe daarom de dode hoek oefening op jouw clubhuis en leer alles over de dode hoek en natuurlijk over hoe je veilig omgaat met grote voertuigen in het verkeer.

De jeugdleden bekijken het filmpje over de dode hoek

Zelf ervaren

Om jeugdleden te laten ervaren wat een chauffeur van een groot voertuig wel of niet kan zien, komt er een echte vrachtauto of inzamelingswagen tijdens de opkomst bij het clubhuis.

De jeugdleden ervaren, samen met de chauffeur wat hij ziet.  De jeugdleden krijgen uitleg, kunnen de chauffeur vragen stellen én zelf achter het stuur klimmen. Zien ze hun groepsgenoten en leiding wel of niet in de spiegels? En hoe ga je dus als fietser veilig om met bussen of vrachtauto's in het verkeer?

De kinderen komen met enthousiaste verhalen thuis! Nog leuker wordt het met de thuisopdracht waar kinderen hun ouders kunnen uitleggen hoe het zit met de dode hoek. Daarbij kunnen ze ook de gratis app Uit de hoek gebruiken om te leren hoe ze zich veilig gedragen in dodehoeksituaties.

Benodigd materiaal

  • Vrachtwagen met chauffeur

en / of

  • Grote vervoersmiddelen met chauffeur

Tips

  • Plaats de jeugdleden achter het stuur en laat ze toeteren op het moment dat de andere leden zien.
  • Vraag om een chaufeur die het zelf ook leuk vind om te doen. Deze mensen kunnen het vaak beter brengen als diegene die het 'moeten' van de baas.
  • Indien mogelijk kies er dan het liefst voor meerdere verschillende voertuigen. Vanuit een vrachtwagen (met oplegger) heb je een ander zicht op de weg als vanuit een (touringcar) bus. Ook een trekker heeft weer ander zicht op de weg. Hoe meer verschillen te ontdekken zijn, hoe meer ervaring de jeugdleden opdoen met de dode hoek.
Lees 967 keer Laatst aangepast op zondag, 06 december 2020 10:34
Log in om reacties te plaatsen