woensdag, 18 november 2020 06:31

Vliegende vogel formaties

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken waarom vogels als spreeuwen en ganzen in formaties vliegen, en ondervinden hoe moeilijk dan kan zijn.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Chil zit met Mowgli en Shanti bij de Talaab poel er vliegt een spreeuwenzwerm over. Mowgli vin heteen schitterend gezicht. Chil verteld dat er in het najaarerg veel spreeuwen in ins land  zijn: spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa die bij ons komen overwinteren. En onze eigen spreeuwen zijn er nog, waarvan een deel voor de winter zal weg-trekken naar bijvoorbeeld Zuid-Engeland, België of Noord-Frankrijk. Overdag verspreiden de spreeuwen zich, maar tegen de avond verzamelen ze zich in de buurt van hun slaapplaats. Je kunt ze dan in steeds gro-ter wordende spreeuwenwolken zien vliegen, soms wel met duizenden spreeuwen tegelijk. Zo’n dansende spreeuwenzwerm is indrukwekkend om te zien. Je vraagt je af hoe het kan dat ze niet op elkaar botsen. Dat komt omdat alle vogels precies even snel vliegen (35 km/uur) en elke vogel houdt 1 meter afstand van zeven buurvogels om hem heen. Ze vliegen binnen bepaalde grenzen boven hun slaapplek en de zwerm draait daarom regelmatig om.

De activiteit:

Bekijk met de kinderen een spreeuwenwolk in het echt of bekijk het klokhuisfilmpje ‘Waarom botsen spreeuwen in de zwerm nooit tegen elkaar?

Zoek een plek waar e jeugdleden veilig kunnen rennen, zoals op een plein of op een grasveld. Laat de jeugdleden een spreeuwenwolk nabootsen door allemaal precies even hard dezelfde kant op te rennen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Aan het eind van het veld zullen ze een bocht moeten maken om te kunnen blijven rennen.

Bespreek na wat er gebeurde.

Variatie

Deze opdracht kun je ook doen met het nabootsen van vliegen in V formatie, zoals ganzen doen. Kijk hiervoor naar het filmpje: ‘Waarom vliegen trekvogels in V vorm?

Benodigd materiaal

Groot plein of veld waar je kunt rennen

Veiligheid

Maak duidelijk dat de jeugdleden net als de vogels niet tegen elkaar bogen opbotsen.

Lees 865 keer Laatst aangepast op donderdag, 19 november 2020 09:31
Log in om reacties te plaatsen