zondag, 15 november 2020 14:01

Egg drop experiment (ei laten vallen zonder te breken)

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een ei van een hoogte laten vallen dat die normaal kapot gaat. Maar dan een manier verzinnen waarop het ei heel blijft.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Chil heeft vlak bij het Wolvenhol zijn nest hoog boven in een boom gebouwd. Hij hoopt dat hier zijn eieren veilig zijn voor roofdieren. Marala en Mor zijn hier niet zo zeker van dat de eieren dan veilig zijn, zij hebben hun nest met eieren op de grond gemaakt. Hierdoor kunnen de eieren in iedergeval niet vallen. Ka, Oe en Jacala zijn het hier niet helemaal mee eens: ze zijn misschien wel veilig tegen vallen maar niet tegen roofdieren. Zij graven hun eieren in zodat ze veilig onder de grond zitten waar ze en niet kunnen vallen en geen roofdieren bij kunnen. Chil vindt dat onder de grond maar niks: Hij is niet zo vaan het graven en zit het liefst hoog op zijn nest zodat hij nog wel over de jungle kan uitkijken. Chil vraagt aan Mowgli en Shanti een manier te bedenken waarbij zijn eieren weel hoog in het nest kunnen liggen, maar als ze uit de boom vallen, niet meteen kapot zijn.

De activiteit

Een ei is heel breekbaar. Dat weet iedereen wel! Als je die op de grond laat vallen is het kapot. Maar er zijn ook manieren waarop je een ei van bijvoorbeeld een 2de verdieping kan laten vallen en dat het ei toch heel blijft. 

Ga met verschillende manieren experimenteren. Als je een ei bijvoorbeeld verpakt in bubbelplasic, en dan uit het raam laat vallen, blijft het ei dan nog heel? En als je het ei inpakt in een kartonne doos? Of in een ballon stopt gevuld met popcorn?

Benodigd materiaal

  • Eieren
  • Materialen om het ei in te verpakken waarmee je kan kijken of je ei heel blijft, bv bubbelplastic, balonnen, popcorn, verpakkingsmaterialen uit je PostNL pakketje, een kussen, slaapzak etc.

Veiligheid

Zorg er voor dat je je handen goed wast als je handen onder rauw ei zit. Dit is niet gezond om binnen te krijgen.

Tips

  • Zorg voor een plek waar je veilig je eieren kan laten vallen.
  • Je kan tevens experimenteren tussen witte en bruine eieren.
  • Youtube voorbeeld

Aanvullende informatie

Lees 7196 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 maart 2024 20:09
Log in om reacties te plaatsen