donderdag, 08 oktober 2020 10:44

Escape in Hotsjietonia

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Escape room voor bevers.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Op het moment dat Stuiter in de speeltuin komt aanlopen staan alle inwoners van Hotsjietonia rond een kist. Op die kist zit een slot met cijfers, dat net op dat moment gesloten wordt. Stuiter is hartstikke nieuwsgierig en vraagt wat er in zit. Noa verteld dat Stuiter daar zelf achter moet komen door op alle plekken in Hotsjietonia raadsels op te lossen. voor elke goede oplossing krijgt Stuiter een stukje van de code om hem op te lossen.

Het spel

Hang bij elke plek in Hotsjietonia (activiteitengebied) een envelop of open kistje met daarin de puzzel van die plek. Bij meerdere subgroepjes voor elk groepje een envelop in eigen kleur. De groepjes lossen in eigen tempo de puzzels op, als ze denken het antwoord te weten laten ze het antwoord controleren bij Noa of één van de andere inwoners van Hotsjietonia. Als het antwoord juist is krijgen ze een getal en mogen ze door naar het volgende plaats gaan om daar te puzzelen. Als de bevers alle puzzels goed hebben opgelost mogen ze de getallen optellen en kunnen ze de kist openen.

De speeltuin (Sport en Spel)

Het spelveld vind je helemaal aan de linkerkant van het dorp. Balkjes om op te lopen, een klimhuis om in te klimmen en af te glijden en natuurlijk gras, ideaal voor actieve Sport & Spel activiteiten.

Bij de speeltuin liggen erg veel soorten ballen, van een klein, wit balletje tot een grote zware die bijna niet op te tillen is. Als alle ballen bij de juiste sporten liggen krijgen de bevers de code

Het dorpsplein (Samenleving)

Het dorpsplein met een vlaggenmast vind je in het midden van het dorp. Dit is het activiteitengebied Samenleving. Rondom dit dorpsplein vind je de andere activiteitengebieden.

De bevers moeten bij verschillende foto's van bekende plekken in hun dorp / wijk vertellen wat er te zien en te doen is

Het atelier van Fleur en Keer Kleur (Expressie)

Keet Kleur is een tiener. Keet is een echte kunstenaar: ze is vrolijk, en er zit allemaal verf op haar kleding. Voor het dorp maakt ze de mooiste dingen en versieringen. Keet kan in haar creativiteit en enthousiasme ook wel een beetje ondeugend of brutaal zijn.

Fleur Kleur is de moeder van Keet en is al net zo creatief als haar dochter. Ze vertelt allerlei verhalen, waarvan je nooit weet of ze nu wel of niet echt gebeurd zijn. Haar fantasie gebruikt ze ook voor haar eigen toneelstukken en ze naait haar eigen kleding in haar naaiatelier.

Er is in het atelier verf gemorst. Kom er achter welke kleuren Keet kleur nodig had? (wit stipje: zit er in, groen stipje: zit er in en ligt op juiste plek)

Numerello puzzels - Stevens Binaire Puzzels

Antwoord: 4: Geel, 3: rood, 4: geel, 1: blauw

Het boswachtershuisje van Bas Bos en Rebbel (Buitenleven)

Bas Bos is de altijd bezige en sterke boswachter. Hij is bijna altijd wel in het bos te vinden en weet alles over de natuur. Bas kan alle vragen over planten en dieren beantwoorden. Bas neemt graag de leiding en is ook wel makkelijk uit de tent te lokken. Rebbel is een boerendochter die veel kletst en alles over iedereen weet. Een geheim bewaren, vindt ze moeilijk. Ze is de vrouw van Bas Bos en woont met hem in het boswachtershuisje. Ze is gek op dieren en verzorgt veel van de gewonde bosdieren die Bas mee naar huis neemt.

Bas bos heeft in het bos allerlei vruchten gezocht. Kunnen de bevers de juiste bladeren bij de juiste planten leggen? (in het voorjaar kun je ook eieren met volwassen dieren proberen te matchen)

De boot van Sterre en Steven Stroom (Internationaal)

Sterre Stroom is een stoere vrouw die houdt van kamperen en reizen. Ze is altijd in voor een speurtocht of gave activiteit. Ook op het water weet ze de weg te vinden. Ze heeft stapels fotoboeken van de verre reizen die ze gemaakt heeft en waar ze graag over vertelt. Sterre woont samen met haar broer Steven op een boot. Steven is een jonge en actieve vent die allerlei leuke speurtochten uit kan zetten en kaart en kompas niet moeilijk vindt. Wel heeft hij last van angsten als hoogtevrees en is hij een beetje bang in het donker, maar samen met iemand durft hij bijna alles. Steven slaapt in een kooi met gordijntjes ervoor, zodat zijn zus geen last heeft van zijn bednachtlampje.

Bij Sterre is er ingebroken, Al haar souvenirs liggen door elkaar. Welk souvenir heeft Sterre nou uit welk land mee genomen?

Het huis van Noa (Identiteit)

Noa heeft donker lang golvend haar en ziet er een beetje oosters uit, ze maakt graag nieuwe vrienden. Je kunt bij haar ook lekker uitrazen of uithuilen. Noa is af en toe wel een beetje dromerig. In en om haar huis liggen overal kussens waar je lekker uit kunt rusten en niks hoeft te doen.

Alle bevers maken een tekening van zichzelf met daaromheen 5 dingen wie ze belangrijk vinden

De boerderij van Rozemarijn en Professor Plof (veilig en gezond)

Rozemarijn is een leuke, gezellige en praktische vrouw. Ze is dol op bloemen, planten en koken en vindt het leuk als je op bezoek komt in haar boerderij. Ze helpt de bevers met het uitvoeren van hun plannen en is goed in improviseren. Ze kan soms wel een beetje overbezorgd zijn. Professor Plof is de verstrooide professor met warrig haar en een witte jas. Professor Plof kan je helpen als je een oplossing zoekt voor een probleem. Hij ziet alleen niet altijd de gevaren in van zijn experimenten. Hij is de man van Rozemarijn en heeft de kas in de tuin van de boerderij ingepikt.

Professor Plof heeft alle potjes met kruiden uit de kast van Rozemarijn getrokken. Hierbij viel hem op dat maar weinig een label heeft, en hij wil natuurlijk liever suiker in zijn thee en zout over zijn ei. Als alle potjes weer een kloppend label hebben geeft Professor plof een stukje van de code.

Het huis van Stanley Stekker (Uitdagende Scouting Technieken)

Stanley Stekker is de technische man van Hotsjietonia. Hij is gek op cijfers, schema’s en berekeningen. Overal probeert hij constructies voor te maken en originele oplossingen te verzinnen. Soms is hij een beetje verlegen of let hij te veel op details. Aan het huis van Stanley zie je meteen dat er een uitvinder woont. Gelukkig zijn alle gevaarlijke dingen goed opgeborgen. Stanley is stiekem verliefd op Noa.

Stanley was bezig met het maken van een knopen bord. Maar nu liggen alle knopen door elkaar. Als alle knopen op de juiste plek van het knopenbord liggen geeft Stanley zijn stukje van de code

Benodigd materiaal

 • Kist met cijfer slot. Hierin wat lekkers voor bij de ranja.
 • Veel soorten ballen (of de afbeeldingen er van) en de bijbehorende attributen:
  • Pingpong balletje met pingpong badjes
  • Tennis bal met rackets
  • Golfbal met golf clubs
  • Badminton shuttle met racket
  • Voetbal met keepers handschoenen
  • Bowlingbal met kegels
  • Basebal met knuppel
  • Vollybal met net
  • Cricket bal met poortjes
 • Foto's van hun dorp / wijk: gebedshuis (kerk / moskee / synagoge) school, winkel, speeltuin, sportveld, zwembad, bushalte, station, bibliotheek, gezondheidscentrum, gemeentehuis, museum, herinneringsmonument, enzovoort.
 • Mastermind spel
 • Verschillende vruchten en hun bladeren, bijvoorbeeld van:
  • eikeltje
  • beukennootje
  • tamme kastanje
  • wilde kastanje
  • hazelnoot
 • Verschillende souvenirs uit diverse landen zoals:
  • boemerang (Australië),
  • doedelzak (Schotland)
  • castagnetten (Spanje)
  • wajang poppen (Indonesië)
  • windmolen (Nederland)
  • mini Eifeltoren (Frankrijk)
 • Teken papier en kleurpotloden
 • Potjes met keuken kruiden en lege labels
 • Knopen bord en losse knopen

Tips

Bij een grote bever kolonie kun je er voor kiezen om in subgroepjes te werken en en er een wedstrijd van te maken: Welk groepje heeft de kist als eerste open?

Lees 4204 keer Laatst aangepast op donderdag, 08 oktober 2020 18:07
Log in om reacties te plaatsen