maandag, 31 augustus 2015 02:00

Museumroof

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De kinderen zijn lid van een boevenbende en gaan het plaatselijke museum beroven!

Beschrijving van de activiteit

In alle beschikbare lokalen staan enkele tafels, met daarop kopjes en schoteltjes. Het is dan ook een kopjes- en schoteltjesmuseum. Er zijn gemiddeld twee tot vier tafels per lokaal, en daarop staan enkele kopjes of schoteltjes. Onderop het voorwerp zit een sticker met een prijskaartje, varierend van 50-250 euro, naar gelang de grootte en oudheid.

Alle kinderen verdelen zich in groepjes van maximaal vijf (liefst drie of vier), en kiezen op de binnenplaats een verstopplaats (het rovershol). Hiervoor krijgen ze een camouflagenet of een bruin doek.

De kinderen krijgen een identiteitskaart als leven. Het spel begint daarna en bestaat uit twee delen:
Dag: het museum is open, de welpen gaan naar binnen en mogen nog niet stelen. Ze kunnen nu meer te weten komen over wat waar ligt, welke ruimten op slot zijn (maar wel kopjes bevatten!), waar de beveiligers zitten etc.
Nacht: het museum is dicht, de welpen gaan op jacht! Het is grotendeels donker binnen.

Vier leiding spelen beveiliger in het museum, 1 leiding speelt politieagent buiten het museum , één leiding speelt de rechter, en één leiding is vliegende keep voor EHBO, bange kinderen, enz.
De beveiligers en de agenten hebben blanco proces verbalen op zak. Wanneer gedurende het spel een kind getikt wordt, of zijn naam hoort zeggen door een beveiliger/agent, levert hij zijn identiteitskaart in (dat is dus eigenlijk zijn leven), en krijgt er een proces verbaal voor terug. De agent of beveiliger kan deze blanco verstrekken (wanneer het druk is), of er de reden van aanhouding op vermelden. Tijdens het eerste deel (dag) zullen maar spaarzaam processen verbaal worden uitgedeeld, de beveiligers zijn wel streng en zullen goed in de gaten houden of er niks vreemds gebeurt.

Zonder identiteitskaart meld je je bij de rechter. Je geeft je proces verbaal af, en na een korte ondervraging bepaalt de rechter je straf. Dat kan een klusje zijn, maar ook gewoon 2-10 minuten uit het spel (gewoon zitten naast de rechter, om het niet te vervelend te maken). Lukt het je om in het museum ongezien iets te stelen en bij je schuilplaats te komen, dan verberg je de buit daar, en heb je evenveel punten als op het prijskaartje staat.

Maar dit spel valt onder de categorie "erg weinig regels", en dat geldt voor beide partijen! Het is net een gewoon sluipspel, ziet de leiding je, dan heb je meestal pech. De agenten schrijven dus proces verbalen uit om niets! Moet je ze maar zien te ontwijken! Openbare dronkenschap, illegale samenscholing, beledinging van een ambtenaar in functie, wildplassen, noem maar op. De beveiligers straffen hoofdzakelijk met de melding "poging tot diefstal" op het proces verbaal.

Bij de rechter moet je uitleg geven:

"Je bent aangehouden voor poging tot diefstal?"
"Maar ik wilde alleen maar even kijken in het museum!"
"Maar dat is toch dicht 's nachts?"
"Ow, daarom was het zo rustig..."

Eenmaal op vrije voeten moet je weer een paspoort zien te krijgen. Dat kan meestal door je rovershol in de gaten te houden, daar levert een andere boevenbende (spelleider) valse paspoorten, maar agenten hadden de bevoegdheid het rovershol op te rollen als ze merken dat er criminele activiteiten plaatsvinden! En dan mag van alles in beslag genomen worden! (en naar goeddunken een aantal proces verbalen uitdelen!).

De beveiligers hebben 52 kopjes en schotels, voor een spel van twee uur. Wordt iets gestolen, leggen zij iets nieuws terug. Maar wel met de inschatting dat het spel ongeveer 2 uur moet duren. Dus soms even wachten, en soms iets makkelijker maken (lichten aan in bepaalde ruimtes). Ook kunnen deuren en luiken extra open of dicht gedaan worden.

Benodigd materiaal

 • 52 kopjes en schoteltjes.
 • Prijsstickers.
 • Tafels en stoelen.
 • 100 proces verbalen.
 • 100 identiteitskaarten.
 • 1 stift per rovershol.
 • 4 suppoost kleding.
 • 1 agent kleding.
 • 1 rechter kleding.
 • Tafel voor rechter.
 • Lijst met klusjes/ opdrachten als straffen.
 • X sets camounetten/bruine doeken (per rovershol).

Tips

 • Maak het echt bijzonder door met afgesloten 'vitrines' te werken die tijdens de dag open staan, maar in de nacht op slot zitten. De sleutels kunnen worden gepikt van slapende beveiligers of hangen bijvoorbeeld aan het plafond.

Veiligheid

 • Ontdoe de lokalen van dingen die er niet horen zoals gereedschap.
Lees 5585 keer Laatst aangepast op dinsdag, 18 augustus 2020 16:56
Meer in deze categorie: « Bouw een sterrenkijker Wedden dat »
Log in om reacties te plaatsen