maandag, 31 augustus 2015 02:00

Jammie Jacala en de schijf van vijf

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen staan stil bij gezond eten en maken een leuke, gezonde snack.

Beschrijving van de activiteit

Thema-intro

'Een klagende brul klinkt door de jungle. Verbaasd en geschrokken kijken Mowgli en Shanti elkaar aan. “Volgens mij komt het bij het wolvenhol vandaan,” zegt Shanti. Ze rennen snel naar het wolvenhol en kruipen naar binnen. Daar vinden ze Jacala, kreunend op zijn rug. “Wat doe jij hier?,” vraagt Mowgli. “Jacala voelt zich niet lekker en ik zorg een beetje voor hem.” De kop van Raksha verschijnt in de opening. Ze heeft een groot boomblad vol met water in haar bek. De kop van Baloe verschijnt naast haar. “Wat is hier aan de hand?” “Jacala voelt zich niet lekker,” zegt Shanti somber. Ze aait Jacala over zijn buik. “Het komt wel weer goed,” zegt Raksha. “Hij moet alleen goed rusten, goed drinken en gezond eten.” “Mowgli, Shanti, kom eens naar buiten,” zegt Baloe. Nieuwsgierig kruipen Shanti en Mowgli naar buiten. “Zullen we Jacala helpen beter te worden en een beetje opvrolijken?,” fluistert Baloe tegen ze.” Mowgli en Shanti glimlachen en knikken enthousiast. “Ik weet een gezond recept, waar Jacala vast ook nog eens heel blij van wordt,” fluistert Baloe. “We moeten alleen wel even het recept weer in elkaar puzzelen, want ik heb er de vorige keer een beetje op geknoeid…

Het spel

Lees bovenstaand themaverhaal voor, vertel vanuit jouw eigen zorgzame/sociale en/of kookgrage themafiguur dat Jacala ziek is etc., en/of laat één leidinglid "zieke Jacala" zijn.

De schijf van vijf (openingsspel)

Voordat de welpen aan de snack kunnen beginnen, moeten ze eerst het recept herstellen. Er zitten gekleurde “vlekken” op. De kleuren komen overeen met onderdelen van de schijf van vijf. Om de “code” te kraken, moeten de welpen per nest de schijf van vijf in elkaar puzzelen, ingrediënten verzamelen en op de juiste plaats van de schijf leggen.

De welpen gaan hiervoor een soort levend kwartet] spelen. Ieder nest (subgroepje van ongeveer zes welpen) krijgt een afgezette “basis” en de “ombouw” van de schijf van vijf, met de omschrijving van de verschillende categorieën. De verschillende punten van de schijf zijn er uit gesneden/geknipt en samen met de ingrediënten (zie “benodigd materiaal”) over de nesten verdeeld (ieder nest heeft van alle cirkels één of twee kleuren punten en één of twee soorten ingrediënten die niet “in deze punten passen”)

De nesten moeten de rest van de stukken en ingrediënten bij de andere nesten roven. Wanneer een naast een punt op de juiste plek in de ombouw heeft geplaatst met het juiste ingrediënt er bovenop (bijv. de groene punt met “groente en fruit” met daarop de komkommer), mogen dit ingrediënt en deze punt niet meer worden geroofd. Er mag maar één ding per keer worden geroofd. Een nest mag zijn eigen basis verdedigen door er buiten andere welpen af te tikken. Als een welp getikt is, moet hij of zij eerst terug naar de eigen basis, voor hij of zij weer verder mag spelen.

Welk nest heeft als eerste de hele schijf van vijf in elkaar gepuzzeld en alle ingrediënten verzameld? Speel door tot er nog twee nesten over zijn. Laat deze vervolgens de laatste puzzelstukken en ingrediënten uitwisselen en ook de puzzel afmaken.

Snack maken

Er ontbreekt één kleur van de schijf in het recept. Vraag de welpen wat. Precies: blauw, drinken. Daarom gaat één welp uit ieder nest samen met de leiding water voor thee opzetten. Zet een pan op het kookstel en doe voor elke welp een beker water in een pan. Doe het deksel op de pan. Hoe kan je straks zien dat het water kookt?

De “water-kook-welpen” kunnen nu terug naar hun nest om te helpen met het recept (hier met alle woorden, zonder gekleurde vlekken):

Jammie Jakala

Jullie maken een halve krokodil van de komkommer. De leiding heeft al een kop of een staart gemaakt. (voorbeeld, de staart is gewoon het uiteinde + 6 cm) Snijd de rest van de komkommer in plakjes: eén plakje voor iedere welp in jullie nest.

Snijd de korstjes van het brood. Smeer er margarine op. Snijd reepjes van de kaasplakken, ongeveer net zo breed als de plakjes komkommer. Snijd ook even brede reepjes van het gesmeerde brood. Leg op ieder reepje brood een reepje kaas en rol het met de kaas naar binnen op tot een rolletje. Neem één plakje komkommer en snij die doormidden. Leg de rest van de komkommerplakjes en broodrolletjes om en om tegen elkaar aan. Leg de kop of de staart aan het einde. Leg de twee halve plakjes komkommer met de snijkant naar beneden neer als poten. Leg jullie halve krokodil tegen die van een ander nest aan, zodat jullie samen een hele krokodil hebben. ''Laat de "water-kook-welpen" zelf thee maken van het gekookte water. Hoe komen er druppels op de deksel? Als de krokodillen en thee klaar zijn, is het tijd om alles lekker op te eten en drinken. Iedere welp krijgt één plakje komkommer en één broodrolletje, om samen op te eten. De leden van het leidingteam eten de koppen/staarten (op een stuk brood met kaas, vooral Jacala)

Voorbereidingstijd

Boodschappen doen, uitdraaien maken, etc. (0,5 – 1 uur) Keukenmateriaal verzamelen, de schijven snijden/knippen, koppen voor de krokodillen maken, alles klaarzetten (+0,5 uur)

Benodigd materiaal

Materiaal

  • Gecodeerd recept
  • Grote uitdraai van de schijf van vijf (1 per nest, op stevig karton of geplastificeerd)
  • Iets om de basissen (openingsspel) af te zetten (bijv. touw, lint, uittekenen)
  • Evt. iets om binnen de basissen de puzzel en ingrediënten (schoon) op neer te leggen (bijv. een tafel/grote plaat)
  • Snijplankjes
  • Aardappelmesjes
  • Smeermesjes
  • Satéprikkers
  • Grote pan
  • Onderzetter
  • Bekers

Ingrediënten

  • Komkommer (halve per nest)
  • Kaasplakken (half pakje per nest)
  • Wit casinobrood (kwart per nest)
  • Margarine
  • Thee
  • Eventueel suiker voor in de thee (niet in het verzamelspel)

Tips

  • Als je een oneven aantal nesten hebt, verdeel de leden van één nest dan over de andere nesten. Of maak op een andere manier een even aantal groepjes, maar niet meer dan dat je normaal gesproken nesten hebt. Denk ook aan een goede leeftijdverdeling.
  • Als je het niet ziet zitten om met de ingrediënten zelf te spelen, kan je ook plaatjes van de ingrediënten gebruiken.
  • Snijd de komkommer(s) in een paar grote stukken, zodat meerdere welpen tegelijk kunnen snijden.
  • Help de welpen binnen hun nest taken te verdelen: stap 1 t/m 4 kunnen (bijna) tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Veiligheid

  • Kijk bij het water koken naar de leeftijd van de welpen.
  • Laat erg jonge welpen de vragen beantwoorden en alleen oudste welpen het gas aandraaien, de deksel optillen, enz.
Lees 2974 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 december 2018 21:04
Log in om reacties te plaatsen