maandag, 31 augustus 2015 02:00

Actief met water op de Nishaani plaats (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bij de Nishaani plaats leren de welpen hoe ze de weg kunnen vinden op het water. Uiteraard is het dan ook belangrijk om te weten hoe je op het water toch met elkaar kunt communiceren als je elkaar niet kunt verstaan. En omdat het op het water nogal kan schommelen, is het belangrijk goed met touw overweg te kunnen. De ultieme belevenis is daarna te ervaren hoe het varen in het echt gaat.

Beschrijving van de activiteit

Deel 1: Varen over de wateren van de jungle

Willen de welpen op pad in de jungle, dan zullen zij toch goed op de hoogte moeten zijn van kompasrichtingen en van allerlei speurtechnieken. Dit jaar zullen zij voornamelijk over het water door de jungle gaan, dus het gebruik van een waterkaart is van groot belang.

Op een grote plattegrond is een rivieren-/meren en zeeënkaart getekend. De welpen krijgen een startpunt en moeten aan de hand van een lijstje met windrichtingen en afstanden een route afleggen met onderweg een aantal korte opdrachten. Vanaf het startpunt moeten zij bijvoorbeeld 6 cm in zuidoostelijke richting varen. Daar zetten ze dan een kruisje en verbinden zij dat punt met het startpunt. Vanaf het nieuwe startpunt gaan zij de volgende richting bepalen (bijvoorbeeld 2 cm west). Afmeten, tekenen, en weer een kruisje zetten. Onderweg kom je bij een aantal gekleurde rondjes langs. Daar is een opdracht die door Chil, die met de groep mee vliegt, wordt doorgegeven. Omdat er natuurlijk meer groepjes langskomen, is het van belang om elke groep een blanco kaart te geven. Deze is gemaakt op een stukje patroonpapier dat op het origineel is geprikt. Het zou heel mooi zijn als je kaart echt op het noorden ligt. Is dat niet mogelijk, teken dan in de bovenhoek een kompasroos die gebruikt kan worden bij het bepalen van de punten. De opdrachten moeten natuurlijk zoveel mogelijk met water te maken hebben.

Een aantal voorbeelden van opdrachten

  • Meet een halve liter water af zonder een litermaat te gebruiken (kijk of de welpen weten hoeveel een halve liter is en meet met elkaar de hoeveelheid na).
  • Filtreer slootwater met een koffiefilter.
  • Zing een liedje over water.
  • Noem met elke letter van het woord WATERPROOF een waterdier.

Deel 2: Wat heeft Akela te vertellen?

Akela is aan de overkant van de rivier. Hij wil graag de welpen die net de Nishaani plaats willen verlaten een boodschap doorgeven, maar het stormt hard en hij is heel moeilijk te verstaan.

Misschien zijn er welpen die nog nooit iets met morse hebben gedaan. Daarom is het van belang dat er eerst een duidelijke instructie wordt gegeven. Vertel dat er voor elke letter een apart teken is; met punten, met strepen of met een combinatie daarvan. Laat dat op een groot vel zien. Je kunt seinen met je armen, met geluid, met licht. Vertel de welpen dat je met je armen aan kunt geven dat een punt één arm is en een streep twee armen (gestrekt op schouderhoogte). Doe een aantal letters voor. Leer ook hoe de welpen dit op kunnen schrijven. Vergeet er niet bij te vertellen dat je na elke letter een / zet en na elk woord //. Het is belangrijk om heel langzaam te seinen en duidelijk de tijd tussen elke letter aan te geven. Bijvoorbeeld vijf tellen tussen elke letter en tien tellen tussen verschillende woorden. Zet de welpen twee aan twee achter een lijn. De ene welp kijkt naar de seiner en zegt hardop wat hij ziet. Bijvoorbeeld punt-streep-punt. De andere welp schrijft het op: .-. / Zijn alle letters geseind, dan proberen de welpen te ontcijferen wat er gezegd is. Weet een tweetal het antwoord, dan gaan ze zo snel mogelijk naar het midden van de rivier. Daar staat een emmer met een pollepel er op. Ze slaan op de emmer en geven juiste antwoord.

Deel 3: Aan boord van een ‘echte’ boot

De welpen willen graag het water op om te ontdekken waar de rivieren allemaal verontreinigd zijn. Jacala wil de welpen wel helpen bij hun avontuur. De welpen zullen hem dan wel in echte boten moeten volgen.

Indien het mogelijk is, zou het natuurlijk fantastisch zijn als de welpen echt het water op kunnen. Neem daartoe contact op met een watergroep. Doe alle welpen een zwem -/reddingsvest aan en laat ze onder leiding van een gekwalificeerde CWO’er zelf een stukje roeien. Misschien is het leuk om een kano om te bouwen tot een krokodil die vooruit peddelt en die de welpen moeten volgen.

Deel 4: Leg alles goed vast!

Kaa is bang dat alles wat mee aan boord gaat van links naar rechts schuift als het hard waait. Daarom wil hij alles goed vast maken. De welpen willen wel helpen, maar dan moeten ze wel een paar speciale knopen kennen. Kaa stelt voor om speciale waterknopen te gebruiken, want het touw op de boot kan nat worden. Als touw van natuurlijk materiaal (manilla/sisal) nat wordt, gaat het krimpen en zijn normale knopen bijna niet meer los te krijgen. Het gladde kunststof touw krimpt niet, maar kan wel
heel glad worden door het water, waardoor een normale knoop niet goed vast blijft zitten. Speciale waterknopen zijn hier dus dé oplossing.

De waterknoop is een betrouwbare knoop om twee dunne lijnen van glad materiaal aan elkaar te verbinden. Kunststof touw is vaak glad en als je hierin een knoop maakt die in het water komt, werkt het water ook nog als een smeermiddel. Daarom is het beter om een waterknoop te gebruiken dan bijvoorbeeld een platte knoop. De waterknoop is niet snel te leggen, maar wel gemakkelijk te onthouden. In het ene touw maken je een gewone knoop (4a). Met het andere touw volg je deze knoop eenvoudig in tegengestelde richting. Je moet er wel voor zorgen dat de touwen netjes naast elkaar liggen.

Verder kunnen de oudere welpen een waterpaalsteek leren maken. Hierbij gebruik je twee verschillende kleuren touw. Een gewone paalsteek kan in het water zó strak komen te zitten, dat je hem bijna niet meer los krijgt. Bij de waterpaalsteek maak je twee kleine oogjes. Nu leg je het linker oogje onder het rechter oogje. Als je goed kijkt, zie je dat je nu een mastworp hebt gemaakt. Bij deze knoop is de afwerking hetzelfde als bij een gewone paalsteek.

Voorbereiding

Materialen voorbereiden.

Benodigd materiaal

Deel 1: Varen over de wateren van de jungle

  • Plattegronden
  • Routekaartjes
  • Potloden
  • Linialen

Deel 2: Wat heeft Akela te vertellen?

  • Morsecodelijsten: één keer heel groot, een aantal op A4-formaat (geplastificeerd)
  • Potloden
  • Blocnotes
  • Opdrachtenlijstje
  • Emmer
  • Pollepel
  • Twee touwen

Deel 3: Aan boord van een ‘echte’ boot

  • Vletten
  • Grote kano’s
  • Zwem-/reddingsvesten

Deel 4: Leg alles goed vast!

  • Twee klossen gekleurd touw
  • Op groot formaat uitgetekend de te nemen stappen om de knoop te leggen
  • Scharen

Veiligheid

Tips

Lees 4061 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 oktober 2021 07:36
Log in om reacties te plaatsen