maandag, 31 augustus 2015 02:00

Warme, wollige waxineflessen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De scouts maken wollige waxinelichthouders van glazen (bier-/wijn) flessen, met behulp van een beetje pyromanie…

Beschrijving van de activiteit

Flessen voorbereiden (een beetje pyromanie…)

Om de bodem recht van de fles af te krijgen, maak je gebruik van wollen touwtjes doordrenkt met nagellakremover/spiritus die je in de brand steekt (bron: http://pimpmystuff.wordpress.com/2014/10/06/waxinelichthouders-van-een-wijn-of-bierfles/, klik voor afbeeldingen/uitgebreide instructies). De eerste 4 stappen en stap 7 doet iedere scout voor zich aan een tafel. Stap 5 en 6 gebeuren buiten (op een afstandje) of in de keuken, per ploeg (ongeveer 6 scouts):

 1. Haal de etiketten van de lege flessen af. Dit gaat makkelijk met heet water en eventueel een staalspons. Haal de hulsels en doppen van de flessen waar nodig. Deze kun je een beter verbuigen of een klein stukje inknippen dan gaat het makkelijker.
 2. Wikkel wol om de fles op ongeveer 5 centimeter van de onderkant. Ga ongeveer 6 keer rond, leg er een knoopje in en knip de draadjes af.
 3. Schuif de wol van de fles (zorg er wel voor dat het niet helemaal door de war gaat, houdt de ronding in tact). Leg het vervolgens in een klein schaaltje en overgiet het met nagellakremover of spiritus en dep dit er een beetje in.
 4. Schuif de wol weer vanaf bovenkant van de fles naar de onderkant op het punt waar je de bodem van de fles wil halen. Doe dit wel zo recht mogelijk want hij zal ook op die manier er af knappen.
 5. Laat de jongste scouts van de ploeg een grote schaal of wasbak met koud water vullen, ongeveer een laag van 15 centimeter. Zet als leiding een (veiligheids)bril op en doe ovenwanten aan (of nog beter: vuurvaste handschoenen). Laat de ploegleider en assistentploegleider (twee oudsten van de ploeg) eveneens een (veiligheids)bril opzetten.!
 6. Terwijl een lid van het leidingteam de flessen van de ploegleden één voor één vasthoudt boven de schaal/wasbak met water, mogen de ploegleider en assistenploegtleider om de beurt met een lucifer (of beter: een kaarsaansteker) het wol aansteken. Laat dit branden tot het bijna stopt. De leiding laat vervolgens de fles snel in het koude water zakken, zo knapt de bodem er vanzelf af, zonder dat er enige glasscherf aan te pas komt.
 7. Schuur zo nodig de breukrandjes van de bodem en fles bij (pas op voor snijwonden!".

Flessen decoreren

Nu kan iedere scout zijn of haar fles en bodem decoreren, door deze met (verschillende kleuren) wol te omwikkelen. Je kan scouts laten kiezen om de gehele fles te omwikkelen, waardoor het ligt alleen door kleine kiertjes en de bovenkant komt, of slechts voor een gedeelte (laat kleine bier-/frisdrankflesjes nooit volledig omwikkelen, omdat het glas hiervan heter wordt). Bron: http://kleinzoetgeluk.blogspot.nl/2012/05/wollen-fles.html Zie deze website voor afbeeldingen.

Geheel omwikkelen

Begin onderaan, wikkel de draad om de fles en klem het uiteinde van je draad onder de tweede laag. Houd je draad strak en draai de fles langzaam rond. Zo wikkel je het draad om de fles strak naar boven en schuif de draden goed tegen elkaar aan. Als je boven aan de fles bent aangekomen kun je met een dikke naald de draad onder de vorige draad door steken. Zo zet je je draad vast. Je kan de draad ook met een knoop vastzetten. Aan de uiteindjes kun je één of meerdere kralen knopen.

Omwikkelen met een baan in het midden

Begin onderaan het stuk dat je met touw wilt omwikkelen en wikkel de draad om de fles. Als je bent aangekomen bij waar je het wikkelen wilt eindigen, kun je met een dikke naald de draad onder de vorige draad door steken. Zo zet je je draad vast. Bovenaan de fles kun je vervolgens nog een rand van touw draaien en de draad met een knoop vastzetten. Aan de uiteindjes kun je één of meerdere kralen knopen.

Extra decoratiemogelijkheid

Maak kleine pomponnetjes zoals omschreven in de link en hang deze aan draadjes aan de fles (zoals vergelijkbare slierten aan een sjaal)

De bodem

Ook de bodem kan je omwikkelen met wol, om een bakje te maken om een waxinelichtje of iets anders in te doen.

Voorbereidingstijd

Materiaal aanschaffen, flessen verzamelen (minimaal een half uur ) en klaarzetten voor de opkomst (20 minuten ). Eventueel vast de flessen "prepareren" (stap 1, +1,5 minuten per fles) en/of bodems uit de flessen halen (+4 minuten per fles) als je dit met je jeugdleden niet aandurft.

Benodigd materiaal

 • Glazen flessen, 1 per scout + een stuk of wat reserve
 • Bollen ruwe wol/katoen in verschillende kleuren (ongeveer 7 bollen per 10 scouts)
 • Kleine schaaltjes/bekers/schotels, 1 per scout
 • Nagelakremover/spiritus
 • Lucifers of (bij voorkeur) kaarsaansteker (geen gewone aansteker!)
 • Zinken wasbak/grote schaal
 • (veiligheids)brillen 3 á 4
 • Ovenwanten of (bij voorkeur) vuurvaste handschoenen)
 • Naalden met een groot oog (1 per scout)
 • Eventueel: schuursponsjes, ijzertang, fijn schuurpapier, lijm, grote kralen, kartonnen ringen voor “pompons” (en in het laatste geval ook: meer wol…)

Tips

Prepareren

 • Schat als leiding de verantwoordelijkheid/handigheid van je scouts in. Eventueel kan de ploegleider bij het “flessen splitsen” de rol van het leidinglid na één keer voordoen overnemen voor een extra uitdaging. Blijf er uiteraard als leiding wel bij.
 • Vraag scouts tijdens de “pyromanie” waar het resultaat vandaan komt en leg het zonodig uit. Dit komt door het plotselinge temperatuurverschil van heel heet naar heel koud dat het glas laat barsten, maar puur daar waar de hitte heel sterk was. Dit is een gevolg van het uitrekken/"smelten" door warmte en plotseling weer "hard" worden/inkrimpen.

Decoreren

 • Wil je de fles geheel omwikkelen met wol, dan kun je het beste een fles nemen met een hals die geleidelijk aan smaller word, zodat de wol niet snel uit elkaar glijdt. Als er een knik in de hals van de fles zit, dan kun je het beste alleen een baan in het midden te doen.
 • Kies niet al te gladde wol, maar een beetje ruige wol, dan blijft het vanzelf al een beetje aan elkaar plakken. Zorg ervoor dat de flessen schoon, droog en vrij van etiketten zijn.

Veiligheid

 • Houdt tijdens het er af knappen van de bodem voor de zekerheid de fles van je weg met een gestrekte arm, dus zover mogelijk van het vuur! Vertel de scout die het vuur aansteekt zodra het vuur brand de lucifer in de bak te laten vallen en een aantal stappen achteruit te doen.
 • Ploegleden mogen (bij het in de brand steken van hun eigen fles) toekijken, mits er voldoende ruimte is en ze minstens drie meter afstand te houden.
 • Let op dat de bovenkant van de flessen onbedekt blijven. De warmte van het waxinelicht moet later natuurlijk wel weg kunnen…
Lees 2256 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 december 2018 21:22
Log in om reacties te plaatsen