maandag, 31 augustus 2015 02:00

Noa's wateren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bij Noa aangekomen, is het doodstil. Nu is dat niet vreemd. Noa kan heel stil zijn als ze ergens over aan het nadenken is. Met mijn adem ingehouden klop ik zachtjes op de deur. ‘Kom maar binnen’, hoor ik Noa zeggen. Binnen zie ik Noa met haar hoofd boven een teiltje hangen. ‘Wat ben je aan het doen?’ vraag ik. ‘Ik ben naar mezelf aan het kijken, het water is net een spiegel’, zegt Noa. Noa gaat opzij, zodat ik het ook kan zien. Dan hoor ik een plons en voel ik spetters tegen mijn neus. ‘Kijk nog maar eens’, zegt Noa. Ik zie een snoepje in het water liggen. Ik mag het opeten als ik het met mijn lippen kan oppakken.

Beschrijving van de activiteit

1. Spiegel van water

Als Noa wil weten hoe ze er uitziet, dan kijkt ze in de spiegel. En door in de spiegel te kijken, kan Noa ook zien hoe ze er uitziet als ze blij is, of verdrietig of boos. Maar wist je dat je van water ook een spiegel kunt maken? Dat gaan wij ook proberen.

Pak een bak, bijvoorbeeld een afwasteil of een grote pan. Het beste kun je er één gebruiken met een donkere kleur. Zet die op een plek waar het licht is, bijvoorbeeld buiten als de zon schijnt, of binnen met het licht aan. Doe hierin een laagje water; het hoeft maar een klein laagje water te zijn. Wacht eventjes tot het water zoveel mogelijk stilstaat.

Kijk dan van bovenaf in de bak met water en probeer jezelf te zien. Lukt dat niet? Probeer dan eerst met een zaklantaarn en de bak te schijnen, en kijk of je die wel ziet. Dat gaat vaak iets makkelijker. Als dat wel lukt, probeer het dan nog een keertje.

Als je jezelf hebt gezien, probeer dan verschillende gezichten te trekken: zoals grappig, blij, boos, verdrietig, verlegen, enz. Kijk dan in de spiegel van water hoe je eruit ziet.

2. Ben jij al waterproof?

Steven is nog niet helemaal Waterproof. Maar als Sterre erbij is, durft Steven gelukkig wel met een reddingsboei het water in te gaan. Steven houdt zich heel goed vast aan de reddingsboei, maar daardoor kan hij zijn handen niet meer gebruiken voor iets anders.

Daarom wil ik kijken of ik, net als Steven, ook een schat kan opduiken, maar dan zonder armen en benen. Dat kan ik vast goed oefenen met snoephappen. Maar ik wil ook kijken of het misschien makkelijker is om de schat op te duiken zoals Rozemarijn, Professor Plof of Sterre dat zouden doen.

Om te bepalen op wie jij het meest lijkt, gaan we snoephappen. Doe een snoepje in een bak met water. Probeer daarna om dit snoepje uit het water te vissen, net zoals Steven, Rozemarijn, Professor Plof en Sterre dat zouden doen.

  • Steven: Steven houdt zich heel goed vast aan de reddingsboei, en daardoor kan hij zijn handen niet meer gebruiken. Pak je het snoepje met je mond, en natuurlijk zonder je handen te gebruiken. Je houdt je handen op je rug.
  • Rozemarijn: Rozemarijn heeft buiten altijd tuingereedschap vast, zoals een hark. Zet de bak met water op de grond, en probeer om met een hark het snoepje uit het water te halen.
  • Professor Plof: Professor Plof houdt van experimenteren en probeert alles met proefjes op te lossen. Pak een ballon. Maak de ballon aan de ballonpomp vast, maar pomp hem nog niet op. Leg de ballon in het water, met het snoepje er bovenop (kies dus voor een soort snoep dat zwaar genoeg is om de ballon onder water te houden). Pomp nu de ballon op en kijk of het snoepje (de schat) naar boven komt.
  • Sterre: Sterre houdt van vissen. Probeer deze met een hengel op te vissen. Tip:

Maak een metalen paperclip vast aan het snoepje, en gebruik een hengel met een magneetje eraan. Bedenk tot slot nog een vijfde manier hoe jij de schat zou willen opduiken uit het water. Probeer dat ook uit.

Als alle vijf de manieren zijn gelukt, mag je het snoepje uitpakken en opeten. Welke manier vond jij het makkelijkst?

3. De wensenkist

Wij zijn op zoek naar een schat. Maar wat zou er eigenlijk in die schat zitten? Dat weten we nog niet. Maar natuurlijk kun je daar wel over fantaseren. Wat zou jij willen dat er in de schat zit? Voor deze opdracht heb je een doos of kist nodig die de schatkist voorstelt. Natuurlijk is dit niet de echte schatkist, want die moeten we nog zoeken.

Bedenk nu zelf iets wat jij zou willen dat er in de schat zit. Wat is jouw grootste wens of wat zou jij graag willen doen of beleven? Of wat zou je willen worden? Maak hier een tekening van, of knutsel iets simpels in elkaar, waarmee je dit kunt laten zien. Als je al kunt schrijven, dan mag je het ook opschrijven. Als het af is, mag je dit aan de andere bevers van je groepje laten zien, en kun je vertellen wat jouw wens is en waarom je dat wenst. Daarna mag je dat in de kist stoppen. We kunnen dit wel de wensenkist noemen, omdat de kist straks helemaal vol zit met wensen.

Als je iets eerder klaar bent dan de rest, dan mag je daarna de wensenkist gaan versieren, zodat deze er net als een echte schatkist uit komt te zien.

4. Goede eigenschappen om een schat te vinden

Op het briefje in de flessenpost staat: ‘Om tot de schat te komen, dient gij Waterproof te zijn.’ We moeten dus Waterproof zijn om de schat te kunnen vinden. Maar Steven is bang om de schat op te duiken en heeft hulp nodig van de bevers. Waar ben jij goed in? Ben je bijvoorbeeld sterk, slim of snel? Je kunt elkaar helpen met de dingen waar je goed in bent.

De bevers gaan Eigenschappen-tikkertje spelen. Eén bever is de tikker. De andere bevers rennen rond over het veld. Als de tikker dichtbij is, kun je natuurlijk hard wegrennen. Maar je mag ook iets noemen waar je goed in bent en wat handig is bij het schat zoeken. Je zegt bijvoorbeeld snel: ‘sterk’. Dan ben je vrij en mag je niet getikt worden. Natuurlijk mag je niet twee keer hetzelfde noemen.

Benodigd materiaal

1. Spiegel van water

  • Donker gekleurde bak (bijvoorbeeld een afwasteil of een grote ondiepe pan)
  • Kannen water
  • Zaklamp

2. Ben jij al waterproof?

  • Tafel
  • Bakken (bijvoorbeeld afwasteilen) met water
  • Verpakte snoepjes
  • Ballonnen
  • Ballonpompjes
  • Hengels met magneetje
  • Metalen paperclips

3. De wensenkist

  • Doos of kist
  • Papier
  • Teken- en knutselmateriaal

4. Goede eigenschappen om een schat te vinden

  • Geen benodigdheden
Lees 2035 keer Laatst aangepast op zondag, 08 maart 2020 13:46
Log in om reacties te plaatsen