donderdag, 18 juni 2020 18:59

Bomen zoek spel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Spel waarbij een jeugdlid één boom kiest op grond van drie verschillende kenmerken. De andere jeugdleden raden om de beurt welke boom het is.

Thema introductie welpen

Bagheera ligt vaak hoog in een boom op een tak de inwoners van de Jungle te bestuderen. Hij weet dus als geen ander dat ieder mens uniek is. We hebben wel of geen haar, krullen, stijl haar, met een slag of kroeshaar en ons haar wordt op verschillende manieren geknipt en gedragen. Ook bomen zijn uniek. De ene boom heeft misschien veel takken, de ander weinig en heeft wel of geen blaadjes. Ook de vorm, grootte en kleur kan verschillend zijn. Kunnen de welpen, net als Bagheera makkelijk individuele bomen onderscheiden te midden van alle andere bomen?

Nadat alle welpen een boom hebben gekozen verzamelen de welpen zich weer bij Bagheera. Hij is erg nieuwsgierig. Was het raden van de bomen makkelijk of moeilijk, waren er behalve verschillen tussen de bomen ook opvallende overeenkomsten?

Beschrijving van de activiteit

Spel waarbij een jeugdlid één boom kiest op grond van drie verschillende kenmerken. De andere jeugdleden raden om de beurt welke boom het is.

 1. Zoek een plek waar verschillende soorten bomen staan.
 2. Alle jeugdleden gaan naast elkaar staan (zonder elkaar aan te raken) met de rug naar de bomen.
 3. De meest rechtse speler draait zich naar de bomen toe en kiest een boom uit op grond van drie opvallende kenmerken.
 4. Hierna draaien de andere spelers zich om en vertelt de kiezer welke kenmerken de boom heeft.
 5. De speler links naast de kiezer mag 1x raden welke boom het is. Als het fout is mag er 1 extra aanwijzing worden gegeven. Bijvoorbeeld:  mijn boom is groter.
 6. De speler die het fout had stapt uit de rij en gaat rechts naast de kiezer staan.
 7. Het volgende speler neemt nu de lege plaats in links naast de kiezer en mag als tweede raden. De anderen schuiven op.
 8. Wanneer de boom geraden is mag de winnaar op de meest rechtse plaats gaan staan en draaien de anderen zich weer om.
 9. Het spel begint weer opnieuw, maar dan met een ander jeugdlid die de boom kiest.

Benodigd materiaal

-

Tips

 • Als het een stuk bos is waar minder bomen staan, is het aan te raden om dit met de nesten te doen. Is het een wat voller bos kunnen 2 nesten samen gevoegd worden. Maar bij voorkeur niet meer dan 2 nesten. Hierdoor krijgt iedereen de kans om vragen te stellen.
 • In plaats van op een rijtje te gaan staan kun je ook de dassen tijdens het uitkiezen van de bomen doen hierdoor kunnen de bomen zowel voor als achter hen staan.

Aanvullende informatie

Lees 1402 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 11:50
Log in om reacties te plaatsen