woensdag, 10 juni 2020 12:33

Paniek in de Jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Spel waarbij een 'vervuilende fabriek' ontmanteld moet worden.

Beschrijving van de activiteit

Het is een prachtige dag in de jungle. De vogels fluiten, de zon schijnt en er krijsen enkele apen vanuit de bomen. Het lijkt een prachtige dag voor een wandeling door het bos – tot de welpen plots iets verschrikkelijks zien! Zwarte rook stijgt op aan de rand van de jungle en als de welpen op onderzoek gaan, ontdekken ze een verschrikkelijk grote, enorm vervuilende fabriek! Die fabriek zal de hele ungle binnenkort onbewoonbaar maken voor alle dieren. Dat kunnen de welpen niet laten gebeuren. Hun plan? De fabriek binnensluipen en daar een manier zoeken om alles plat te leggen. Het is tijd voor een beetje sabotage! De welpen verzamelen een heleboel ingrediënten om de fabriek door een zwam te laten opeten. Zo redden ze de hele jungle!

Voorbereiding

Knip een twintigtal superzwammen (geen plofzwam) uit karton of papier, maak twintig kaartjes met een afbeelding van klei, bindkruid en vuursteen en ongeveer vijftig kaartjes met een plofzwam op. Teken op tien papieren een pijpleiding en hang die op in een afgebakende zone: dat vormt de fabriek (ongeveer tien bij tien meter). De pijpleidingen moeten zichtbaar en bereikbaar zijn voor een welp.

Verspreid de kaartjes met ingrediënten over het terrein. Kijk op het plan hieronder om de kaartjes in de juiste zone te leggen. Klei vinden de welpen in de Kanye rivier, bindkruid in de kloof, vuursteen in de heuvels en plofzwammen liggen in het bos.

Speluitleg

Vandaag zullen de welpen de vieze vuile fabriek aan de rand van het oerwoud laten verslinden door een superzwam. Ze gaan op pad om in elk deel van het jungle (zie kaart) te zoeken naar de nodige ingrediënten om die zwam te kweken. Met de superzwam kunnen ze de pijpleidingen van de fabriek saboteren.

De ingrediënten die ze nodig hebben, zijn klei (te vinden in de Kanyerivier), plofzwammen (te vinden in het bos), bindkruid (te vinden in de kloof) en vuursteen (te vinden in de heuvels). Om één superzwam te maken, hebben de welpen drie plofzwammen, één eenheid klei, één eenheid bindkruid en één vuursteen nodig. Met die kaartjes kunnen ze bij de centrale post in het bos een superzwam krijgen. De centrale post bevindt zich het beste dichter bij de overgang naar de kloof. Op die manier kan daar iemand van de leiding toezicht houden en tegelijk superzwammen uitdelen. De welpen die een superzwam hebben, mogen proberen de fabriek binnen te dringen en hun zwam op een pijpleiding te plakken. Als er op elke pijpleiding een superzwam kleeft, eet die de fabriek op en winnen de welpen het spel!

De verschillende terreinen

Bos

Het bos is het centrale deel van het spel. Daar mogen de wepen vrij rondlopen. Daar moeten ze ook altijd vertrekken als ze ingrediënten voor hun superzwam willen gaan zoeken. In het bos vinden de welpen plofzwammen.

Kanye rivier

Hier gaan ze op zoek naar klei! Op de grens van het bos met de rivier liggen vijf hoepels. Dat zijn de bootjes waar de ribbels mee rondvaren om kaartjes met klei te zoeken. Er mogen meerdere welpen in één hoepel.

Heuvels

Om niet te verdwalen als ze door dit verraderlijke land lopen, moeten de welpen een levende slinger vormen. Dat doen ze door handen te geven. Ze moeten altijd verbonden blijven met het bos: één welp moet met minstens één voet in het bos blijven staan.

Plaats enkele hoepels in de heuvels. welp Toon staat bijvoorbeeld in een hoepel. Wanneer welp Nour erbij komt staan, mag Toon uit de hoepel zolang hij Nours hand vasthoudt. Komt welp Lina er ook bij, dan mag Nour op zijn beurt uit de hoepel. Zo kan de slinger, beetje bij beetje, dieper in de heuvels doordringen en vinden de welpen meer vuursteen.

Kloof

In de kloof is het superdonker. Elke welp die de grens naar de kloof oversteekt, moet eerst geblinddoekt worden. Een van de welpen (die persoon wisselt elke drie minuten) mag op een stoel staan en instructies geven aan de andere welpen om de kaartjes te vinden.

Opgelet voor de vijand!

De jungle is niet altijd zonder gevaren. Daarom kunnen er in de verschillende delen van de jungle vijanden opduiken (gespeeld door de leiding). In de fabriek lopen er altijd één of twee bewakers rond, maar misschien komen ze in de rivier nog wel een gevaarlijke krokodil Jacala tegen.

Rivier: De krokodil Jacala vindt het niet leuk dat er zoveel bootjes op zijn rivier rondvaren. Als de Jacala een bootje kan aantikken, mogen de welpen dat bootje tien minuten lang niet gebruiken. De inzittenden mogen niet bewegen tot de andere welpen hen redden.

Heuvels: De tijger Shere Khan verplaatst de veilige zones! Verplaats de hoepel met de leiding zodat een slinger welpen een langere weg naar buiten moet zoeken. Shere Kan kan de slingers doorbreken door hen aan te tikken (gebruik een plastic bal om het de welpen wat gemakkelijker te maken). Als dat gebeurt, vliegen de welpen die niet aan een hoepel verbonden zijn terug naar de centrale post in het bos. De welpen die zich nog in het heuvelgebied bevinden, hebben daardoor een te kleine slinger om dezelfde weg terug te nemen en moeten dus door andere welpen gered worden.

Kloof: Hier durven geen boze dieren te komen, daarom is de enige vijand van de welpen de duisternis. Voordat de wissel plaatsvindt van degene die aanwijzingen geeft (elke drie minuten dus), gooit een van de welpen met een dobbelsteen. Bij zes mag er de volgende drie minuten niemand aanwijzingen geven! De welpen die zich op dat moment in de kloof bevinden, tasten dus letterlijk in het duister.

Fabriek: Hier loopt altijd op z'n minst één bewaker rond. Als de bewaker een welp kan vangen, moet die welpeen superzwam afgeven en naar de gevangenis gaan. Dat is een afgebakende zone in het midden van de fabriek waar de welpen moeten wachten tot iemand hen vrij kan tikken.

Benodigd materiaal

  • Kaartjes van klei, plofzwammen, bindkruid en vuursteen
  • Kaart jungle met fabriek
  • Hoepels
  • Dobbelstenen

 

Lees 1553 keer Laatst aangepast op woensdag, 10 juni 2020 20:11
Log in om reacties te plaatsen