zaterdag, 06 juni 2020 15:39

Verstopte vrienden van Mang

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het leven van vleermuizen ontdekken.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zijn nieuwsgierig naar de familie van Mang. Ze zitten bij de Talaab poel en vragen Mang de oren van zijn hoofd. Ze willen graag weten waar Mang woont, hoe hij slaapt en wat Mang eet. Mang verteld: Misschien heb je het niet in de gaten, maar er is een goede kans dat er vleermuizen in je huis wonen, op een warm, droog en donker plekje, bijvoorbeeld in de spouwmuur, op zolder of onder de dakpannen. Dat is niet erg want je merkt er niets van en ze zijn niet gevaarlijk. In maart/april komen vleermuizen uit hun winterslaap en kun je ze op een warme dag ’s avonds al zien jagen, op een nacht vangen ze ruim 300 muggen, motten en andere vliegende insecten. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Overdag slapen ze op hun verstopplekje, vaak ondersteboven hangend.

Opdracht 1: Vleermuis verstoppertje

Kijk eens goed naar je huis, de tuin, de schuur. Als jij een vleermuis was, waar zou jij je dan verstoppen om overdag te slapen? Speel vleermuis verstoppertje. De zoeker roept: ‘Wie niet weg is, is gezien, ik te tot 10 – 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 – ik kom!’ Alle spelers verstoppen zich en de zoeker zoekt. Bij de buutplaats kunnen de spelers zichzelf vrij-buten.

Opdracht 2: Ondersteboven

Hang ondersteboven, met je benen gebogen aan een klimrek of niet al te hoge stevige tak, als een vleermuis. Hoe lang hou jij dit vol?

Opdracht 3: Vangen in een loeppotje

Probeer vliegende insecten te vangen in een loeppotje. Zijn ze moeilijk te vangen? Bekijk ze door het loepje en laat weer vrij.

Benodigd materiaal

Loeppotje

Tips

Tijdens kamp kun je met een beetje geluk met de schemering vleermuizen zien vliegen.

Lees 1233 keer Laatst aangepast op woensdag, 16 september 2020 13:44
Log in om reacties te plaatsen