woensdag, 29 april 2020 10:49

Eigenschappen van de natuurlijke wereld met krijt

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Laat welpen woorden zoeken door op zoek te gaan naar bijzondere eigenschappen van de natuurlijke wereld.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Oe is een wijze schildpad, hij zit bij de Guha grotten en vertelt dat sommige woorden iets vertellen over een ander woord en er vaak voor staat. Zoals de blauwe lucht en de hoge struik. Soms staat het los van het hoofdwoord, zoals: deze vogel is klein. Ook kun je deze woorden vaak met elkaar vergelijken zoals: mooi, mooier, mooist of ver, verder en verst.

Als een woord gaat over een materiaal eindigt het meestal op -en, zoals: het houten nestkastje en wollen vest.

Oe geeft welpen tien minuten de tijd om in tweetallen buiten bij de Guhagrotten op zoek te gaan naar iets dat zij mooi of op een andere manier bijzonder vinden. Bijvoorbeeld een hoge boom met lange, dunne takken waar allemaal kleine groene mosjes op zitten. Of een grote, glibberige vis in de vijver met gele en bruine schubben die snel kan zwemmen in het koude water. Hij vraagt de welpen zoveel mogelijk bijzondere eigenschappen van deze plek en/of het dier te onthouden.

Deel verschillende kleuren stoepkrijt uit. Kunnen de welpen een tekening maken van wat zij gezien hebben en daar zoveel mogelijk woorden in verwerken die betrekking hebben op dit voorwerp, zoals blauw, groot, kronkelig enzovoorts?

Hierna wandelt Oe met de welpen langs alle tekeningen. Kunnen andere welpen raden welke woorden zijn verstopt in hun tekening? De welpen kunnen elkaar laten zien wat de inspiratiebron was van hun tekening. Misschien zien zij nóg meer bijzondere eigenschappen dan de eerste keer!

Benodigd materiaal

  • Verschillende kleuren stoepkrijt
  • Eventueel een voorbeeld tekening zodat de welpen zien hoe ze te werk kunnen gaan
Lees 1116 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 juni 2020 20:43
Log in om reacties te plaatsen