zondag, 26 april 2020 13:26

1,5 meter doolhof

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De teams kunnen punten scoren door de bal op het vak met het genoemde plaatje/woord te krijgen binnen de tijd. Dit doen ze met de stokken die je nodig hebt. Als bijlage zit een voorbeeld van het speelveld.

Beschrijving van de activiteit

Opzet van het spel

Verdeel de spelers in 3 teams. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van een team Vogels, een team insecten en een team zoogdieren. Het idee is hier dat elk team 1 vijand heeft.

 • De insecten hebben een hekel aan de vogels
 • De vogels hebben een hekel aan de zoogdieren
 • En de zoogdieren hebben een hekel aan de insecten

Verdeel de spelers en de woorden/plaatjes willekeurig over het speelveld. Alleen op de kruispunten ligt geen woord/plaatje zoals het voorbeeld hiernaast. De cirkels zijn hier woorden/plaatjes en de volledig ingekleurde vakjes zijn spelers. Je kan het veld natuurlijk zo groot maken als nodig afhankelijk van het aantal spelers. En als je niet helemaal uitkomt kun je natuurlijk ook stukjes veld buiten gebruik stellen. Door ook de aangrenzende paden van de onbezette vakjes te blokkeren komt er gelijk ook meer uitdaging. In het voorbeeld is het gele vakje rechts bijvoorbeeld leeg. Daardoor zijn de vakjes waar de grijze kruizen op staan ook niet in gebruik.

Doel van het spel

De teams kunnen punten scoren door de bal op het vak met het genoemde plaatje/woord te krijgen binnen de tijd. Stel dat de bal naar het Koolmeesje gebracht moet worden dan proberen de vogels en zoogdieren de bal daar door deze met de stok te duwen zo snel mogelijk naartoe te krijgen. De insecten hebben echter een hekel aan vogels dus die willen absoluut niet dat de bal daar aankomt. Als binnen de tijdslimiet de bal niet op het juiste vakje beland krijgen de insecten een punt en anders krijgen de zoogdieren en vogels een punt.

Verloop van het spel

De spelers gaan allemaal op hun vakken staan en de leiding brengt de bal in het spel. Daarna noemt de leiding een woord/afbeelding. De teams moeten nu samenwerken om te vinden waar dit is en er vervolgens zo snel mogelijk de bal naartoe krijgen. probeer dit eerst een paar rondes uit om de gemiddelde tijd te bepalen voor er een tijdslimiet gesteld wordt. Als de gemiddelde tijd bepaald is kun je voor punten gaan spelen zoals uitgelegd bij het doel van het spel.

Benodigd materiaal

 • Een groot vlak veld
 • 1 grote bal. Als je geen grote hebt is het belangrijk dat het in ieder geval een vrij lichte bal is zodat de bal lekker kan stuiteren
 • Per speler een stok van 0,75 – 1 Meter (bijv pvc buizen of bezemstelen) niet langer anders is de kans groter dat spelers elkaar per ongeluk slaan
 • 3 setjes afbeeldingen/woorden die onder eenzelfde categorie vallen
 • In deze categorieen komen ook de teams
 • Haringen en touwen/afzetlint om vakken van 1,5m bij 1,5 meter te maken. Als er gespeeld wordt op betegelde grond kun je eventueel ook stoepkrijt gebruiken
 • Stopwatch

Tips

Variaties/extra uitdagingen

 • Blokkeer soms stukjes route of sluit hele vakjes af zodat de spelers een andere route moeten vinden. Dit kan door simpel een stok over een lijn te leggen. Zoals het grijze lijntje rechtsonder in het voorbeeld. De bal mag dan niet over die lijn heen. Of Door een kruispunt uit te schakelen. In het voorbeeld het groene sterretje. De bal mag hier helemaal niet in het vak komen en moet dus een omweg nemen.
 • Verplaats/verwissel de woorden/plaatjes als de spelers het veld te veel uit hun hoofd kennen.
 • Je kan ook het team dat het slechtst staat in de puntentelling de macht geven om voor elke nieuwe opdracht een speler uit een ander team op non-actief te zetten.

Waar je op moet letten

 • Als het speelveld erg groot wordt door een grotere groep wil je mogelijk een plattegrond maken voor jezelf zodat je overzicht hebt waar welk woord/plaatje ligt.
 • Zorg dat de woorden/plaatjes die genoemd worden gelijkmatig zijn verdeeld anders is de kans groter op een scheve score. Je kan natuurlijk wel de volgorde veranderen om het onvoorspelbaar te houden. zolang elke categorie maar even vaak genoemd wordt.
 • Als er veel obstakels in het spel komen moet je mogelijk de tijdslimiet aanpassen.

Voorbeeld woorden

Vogels

Zoogdieren

Insecten

Koolmees

Otter

Lieveheersbeestje

Zwaluw

Leeuw

Vlinder

Huismus

Wolf

Vliegend hert

Koekoek

Steenmarter

Bosmier

Spreeuw

Veldmuis

Mestkever

Houtduif

Huiskat

Meikever

Zeemeeuw

Das

Wolfs spin

Pimpelmees

Lynx

Mug

Appelvink

Wild Zwijn

Teek

Bonte Specht

Haas

Bladluis

Boomklever

Egel

Libelle

Zeearend

Bunzing

Metselbij

Lees 5714 keer Laatst aangepast op zaterdag, 02 mei 2020 15:11

2 reacties

 • Reactielink vrijdag, 01 mei 2020 20:59 Geplaatst door Marc Ligthart

  De bijlage is weggevallen. Daardoor is het ook iets minder duidelijk hoe het veld is opgebouwd.
  Tussen de vakken van 1,5 bij 1,5 lopen paden van 1,5m breed. Over deze paden rolt de bal. Hierdoor hebben de spelers ook voldoende afstand van elkaar.

  Rapporteren
 • Reactielink vrijdag, 01 mei 2020 19:26 Geplaatst door Lobke Broers

  Hallo!
  Wij zouden dit programma graag eens proberen met onze scouts. Nu zag ik ergens op Facebook een foto van hoe het spel eruit ziet, maar ik kan die nergens meer vinden. Zou je die naar me kunnen sturen?

  Bedankt alvast!
  Groetjes Lobke

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen