maandag, 31 augustus 2015 02:00

Facebook live

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Sociale verbanden in de groep bevorderen, uiteraard op een actieve Scoutingmanier.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Baloe houdt ervan om met iedereen vrienden te zijn. Maar hij begrijpt er niets van hoe ze dat doen in het mensendorp met social media. Wat is dat en hoe werkt dat dan, vraagt Baloe. Bagheera legt het uit door samen met de welpen van de Jungle een groot netwerk te maken. In groepjes gaan de welpen en de dieren bij alle Junglegebieden langs om vriendjes uit te nodigen.

Het spel

Net zoals je bij Levend Stratego een bekend bordspel naspeelt, zo speel je bij dit spel een sociaal netwerk zoals Facebook na. Iedere deelnemer krijgt 3 uitnodigingskaarten.

Let op: bij minder dan 18 deelnemers krijgt iedere deelnemer 2 kaarten, bij meer dan 30 deelnemers krijgt iedere deelnemer 4 kaarten. Het hangt ook een beetje af van hoe lang je het spel wilt laten duren; met meer kaarten gaat het sneller.

Op de kaarten zet hij/zij zijn/haar naam en gaat op zoek naar "vriendjes" om een uitnodiging aan te geven. De deelnemers beginnen verspreid door het bos, bijvoorbeeld door elk subgroepje mee te sturen met een van de posthouders. De eerste uitnodiging die je accepteert, mag niet met iemand van je eigen subgroep zijn, zodat deelnemers dus op weg moeten om de mensen van andere groepjes te vinden.

Als je iemand uitnodigt en die persoon accepteert je uitnodiging, dan zet ook diegene zijn naam op de kaart en dan wordt die kaart naar de centrale post gebracht om in het netwerk verwerkt te worden. Er hoeft dus maar 1 persoon een uitnodigingskaart te geven en beide spelers krijgen er punten voor. Op de centrale post krijg je punten. Als je bijvoorbeeld een link maakt met iemand die 4 links heeft, dan levert dat je 4 punten op. Want verbinden met populaire mensen vergroot je netwerk het meest, dus krijg je meer punten.

Beide partijen krijgen punten, daarbij maakt het niet uit wie wie uitgenodigd heeft, maar het aantal kan dus verschillen. Als iemand met 5 links een link aangaat met iemand met 2 links, dan levert dat de "populairste" persoon relatief weinig op. Het minimum is 1 punt (dus als je een link aangaat met iemand zonder links, krijg je toch een punt). Met die punten kan je elders (om een beetje verkeer over het hele speelterrein op gang te houden) nieuwe uitnodigingskaarten kopen. De prijs moet een beetje kloppen, zodat uitnodigingen schaars zijn, anders geeft iedereen meteen aan iedereen een uitnodiging en is het spel in no time afgelopen.

Bij veel deelnemers worden de prijzen verderop hoger, want punten verdienen gaat een stuk sneller naarmate iedereen meer links heeft en dus meer punten waard is. De centrale post kan telefonisch contact houden met de kaartenverkoper om tot prijsverhogingen te besluiten.

Wie als eerste aan alle anderen gelinkt is, heeft gewonnen. Er zijn ook extra punten te verdienen op een paar andere posten; dat voorkomt dat het saai wordt en voorkomt ook dat iedereen bij de centrale post en de kaartverkoop blijft rondhangen.

Posten elders in het speelterrein leveren punten op (maximaal 5 punten, laat het maar afhankelijk zijn van hoe serieus men bezig is). Vooral in het begin zal je ze nodig hebben om genoeg uitnodigingen te kunnen kopen! Voorbeelden van posten, die zijdelings met een sociaal netwerk te maken hebben:

  • foto's maken van elkaar/jezelf;
  • weblog schrijven etc.

Voorbereidingstijd

Ongeveer 2 uur voorbereidingstijd om de kaarten te maken en de posten voor te bereiden.

Benodigd materiaal

  • Scorebord.
  • Uitnodigingskaarten (veel: n x (n1) bij n deelnemers, en een paar extra als reserve).
  • Punten.
  • Kaartjes.
  • Materiaal voor de posten.

Tips

  • Hoe meer deelnemers, hoe complexer het netwerk en het bijhouden van de score wordt. Vermoedelijk is 1 persoon op de centrale post niet genoeg bij meer dan 25 deelnemers.
  • De tijdsduur is afhankelijk van groepsgrootte en van de te lopen afstanden. Door uitnodigingen goedkoper te maken, is het spel te bekorten.
  • Speel ook eens actief op sociale media, bijvoorbeeld voorafgaand aan dit spel.

Aanvullende informatie

Lees 7496 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 15:32
Log in om reacties te plaatsen