Gemengde of ongemengde troep
Ongemengd
Bij een ongemengde groep volstaat het rekening te houden met aandachtspunten. Het gaat dan alleen om de leeftijdskenmerken van één geslacht. In een meisjestroep zal het zwaartepunt meer komen te liggen op gezamenlijke activiteiten waarbij gezelligheid, geborgenheid, samenzijn en creativiteit een belangrijke rol spelen. Bij jongenstroepen zal de nadruk meer liggen op fysiek, competitie, ravotten en stoer zijn. In principe hoeft dit weinig consequenties te hebben voor het programma. Jongenstroepen en meisjestroepen pionieren, kamperen, hiken en hakken hout. Het belangrijkste verschil tussen jongens- en meisjestroepen is niet zo zeer de programmering, maar meer de manier waarop het programma ingekleed en beleefd wordt.
Een aandachtspunt in de ongemengde troep kan zijn dat er een stereotype beeld ontstaat van het andere geslacht. Jongens kunnen vinden dat meisjes niet kunnen pionieren en altijd maar theedrinken of zingen. In de meisjestroep kan het beeld ontstaan dat jongens alleen maar met elkaar vechten en stoeien, en dat ze weinig gevoel tonen.
Zo nu en dan een gemengde activiteit met andere Scoutinggroepen kan dus geen kwaad.
Aan het einde van de scoutstijd krijgen jongens en meisjes meer aandacht voor het andere geslacht. Daaraan kun je tegemoetkomen door een activiteit te organiseren met een ongemengde troep van het andere geslacht. Een (a)pl-weekeinde is daar een goed voorbeeld van. Het gaat dan om de oudere leden van de troep. Dit onderwerp kun je aan de orde stellen in de troepraad.
Het ongemengd draaien heeft voor het ploegensysteem weinig consequenties. Het is wenselijk dat het stereotyperende beeld wordt doorbroken.
Gemengd
Hoe zorg je ervoor dat alle scouts in een gemengde troep voldoende aan hun trekken komen? In Nederland komt het vaker voor dat jongens in de meerderheid zijn in een gemengde troep dan meisjes. Aangezien meisjes vaak ondersneeuwen in een jongenscultuur, is het een uitdaging ervoor te zorgen dat de meisjes het ook naar hun zin hebben.
Veel scoutsleiders hebben het uitgangspunt dat ploegen in een gemengde troep ook gemengd moeten zijn. Het risico van deze denkwijze is dat er (te) weinig recht wordt gedaan aan de bovengenoemde verschillen tussen meisjes en jongens. Meisjes haken dan vaker af omdat ze weinig aansluiting vinden in de ploeg, de jongens te kinderachtig vinden en geen zin hebben in stoerdoenerij. Dit uitgangspunt is twijfelachtig als je uitgaat van het basisprincipe van het ploegensysteem. Daarin moet de ploeg zoveel mogelijk een vriendenclub zijn. In de eerste jaren van de scoutsleeftijd hebben jongens en meisjes, zoals gezegd, vaak weinig interesse in elkaar. Het is dus onwenselijk om gemengde ploegen te vormen omdat de leiding dat zo graag wil, wanneer je je troep zo aantrekkelijk mogelijk wil maken voor beide geslachten. Leg je bovenstaande overwegingen naast je neer, dan is er een groot risico dat alleen de oudere, meer jongensachtige meiden overblijven en dat je je troep voor een groot aantal meiden onaantrekkelijk maakt. Dat geldt in het bijzonder voor meiden die het Scoutingspel wel aantrekkelijk vinden, maar slecht functioneren in een overheersende jongenscultuur.
Bij een troepopbouw waarin je recht wil doen aan beide seksen, ligt het voor de hand om een meisjesploeg te introduceren. Nieuwe meisjesleden kunnen dan kiezen tussen gemengde en ongemengde ploegen, afhankelijk van de inschatting van de leiding of de troepraad in overleg met de nieuweling. Zo zou een meisje dat al vrienden heeft in een jongensploeg daar wel opgenomen kunnen worden. Meisjes die zich nog geen raad weten met de stoerdoenerij van sommige jongens kunnen een meisjesploeg kiezen. In de regel zullen de meeste meisjes dan in aanmerking komen voor een meisjesploeg. De meiden die wel van de jongensachtige sfeer houden of al wat ouder zijn, kunnen zonder belemmering opgenomen kunnen worden in een gemengde ploeg. Een gemengde ploeg is vaak evenwichtiger en serieuzer.
Andersom geldt het verhaal natuurlijk ook voor jongens! Hoewel het veel minder vaak voorkomt, moet er in een troep met hoofdzakelijk meisjes ook aandacht zijn voor de behoeften van jongens. In die zin gaat bovenstaand verhaal ook voor jongens op.
De door jou of de troepraad veronderstelde behoeften van het jeugdlid moeten het uitgangspunt zijn, met het vriendenclub principe altijd in het achterhoofd.