maandag, 31 augustus 2015 02:00

Sint Joris schimmenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers luisteren naar een verhaal over Sint Joris en de draak. Ze gebruiken hun fantasie om dat in een schimmenspel te laten zien.

Beschrijving van de activiteit

Noa heeft Stuiter het verhaal voorgelezen van Sint Joris en de draak. Fleur Kleur komt op het idee om daarna een schimmenspel van het verhaal te spelen. Er zijn diverse versies van het verhaal van Sint Joris en de draak. De een is meer geschikt voor de bevers dan de andere. Zo is er een prentenboek over Sint Joris en de draak: De Schuchtere Draak, geschreven door Kenneth Grahame. Echt een aanrader voor de bevers!

Samenvatting prentenboek
Op een dag neemt een draak zijn intrek in de heuvels bij een dorpje. Het is een lieve draak die niemand kwaad wil doen. Maar helaas denken de dorpsbewoners er anders over: het is een draak en dat kan niet goed zijn. Ze vertrouwen het niet en laten Sint Joris, de drakendoder, komen. De draak heeft inmiddels vriendschap gesloten met de jongen. Deze bedenkt samen met Sint Joris en de draak een list om de dorpelingen te misleiden. Als je het prentenboek voorleest en de plaatjes laat zien, kunnen de bevers zich goed inleven in het verhaal.

Bespreek het verhaal met de bevers. Wat gebeurde er? Wie komen in het verhaal voor en wat deden die mensen en dieren? Vertel de bevers dat jullie het verhaal gaan spelen. Vertel ze hoe een schimmenspel werkt. Doe het voor. Je hangt een laken over een touw of waslijn. Zorg dat het strak tot op de grond hangt. Achter het laken zet je een sterke lamp. De spelers bewegen zich tussen de lamp en het laken. Als je naar de lamp toeloopt, wordt de schaduw op het doek groter. De lijnen van het figuur op het laken worden dan vager, minder strak omlijnd. Zo kunnen figuren door elkaar heen lopen of kan de een in de andere verdwijnen. Als je te snel loopt of te snel gebaren maakt, wordt het onoverzichtelijk voor de kijker. Laat de bevers maar eens lekker oefenen en uitproberen. Wat moet je doen om er voor de kijkers uit te zien als een draak?

De bevers kunnen het spel aan elkaar laten zien. Maar nog leuker is het natuurlijk om alle ouders en/of andere speltakken uit te nodigen om te komen kijken!

Voorbereidingstijd

Dit is afhankelijk van welk verhaal je gebruikt, een verhaal van internet of een prentenboek uit de bibliotheek. En of je er voor kiest om een schimmenspel met personen of met kartonnen figuren te spelen. In het laatste geval is het handig om de figuren van tevoren te maken.

Benodigd materiaal

  • Verhaal (internet of prentenboek).
  • Laken.
  • Sterke lamp.
  • Attributen voor de spelers.
  • Draaiboek voor het verhaal.

Tips

  • Bevers vinden het leuk als er voorgelezen wordt uit prentenboeken. Je kunt het verhaal gebruiken als thema voor de spelletjes tijdens je opkomst.
  • Begin simpel met wat uitbeeldoefeningen zoals: doe eens een konijn na.

Veiligheid

  • Sommige lampen worden erg heet. Zorg dat de bevers niet aan de lamp komen.
Lees 3585 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:31
Log in om reacties te plaatsen