maandag, 31 augustus 2015 02:00

Sterrenkompas

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een eigen sterrenkompas en navigeer op basis van de sterren.

Beschrijving van de activiteit

De sterren kunnen je vertellen waar de windrichtingen zijn. Echter is dat ook weer niet zo simpel, want doordat de aarde ten opzichte van de sterren beweegt, verschilt de stand van de sterren per dag en per maand. Dit effect kan je oplossen door de hele mogelijke sterrenhemel na te tekenen en deze te ‘draaien’ naar het moment waarop het ‘klopt’. Op internet zijn verschillende interactieve kaarten te vinden die je de stand van de sterren per maand ‘vertellen’. Zie hemelkaart. Let vooral op dat je de helderste sterren goed op de kaart zet. Ook is het van belang de opvallende sterren, zoals de poolster (zeker niet de helderste, maar wel op een handige plek!) goed op de kaart zet. Door de sterrenhemel achter een papieren cirkel te plaatsen (met uitgeknipt vlak erin) kan je de windrichtingen telkens goed ‘draaien’ (mbv bijvoorbeeld een splitpen). Zie bijgaand voorbeeld: sterrenkompas.

Heb je je sterrenkompas af? Ga hem dan uittesten. Zorg dat je wel wat zicht hebt op de hemel en dat je een plekje uitzoekt met relatief weinig achtergrondlicht (dus niet direct naast de kassen in het Westland).

Voorbereidingstijd

Beperkt, vooral wat materiaal en een internetverbinding.

Benodigd materiaal

  • Pen/papier.
  • Splitpen.
  • Internetverbinding.

Tips

  • Zoek eerst eens goed naar voorbeelden van sterrenhemels op internet en check het ook buiten zodat je ‘weet’ welke sterren en sterrenstelsels waar zitten.
Lees 3139 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:19
Log in om reacties te plaatsen