maandag, 31 augustus 2015 02:00

Serious Request: een babybever

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren hoe je met een baby moet omgaan. Deze activiteit kun je gebruiken om in te gaan op het vierde millenniumdoel (terugdringen van kindersterfte) en het goede doel van Serious Request 2012, het terugdringen van babysterfte.

Het verhaal

De bevers vinden een brief. De brief is van een moeder die niet voor haar baby kan zorgen. De moeder heeft geen geld om eten voor de baby te kopen en daarom vraagt ze of wij niet misschien voor de baby kunnen zorgen. Feest! Een nieuwe babybever! Of toch niet? Het is hard werken om voor een babybever te zorgen. De baby is vies, mager, heeft het koud en huilt heel hard. Weten de bevers hoe ze voor een baby moeten zorgen?

Beschrijving van de activiteit

Wassen
Eerst moet de baby in bad, anders wordt hij nog ziek. Daar hebben we wel schoon water voor nodig. Gelukkig is dat voor ons niet zo moeilijk. Maar in Afrika moeten de mensen eerst helemaal naar een waterput lopen. En dat water is vaak nog vies ook! Stanley Stekker bouwt een hindernisbaan en Professor Plof een waterfilter, zodat we via de hindernisbaan twee emmertjes schoon water kunnen halen, waarmee we de baby wassen.

Warm houden
De baby komt uit een warm land en heeft maar dunne kleren, hij heeft het vast heel koud. Rondom het huis van Fleur en Keet zijn altijd wel lapjes/poppenkleertjes te vinden. We gaan erheen en zoeken lapjes om de baby warm te houden. Wie kan de meeste lapjes vinden?

Eten geven
De baby heeft ook vast heel erge honger. Maar wat eet zo’n Afrikaanse baby eigenlijk? Gelukkig kent Rozemarijn een recept uit Afrika: bananenkoekjes! Die gaan we dus gauw maken. En de bevers lusten er vast ook een paar.

Slapen
Voordat we de baby in bed stoppen leest Noa een verhaal voor. Ze kent veel verhalen uit verre landen. Daarvan valt de babybever vast snel in slaap.

Beschuit met muisjes!
We moeten natuurlijk ook nog vieren dat we een baby hebben. Dat doen we dan ook met beschuit met muisjes. Versier samen een heleboel beschuiten met muisjes (en ander lekker strooisel) en eet ze samen met de papa’s en mama’s aan het einde van de opkomst lekker op.

Voorbereidingstijd

15 tot 30 minuten. Je moet een pop regelen en verder alleen spullen klaarzetten voor de spelletjes die je gaat doen.

Benodigd materiaal

  • Pop, mandje, brief.
  • Materiaal voor de spelletjes (emmers, voorleesboek, poppenkleren of lapjes).
  • Hindernisbaan.
  • Beschuit met muisjes.

Tips

  • Je kunt deze actie/activiteit natuurlijk ook met (meisjes)welpen in spelen. Geef dan elk nest een eigen baby.
  • Geef de baby in de weken vóór Serious Request steeds met één van de kinderen mee naar huis. Die kan dan voor de baby zorgen en daarmee geld ophalen voor het goede doel. Je kan natuurlijk meerdere baby’s mee geven aan de bevers. Dan kan iedereen de baby een keer mee naar huis nemen.
Lees 1656 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 10:19
Log in om reacties te plaatsen