Zandkoekjesspel

Leren om koekjes te maken. Professor Plof kan wel wat hulp gebruiken om het recept voor zandkoekjes te ontdekken. Zou het hem lukken om een Rozemarijn-badge te verdienen?

De Bevers gaan (met een beetje hulp van de leiding) eerst alle ingredienten verzamelen. Dan het deeg maken, tijdens het rusten (van het deeg) een doosje maken, vervolgens uit het deeg koekjes steken met vormpjes en tijdens het bakken de doosjes afmaken. Deze activiteit kan gebruikt worden voor de Rozemarijn Badge (zie Scoutshop).

Professor Plof had boodschappen gedaan, het boodschappenlijstje heeft hij nog wel maar de ingredienten is hij kwijt... Hij legt uit wat hij allemaal gekocht heeft. De Bevers gaan dat buiten zoeken. Ondertussen kan een van de leid(st)ers de tafels bedekken met folie en teiltjes/pannen klaarzetten. Als de Bevers alle ingredienten hebben worden die gelijk verdeeld over de groepjes. De Bevers gaan eerst allemaal hun handen wassen.

rozemarijn heeft een zeef klaargelegd, (kinder)mes en een kommetje. Zo te zien heeft ze het meel door de zeef gedaan, het ei gesplitst en de boter in kleine stukjes gesneden. De Bevers doen dat in groepjes na.

Professor Plof wil graag weten waarom het ei gesplitst is. Rozemarijn verteld dat ze het veel lekkerder vind met alleen het geel, maar met beide kan het ook. De Bevers doen de stukjes boter, het suiker en ei(geel) in de bloem. Wie erg graag vieze wil hebben mag nu lekker roeren en kneden. Dit moet snel zodat een compacte massa (deeg) ontstaat. Dit zetten we (bijvoorbeeld in folie) Verpak het deeg in plasticfolie of in een kunststof bak en laat het minstens een half uur rusten in een koelkast. Ondertussen kunnen de Bevers opruimen, tafels dekken enzovoort. Daarna maken ze in een groep een doosje van papier om de koekjes later mee te kunnen nemen. (Voorbeelden zijn online te vinden, zonder lijm is samen stap voor stap bijvoorbeeld  te doen)

Laat alle Bevers aan een tafel die bedekt is met zeil (plastic) zitten. Ieder Bever krijgt een beetje bloem. Dit moeten ze over de tafel strooien zodat het deeg niet plakt. Dan krijgen alle Bevers een stuk van het deeg. Dit moeten ze uitrollen. Het makkelijkst is om eerst tussen de handen een 'slang' te maken en die op de tafel dan plat te maken (ongeveer een halve centimeter, ongeveer een halve pink van een Bever). Ondertussen kan de oven op 175 voorverwarmd worden.

Met vormpjes zijn daar koekjes uit te steken. Die leggen ze dan een voor een op een bakplaat. Het deeg dat over is maak je weer tot een 'slang', plat maken, vormpjes uitsteken enzovoort. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de (beboterde of me bakpapier/folie bedekte) bakplaat. Bak ze in de oven (175 graden) in 15-25 minuten lichtbruin en gaar. Ondertussen kunnen de Bevers hun doosjes verder versieren terwijl de staf

Neem de koekjes daarna met een kaasschaaf of een paletmes van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een taartrooster. Als ze voldoende afgekoeld zijn kan je ze verdelen over de Bevers zodat ze die mee naar huis kunnen nemen... of meteen opeten ;)

Professor Plof heeft het allemaal opgeschreven zodat de Bevers het thuis ook na kunnen maken. Zou hij nu ook een Rozemarijn Badge verdiend hebben?

Ongeveer een half uur voor de opkomst, verzamelen materiaal en ingredienten in de week ervoor.

Voor een groepje van 4 bevers

• Recept (beschrijving zoals hierboven) voor zandkoekjes
  • 1 ei
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 100 g witte basterdsuiker150 g koude boter
  • Kom (schoon teiltje/pan)
  • Zeef
  • Zeep en handdoek
  • Oven (of mini ovens)
  • Bakpapier/aluminiumfolie
  • Steekvormpjes voor koekjes (vraag ouders/familie)

• Let op hygiene, handen wassen en schoonmaken van materiaal.
  • Hou de tijd en de koekjes in de gaten.
  • Laat de kinderen niet bij de oven.
  • Zorg in de groepjes dat de taken verdeeld worden.
  • Dek de tafels af met folie (bv vuilniszakken), dat werkt makkelijk en ruimt makkelijk.
  • Als je mini (pizza)ovens gebruikt zet dan niet teveel ovens op een elektragroep.
  • Een teiltje met water en een vaatdoek bij de hand is handig voor ongelukjes.
  • Varianten: De uitgestoken koekjes kan je ook versieren met suiker, eetbare pareltjes, smarties, krenten en andere gekleurde baksnoepjes (uit de supermarkt). Wat ook leuk (en lekker!) is is de koekjes 'glanzend' te maken. Hiervoor heb je glazuur nodig, dat is een beetje water gemengd met veel poedersuiker. In de oven wordt dit later hard.

• Laat de kinderen niet bij de oven.
  • Laat de bevers niet eten van het deeg (rauwe eieren)dit geeft kans op samonella.
Lees 2403 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 maart 2019 18:52

Veilig & Gezond