maandag, 31 augustus 2015 02:00

Lagerhuis

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Misschien zijn jullie het over sommige dingen in de afdeling niet met elkaar eens. Dan is het een goed idee om dit eens met elkaar te bespreken. Je kunt hier een programma om heen bouwen, bijvoorbeeld in de vorm van het tv-programma ‘Het Lagerhuis’. Doel van zo’n discussie is samen enthousiast worden om je afdeling te verbeteren.

Beschrijving van de activiteit

Een discussie kun je opzetten zoals in het televisieprogramma ‘Het Lagerhuis’. De afdeling krijgt een stelling voorgelegd en iedereen moet kiezen of hij voor of tegen is. Probeer het zo te doen dat er ongeveer evenveel explorers ‘voor’ als ‘tegen’ zijn. De twee groepjes krijgen vijf minuten de tijd om zich voor te bereiden. In deze vijf minuten moet je bedenken hoe je je standpunt kunt verdedigen. Wat zijn de ‘voors’ of ‘tegens’ en wat zal de tegenpartij straks gaan zeggen? Samen bedenk je een strategie. Vervolgens krijgt elk groepje om de beurt twee minuten om hun standpunt te verdedigen. Daarna krijgen de groepjes om de beurt twee minuten om te reageren op de argumenten van de andere groep. Daarna is er nog twee minuten om direct op elkaar te reageren. Tot slot wordt bekeken of er explorers van mening veranderd zijn.

Andere manieren:

  • Je kunt ook met een jury werken. Dan deel je de groep in drieën. Twee groepen discussiëren en de derde gaat observeren en bepalen welk groepje het best heeft geargumenteerd en welke argumenten het beste overeind gebleven zijn.
  • Om te voorkomen dat iedereen tegelijk praat, kun je de groepjes een stoel geven: alleen degene die op de stoel zit, mag iets zeggen. Als iemand anders iets wil zeggen tikt hij of zij degene van de stoel af en neemt zijn plaats in.

Als jullie het met elkaar eens zijn, dan kun je verdergaan met plannen maken voor de verbeteringen. Als je die netjes achter elkaar zet dan kun je die gebruiken al leidraad voor het komend seizoen.

Voorbereidingstijd

Maak stellingen vooraf: over het soort programma's wat je wilt doen, over hoe je met elkaar omgaat, over waar je naartoe wilt op expeditie. Alles kan. Formuleer de stellingen wel duidelijk, zodat mensen echt voor of tegen moeten zijn.

Benodigd materiaal

  • Stellingen.
  • Lokaalindeling maken met voorstanders, tegenstanders, publiek en gespreksleider.

Tips

  • Je hebt een gespreksleider nodig. Misschien kan je begeleiding dat zijn, of de voorzitter van de afdeling. Misschien is dit ook een goede kans om iemand van het bestuur van je groep uit te nodigen.
  • Voorbeelden van stellingen.
  • Afhankelijk van de inhoud van de stellingen kan deze activiteit geschikt zijn voor fase 2 (Wij) van de Development Award.
  • Je kunt, als de sfeer goed en open is steeds verder gaan in prikkelende stellingen.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Veiligheid

  • Bij een discussie kan het er soms verhit aan toe gaan. Let op de sociale veiligheid. Laat de ander in zijn/haar waarde, wordt niet gemeen en ga niet schelden. 

Aanvullende informatie

Lees 4609 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 13:29
Log in om reacties te plaatsen