Pannenkoeken bakken op scouting manier

(1 Stem)

Pannenkoeken (of bijvoorbeeld een ei) bakken op een blikje.

Laat alle kinderen een leeg blik meenemen. Dit kan een conservenblik zijn, maar ook een colablikje (afhankelijk van de grootte / doel van de activiteit) . Bewerk het blik met de blikschaar zodat je een kokertje hebt die aan één kant dicht is (over het algemeen is de dichte kant de plek van de bodem,  de deksel haal je er uit, hierna keer je hem om en word de bodem de 'koekenpan'). Knip dan een soort "poortje" aan de zijkant van het blik zodat je bij kunt stoken en het vuurtje brandend kan houden, en pons er enkele grote gaten in.zodat er zuurstof bij het vlammetje kan komen.

Maak een vuurtje en zet het blikje er overheen. Doe nu een druppeltje olie of een beetje boter op het blikje, schenk het pannenkoekenbeslag erop en er kan gebakken worden. Na een aantal minuten wachten is de bovenkant droog en kun je de pannenkoek met een vork omdraaien. Na een aantal minuten is de pannenkoek / het ei klaar. Zie foto.

• 5 minuten: beslag maken en materialen klaar zetten.
  • Evt blikken prepareren en reken dan ongeveer 5 minuten per blik.

• Pannenkoekenbeslag / eieren
  • Olie
  • Blikken (en blikschaar voor preperatie)
  • Hout
  • Aanstekers / lucifers
  • Blus materiaal

• Zorg voor reserveblikken voor diegene die geen blik bij zich heeft.
  • De iets grotere conservenblikken worden in sommige horeca ondernemingen gebruikt, vraag het netjes, in uniform, en ruim van te voren zodat ze tijd hebben om te verzamelen.
  • Prepareer in ieder geval 1 voorbeeldblik, eventueel voor elk jeugdlid 1. (afhankelijk van leeftijd en beschikbare tijd)
  • Bouw een vuurtje op stoeptegels. Dit geeft een stabielere ondergrond in vergelijking met (bos)grond.
  • Als je het vuurtje klein (qua grond oppervlakte) maar warm werkt het vaak beter. Zorg ervoor dat er voldoende brandstof voordat je begint met bakken. Dit voorkomt dat je halverwege weg moet lopen voor nieuw stookhout.
  • Probeer het eventueel van te voren uit, zodat je weet wat je kunt verwachten qua baktijd, preperatie blikken en hoeveelheid hout.
  • Bij regenachtig weer kan er gekozen worden voor colablikken en waxinelichtjes.

• Denk aan blus materialen!
  • Bedenk wat je moet doen bij brandwonden.
Lees 3299 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 november 2018 01:27

Uitdagende ScoutingtechniekenVeilig & Gezond