Pindakaas maken

Je leert hoe pindakaas gemaakt wordt, door het zelf te maken. Bovendien is het toch extra genieten om te smullen van je eigen pindakaas? Deze activiteit is geschreven voor bevers, maar natuurlijk voor elke speltak wel geschikt. Deze activiteit kan onderdeel zijn van de Rozemarijn badge.

Voorbereiding

Zet de bevers met een grote zak doppinda’s rond een teiltje. Laat ze de pinda’s pellen. De gepelde pinda’s gaan in het teiltje. Zorg dat ze de vliesjes ook verwijderen, want die zijn bitter.

Roosteren

Als alle pinda’s gepeld zijn gaat de leiding ze even bakken in een koekenpan (zonder vet) of op bakpapier roosteren in de oven bij 115 graden. Dit roosteren duurt 1,5 uur! Dan doe je twee opkomsten over pindakaas maken. Je kan natuurlijk ook ongezouten geroosterde pinda’s kant en klaar kopen. Met rauwe pinda’s kan je ook pindakaas maken, maar deze pindakaas is minder lang houdbaar.

Hakken

Daarna kunnen ze in het hakmolentje/met de staafmixer, maar het is leuker om de kinderen eerst de pinda’s op een tafel bekleed met bakpapier zelf kleiner te laten maken met deegrollers. De pinda’s maal je daarna verder klein in de hakmolen. Voeg net zo lang kleine beetjes arachideolie toe tot er een smeuïge pindakaas ontstaat. Laat elke bever een beetje olie toevoegen, schenk een kleine hoeveelheid in een bekertje wat ze erbij mogen doen zodat je zeker weet dat je niet te veel olie in de pindakaas krijgt. Voeg tot slot naar smaak een snufje zout en de suiker toe. De suiker kan ook door honing vervangen worden. Stop de pindakaas in kleine potjes zodat ieder kind zijn eigen potje pindakaas heeft.

Inkopen doen.

Voor 300 gram pindakaas heb je de volgende ingrediënten nodig:

• 250 gram gedopte en geroosterde pinda’s
  • ½ tot 1 eetlepel anarchideolie
  • 1 theelepel zout
  • ½ tot 1 eetlepel suiker
  • bakpapier

• Let op evt. allergieen bij kinderen voor noten/pinda's.
Lees 2766 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 maart 2019 18:57

Veilig & Gezond