maandag, 31 augustus 2015 02:00

Pindakaas maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Je leert hoe pindakaas gemaakt wordt, door het zelf te maken. Bovendien is het toch extra genieten om te smullen van je eigen pindakaas? Deze activiteit is geschreven voor bevers, maar natuurlijk voor elke speltak wel geschikt. Deze activiteit kan onderdeel zijn van de Rozemarijn badge.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie voor bevers: Stuiter logeert bij Rozemarijn en Professor Plof. Hm, lekker pindakaas op zijn brood. Jammer, dat er niet zoveel pindakaas in de pot zat. Nu is het helemaal op en is er morgen geen pindakaas. Rozemarijn weet er wel raad op: zelf pindakaas maken van pinda's!

Thema introductie voor welpen: Baloe, Mowgli en Shanti bedenken wat ze zullen gaan eten. Ze hebben zin in iets heel lekkers. Mowgli en Shanti hebben in het dorp Haveli pinda's gekregen. Wat kan je daar mee doen? Zo eten, maar ook pindakaas maken. 

Zet de bevers met een grote zak doppinda’s rond een teiltje. Laat ze de pinda’s pellen. De gepelde pinda’s gaan in het teiltje. Zorg dat ze de vliesjes ook verwijderen, want die zijn bitter. Als alle pinda’s gepeld zijn, gaat de leiding ze even bakken in een koekenpan (zonder vet) of op bakpapier roosteren in de oven bij 115 graden. Dit roosteren duurt 1,5 uur! Dan doe je twee opkomsten over pindakaas maken. Je kan natuurlijk ook ongezouten geroosterde pinda’s kant en klaar kopen. Met rauwe pinda’s kan je ook pindakaas maken, maar deze pindakaas is minder lang houdbaar.

Daarna kunnen ze in het hakmolentje/met de staafmixer, maar het is leuker om de kinderen eerst de pinda’s op een tafel bekleed met bakpapier zelf kleiner te laten maken met deegrollers. De pinda’s maal je daarna verder klein in de hakmolen. Voeg net zo lang kleine beetjes arachideolie toe tot er een smeuïge pindakaas ontstaat. Laat elke bever een beetje olie toevoegen, schenk een kleine hoeveelheid in een bekertje wat ze erbij mogen doen zodat je zeker weet dat je niet te veel olie in de pindakaas krijgt. Voeg tot slot naar smaak een snufje zout en de suiker toe. De suiker kan ook door honing vervangen worden. Stop de pindakaas in kleine potjes zodat ieder kind zijn eigen potje pindakaas heeft.

Voorbereidingstijd

Inkopen doen.

Benodigd materiaal

Voor 300 gram pindakaas heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram gedopte en geroosterde pinda’s.
  • ½ tot 1 eetlepel anarchideolie.
  • 1 theelepel zout.
  • ½ tot 1 eetlepel suiker.
  • Bakpapier.

Veiligheid

  • Let op evt. allergieen bij kinderen voor noten/pinda's.
Lees 6184 keer Laatst aangepast op vrijdag, 28 mei 2021 21:56
Log in om reacties te plaatsen