Print deze pagina
vrijdag, 17 april 2020 17:57

Bijen telling

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wist je dat er in Nederland 358 soorten bijen voorkomen? Dat is nogal wat!

Beschrijving van de activiteit

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Dat is nogal wat! Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Wist je dat er in Nederland 358 soorten bijen voorkomen? Dat is nogal wat! En dan heb je nog wespen, hommels en zweefvliegen. Hoe hou je die uit elkaar? Met deze tips lukt het jou makkelijk.

Tip 1 - Verschil tussen een bij of wesp. Wil je het verschil zien tussen een bij en een wesp? Het klinkt misschien gek, maar let dan goed op z’n bips. Als je van die wollige haartjes ziet zitten, dan is het een bijtje. Een wesp kan het dan niet zijn, want die zijn helemaal kaal!

Tip 2 - Verschil tussen een zweefvlieg of bij. Wil je het verschil zien tussen een zweefvlieg en een bij? Kijk dan goed naar de vleugels. Wacht tot hij even stil zit, dat is wel zo makkelijk. Zweefvliegen hebben net als alle vliegen maar twee vleugels. Bijen winnen, want die hebben vier vleugels.

Tip 3 - Verschil tussen een hommel en andere bijen. Wil je het verschil leren zien tussen hommels en andere bijen? Daar kun je wel een bijenzoekkaart bij gebruiken. Zulke kaarten gebruik je ook bij de Nationale Bijentelling.

De Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL en word in het 3e weekend van April georganiseerd. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Benodigd materiaal

Tips

  • Zorg voor verschillende soorten bloemen in de tuin. Hoe meer (verschillende) bloemen ho meer bijen
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
Lees 1446 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:36

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen