vrijdag, 10 april 2020 18:41

Shinrin - yoku (bosyoga) in je tuin

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In Japan is bosbaden, oftewel Shinrin-yoku, een manier om je lichaam en geest te helen door middel van de natuur in het bos of langs de waterkant. Er is aangetoond dat stresshormonen tot wel 30 dagen lang verlaagd blijven na zo'n bosbad. Deze bosbad oefeningen kun je zelfs in je eigen tuin doen. 

Beschrijving van de activiteit

Het is de bedoeling om de natuur in je omgeving optimaal te ervaren. Oftewel: je tuin, het bos of de waterkant bekijken, voelen, ruiken en zelfs proeven. Door 'uit je hoofd' te gaan en je actief op al je zintuigen te richten, kom je dichter in contact met de natuur en je eigen gevoel.

Oefening 1 - Luister naar de natuur

Is het je wel eens opgevallen hoeveel geluiden er zijn in de natuur? Neem een aangename houding aan en luister vijf minuten met volledige aandacht naar alles dat je hoort. Zoemende bijen, ritselende bladeren, de wind, zingende vogels of misschien wel een kikker. Neem de geluiden in je op, maar je hoeft er verder niks mee te doen of er een oordeel over te hebben. Ga de soorten dus niet benoemen, herinneringen ophalen of nadenken of je het mooi vindt of niet. Je hoeft alleen maar te genieten van de geluiden.

Oefening 2 - Voel de natuur

Zoek een voorwerp in de natuur dat jou aanspreekt. Bijvoorbeeld een tak, blaadje, veer of iets anders. Neem het voorwerp in je handen en voel één minuut lang heel aandachtig met je vingers. Hoe voelt het?

Oefening 3 - Ogen dicht

Ga in je tuin rechtop staan. Doe je ogen dicht en focus je op alles dat er in je lichaam afspeelt. Heb je het koud of warm? Hoe voelen je voeten aan de grond? Hoe is je ademhaling? Probeer alles te signaleren wat je merkt. Vervolgens doe je hetzelfde met alles 'buiten' je lichaam. Wat gebeurt er in je omgeving? Waar merk je dat aan? Doe deze oefening ongeveer 10 minuten.

Benodigd materiaal

Rustige ruimte buiten

Lees 1319 keer Laatst aangepast op zondag, 13 september 2020 14:28
Log in om reacties te plaatsen