maandag, 31 augustus 2015 02:00

Don't tell me what I am

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Door het spelen van dit spel worden jongeren uitgedaagd na te denken, te praten, hun eigen mening te uiten over bepaalde thema’s. Of het nu spreekangst heet, presenteerangst of bloosangst, of het erom gaat dat je niet of wel midden in de belangstelling wilt staan, je niet met leidinggevenden overweg kunt, niet kunt loslaten, veel te perfectionistisch en een controlefreak bent, vaak zit te piekeren, Geen keuzes kunt maken, het maakt niet uit. Tijdens het spelen van dit spel, werk je aan jezelf. Je leert hoe je in elkaar steekt, wat je tegenhoudt, hoe je communiceert. Je gaat je assertiviteit en je authenticiteit ontwikkelen. Je wordt weerbaarder.

Beschrijving van de activiteit

We gooien met de dobbelsteen. Wie het kleinste getal gooit mag het eerste spelen en een pion kiezen om mee te starten. We geven de voorkeur dat de jongens een meisjespion kiezen en de meisjes een jongenspion.
Bij de start mag je met de dobbelsteen gooien en het aantal plaatsen vooruit gaan op het spelbord.
Kom je op een genummerd vakje terecht, neem je een personagekaart uit de pak die bij jouw pion behoort. Je leest de eigenschap luidop.
Kan je je erin vinden, dan mag je extra plaatsen vooruit, het aantal plaatsen is te bepalen met een gooi in de sjoelbak.
Kan je er niet in vinden. Blijf je staan. Wanneer je 2 keer na elkaar blijft staan, krijg je de optie om van pion te veranderen. Indien je van pion veranderd moet je wel opnieuw van start beginnen.
Als je op een ‘durf je’ vakje komt, dan moet je een durf kaart nemen. Je leest de stelling en geeft je eigen mening. Eventueel kunnen we meningen vergelijken met iemand anders uit de groep. Na de discussie mag je met de dobbelsteen gooien om het aantal plaatsen te bepalen die je vooruit mag.
De stelling of eigenschap die erop volgt krijg je pas bij je volgende beurt te horen/lezen. Niemand heeft 2 beurten na elkaar.

Voorbereidingstijd

speelbord maken
doe kaarten uitprinten
personage kaartjes uitprinten

Benodigd materiaal

Tips algemeen

  • dit spel is minder goed te spelen met meer als 10 spelers
  • een gemengde groep van ongeveer half heer half dame zou ideaal zijn
  • kaartjes lamineren zorgt er voor dat je ze nog jaren kunt gebruiken

Bron 

Chiro

Lees 2675 keer Laatst aangepast op zaterdag, 14 november 2015 16:28
Log in om reacties te plaatsen