maandag, 31 augustus 2015 02:00

EHBO-triviant

Beoordeel dit item
(8 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een bordspel die door elke hoeveelheid spelers gespeeld kan worden en waarbij door beantwoording van vragen over EHBO gewonnen kan worden.

Beschrijving van de activiteit

EHBO-triviant is een bordspel waarbij door beantwoording van vragen over EHBO gewonnen kan worden. Er kan gespeeld worden in teams, maar ook 1-tegen-1. Er is theoretisch geen limiet aan het aantal spelers. Op sommige vakjes op het bord is met het beantwoorden van de vraag een partje te winnen. Bij zes partjes (voor elke categorie één) heeft de speler gewonnen.

De vragen worden in gedeeld in zes categorieën:

Leg het spel klaar. Maak eventueel teams en bepaal wie er mag beginnen (gooien met een dobbelsteen). Als je aan de beurt bent  gooi je met de dobbelsteen. Verplaats je speelschijf altijd het volledige gegooide aantal vakjes over het speelbord. Als je op een gekleurd vakje eindigt, moet je een vraag beantwoorden! Aan het begin van het spel verplaats je de speelschijf langs een van de spaken naar de buitenring van het bord. Als je die bereikt hebt, mag je de speelschijf zowel met de klok mee als tegen de klok in verplaatsen. Omdat je alle kanten op mag, moet je je zetten zorgvuldig plannen om op het gewenste vakje terecht te komen. Je mag nooit in één worp vooruit én weer terug lopen. Als je bijvoorbeeld een “5” hebt gegooid, mag je niet drie vakjes vooruit, stoppen, en twee vakjes terug lopen. Maar je mag wel na je volgende worp (als je een vraag goed beantwoord hebt) de andere kant op gaan dan de worp ervoor.

Je kunt het bord ook oversteken via de spaken. Het middenvak telt voor 1 vakje. Je mag met twee spelers op één vakje staan. Als je de vraag goed beantwoordt, mag je nog eens gooien. Je blijft aan de beurt zolang je de vragen goed beantwoordt – het aantal keren dat je achter elkaar mag gooien, is onbeperkt. Als je een fout antwoord geeft, is je beurt voorbij. De speler die links van je zit krijgt de dobbelsteen. Als je op een vakje met ‘nog eens gooien’ eindigt, mag je nog een keer gooien. Daarna kom je misschien wel weer op zo’n vakje; je mag blijven gooien totdat je op een vraag- of een scoorvakje terecht komt.

Er zijn zes vakjes op het speelbord met een plaatje van een groot gekleurd partje. Als je op zo een scoorvakje staat en de vraag goed beantwoordt, zet je een partje van de betreffende kleur in je speelschijf! Daarna gooi je de dobbelsteen weer en je verplaatst je speelschijf. Als je op een scoorvakje staat en een fout antwoord geeft, moet je bij je volgende beurt het vakje verlaten voordat je ernaar terug mag keren om nog eens te proberen een partje van die kleur te verdienen. Je hoeft deze categorie niet direct weer te proberen; je mag gerust eerst ergens anders naar toe gaan en pas later naar dit vakje terugkeren. Als je later in het spel op een scoorvakje terechtkomt waarvan je het partje al verdiend hebt, dan geldt het als een gewoon vakje en je krijgt een vraag uit de bijbehorende categorie van een kaart.

Zodra je een partje van elk van de zes verschillende kleuren verdiend hebt, ga je op weg naar het middenvak en probeer je daar precies uit te komen. Als je te veel gooit, blijf je doorspelen totdat je precies op het middenvak uitkomt. Als je eenmaal op het middenvak bent beland, kiezen de andere spelers – zonder het volgende kaartje te bekijken – van welke categorie jij een laatste, beslissende vraag moet beantwoorden. Bij een fout antwoord moet je het middenvak bij je volgende beurt verlaten en er later weer precies op uit komen om het opnieuw te proberen. Als je de beslissende eindvraag goed beantwoordt, win je het spel!

Voorbereidingstijd

 • Kaartjes maken.
 • Materialen verzamelen.

Benodigd materiaal

 • Speelbord.
 • Dobbelstenen.
 • Pionnen.
 • Vragen:
  • Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop (blauw).
  • Ja / nee vragen (rood).
  • Eerste hulp handelingen (geel).
  • Ongevalskaartjes; Laat zien wat je moet doen (wit).
  • Menselijk lichaam (groen).
  • Weet vragen (oranje).

Tips

 • Maak teams speel het liefst met 3 a 4 teams.
 • Zorg ervoor dat je bij de witte kaartjes het antwoord weet.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 3 Goede gezondheid en welzijn.

Aanvullende informatie

Lees 16827 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 14:59
Log in om reacties te plaatsen